U Gacko održano humanitarno veče saveznih i republičkih guslarskih prvaka

Guslarski prvaci u službi humanosti u subotu veče okupili su gatačku publiku koja je Dom kulture ispunila do poslednjeg mjesta. Vješti zvuci divnih gusala čuli su se od eminentnih narodnih guslara Maksima Vojvodića, Koste Plakalovića, Zdravka Kneževića, Milana Dašića, Momira Moše Avdalovića, Aleksandra Taušana, Vasa Đondovića, Ilije Rabote, Srđana Avdalovića, Slavka Goranovića, Miloša Parovića i Đoka Tanovića.

Publika je uživala u stihovima posvećenim svetom instrumentu, a koji su nastali iz pera našeg epskog pjesnika Nikole Nikčevića.

Tokom večeri tražila se i pjesma više koja nas je podsjetila na daleke pretke i njihovu zaostavštinu.

Prisutnima se obratio zamjenik načelnika opštine Gacko, Siniša Mandić. Istakao je da su gusle važan dio naše tradicije i našeg bića, te da je ovo prvi put da Gacko na jednom mjestu okupi guslarske veličine sa područja Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Osvrnuo se i na događaj koji je taj dan obilježio Opštinu – osvećenje spomenika pripadnicima Golijske i Gatačke brigade Nevesinjskog korpusa Jugoslovenske vojske u oradžbini /JVuO/ i civilnim žrtavama komunističkog terora od 1941 – 1950. godine.

Od prodaje ulaznica prikupljeno je 2425 KM, koje će organizator JU KSC u dogovoru sa relevantnim organizacijama sa područja opštine, uručiti onim porodicama koje su u stanju socijale potrebe.

Sponzori večeri bili su Opština Gacko i RiTE Gacko, a organizator Javna ustanova Kulturno – sportski centar Gacko na inicijativu Ivana Adžića, člana UO JU “KSC” Gacko.

Podijelite vijest