У Гацко одржано хуманитарно вече савезних и републичких гусларских првака

Гусларски прваци у служби хуманости у суботу вече окупили су гатачку публику која је Дом културе испунила до последњег мјеста. Вјешти звуци дивних гусала чули су се од еминентних народних гуслара Максима Војводића, Косте Плакаловића, Здравка Кнежевића, Милана Дашића, Момира Моше Авдаловића, Александра Таушана, Васа Ђондовића, Илије Работе, Срђана Авдаловића, Славка Горановића, Милоша Паровића и Ђока Тановића.

Публика је уживала у стиховима посвећеним светом инструменту, а који су настали из пера нашег епског пјесника Николе Никчевића.

Током вечери тражила се и пјесма више која нас је подсјетила на далеке претке и њихову заоставштину.

Присутнима се обратио замјеник начелника општине Гацко, Синиша Мандић. Истакао је да су гусле важан дио наше традиције и нашег бића, те да је ово први пут да Гацко на једном мјесту окупи гусларске величине са подручjа Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Осврнуо се и на догађај који је тај дан обиљежио Општину – освећење споменика припадницима Голијске и Гатачке бригаде Невесињског корпуса Југословенске војске у ораџбини /ЈВуО/ и цивилним жртавама комунистичког терора од 1941 – 1950. године.

Од продаје улазница прикупљено је 2425 КМ, које ће организатор ЈУ КСЦ у договору са релевантним организацијама са подручја општине, уручити оним породицама које су у стању социјале потребе.

Спонзори вечери били су Општина Гацко и РиТЕ Гацко, а организатор Јавна установа Културно – спортски центар Гацко на иницијативу Ивана Аџића, члана УО ЈУ “КСЦ” Гацко.

Подијелите вијест