Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Blog

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић честитао новогодишње и божићне празнике

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, свим грађанима Гацка упутио је срдачне честитке поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника:

Драги Гачани,

Још једна година је на измаку, а оно што Вама и Вашим породицама најприје желим је много доброг здравља.

Као прави чувари традиције и наших најљепших обичаја, које, увјерен сам, његује свака домаћинска кућа, празник Христовог рођења проведите у миру, задовољству и породичној срећи.

Нека свјетлост бадњака и његова топлина огрије домове свих нас и покаже нам пут. У ове благе дане чувајмо заједништво, међусобно поштовање и вјеру у још боље Гацко.

Желим вам радостан, благословен, миран и искрен Божић.

Мир Божији, Христос се роди!

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ГАЦКО

МИЛАН РАДМИЛОВИЋ


Комунална полиција општине Гацко: Обавјештење

Комунална полиција општине Гацко почела је са контролама кориштења јавних површина. Контролама ће бити обухваћене зелене површине, тротоари, пјешачке стазе и др. Контроле обухватају и паркирање возила и остављање предмета и ствари на наведеним површинама.

Одлуком о комуналном реду, за утврђене прекршаје из горе наведеног издаваће се прекршајни налози (за паркирање возила) и рјешења (за уклањање ствари и предмета).

Контроле ће убудуће бити провођене у континуитету.

Најава: Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко

Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко биће одржана у четвртак, 28. фебруара, са почетком у 10 часова.

За сједницу је предлажен следећи дневни ред:

 1. Записник са Шеснаесте редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане дана 28.12.2018. године;
 2. Извјештај о раду Скупштине општине Гацко за 2018. годину;
 3. Извјештај о раду Савјета плана Скупштине општине Гацко;
 4. Информација о спровођењу Закључка о запошљавању дјеце погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата, Скупштине општине Гацко, број 01-022-94-2/18 од 25.10.2018. године;
 5. Информација о раду Мјесних заједница за 2018. годину;
 6. Програм намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2019. годину;
 7. Програм коришћења прихода од посебних намјена за шуме у 2019. години;
 8. Информација о провођењу мјера по Извјештају Комисије о стању животне средине, природног и културног наслеђа на подручју општине Гацко;
 9. Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана за измјене и допуне Регулационог плана „Центар 1“;
 10. Информација о стању у привреди општине Гацко;
 11. Приједлог Статута о измјенама Статута општине Гацко;
 12. План мјера за превазилажење финансијске кризе у Јавном предузећу „Водовод“ а.д. Гацко;
 13. Приједлог Одлуке о водоводу и канализацији;
 14. Приједлог Одлуке о висини плата функционерима Општине Гацко;
 15. Приједлог Одлуке о висини одборничког додатка у Скупштини општине Гацко;
 16. Приједлог Рјешења о разрјешењу вршиоца дужности директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко;
 17. Именовање директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко;
 18. Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање предсједника и једног члана Одбора за жалбе општине Гацко;
 19. Имовинско – правни односи;
 20. Одборничка питања.

Најава: У уторак пројекција филма „Стопе“, хуманитарна приредба у четвртак

У оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права, ученици 4 Г1 под менторством проф. Јоване Петковић, у уторак 26. фебруара са почетком у 12 часова, у просторијама школе представљају краткометражни филм „Стопе“.

У четвртак 28. фебруара, организују и хуманитарну приредбу која ће се одржати у Дому културе у Гацку са почетком у 20 часова. Цијена улаза је 1,00 КМ, а сва прикупљена средства ће бити усмјерена хуманитарној организацији „Срби за Србе“.

Тема пројекта којим се средњошколци баве је одлазак младих из Републике Српске, а њихов мото: „Остајмо овдје“.

Најава: Обиљежавање Међународног дана матерњег језика

У оквиру обиљежавања Међународног дана матерњег језика, у четвртак 21. фебруара са почетком у 12 часова, у просторијама СШЦ „Перо Слијепчевић“ одржаће се предавање под називом „Час матерњег језика“.

Предавање организују ученици IV Г2 у оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права. Проблем којим се баве је „Неписменост“ (феномен полуписмености или неписменост писмених).

Ментори јавног часа су професори Јована Петковић и Анђелина Никчевић.

Најава уписа у први разред Основне школе

Основна школа „Свети Сава“ Гацко позива родитеље дјеце приспјеле за упис у први разред (годиште 2015. и 2014. која нису уписана у прошлој школској години), да од 1. до 26. фебруара у времену од 09 до 11 часова, доставе родне листове дјеце педагошко – психолошкој служби школе.

При доласку у школу потребно се придржавати прописаних епидемиолошких мјера.

Као кадет са сениорима: Саво Шушић на припремама са првим тимом бањалучког Борца

Бисер Омладинске школе ФК „Борац“ Саво Шушић, који је своје прве фудбалске кораке направио у гатачкоj Младости, прикључен је првом тиму Бањалучана, већ током ових зимских припрема, са својих 15 година.

Шушић који је скренуо пажњу тима из Платонове улице још као пионир, када је родно Гацко замијенио Бањалуком, наставио је да диже ниво своје игре и у омладинским категоријама „црвено – плавих“, па је прекомандован већ ове зиме да одради припреме и са сениорима.

„Радим припреме са првим тимом, што је за мене непроцјењиво искуство и задовољство. Велика је ствар да имам  прилику већ као кадет да тренирам уз Стојана Врањеша, Марка Јовановића и остале фудбалере који су направили озбиљне интернационалне каријере. Након Бањалуке гдје смо на почетку тренирали на Градском стадиону, сада смо на мини – припремама у Требињу, након чега слиједи пут у турску Анталију, гдје су заказани и припремни мечеви“, казао је Шушић, који је по вокацији штопер.

Марко Максимовић, шеф стручног штаба Борца, добро познаје како је играо овај талентовани Гачанин у млађим селекцијама, с обзиром да је пратио њихов рад, а све то није прошло незапажено.

Свакако, још један доказ томе су и чињеница да је забиљежио и наступе за репрезентацију Босне и Херцеговине, узраст до 16 година.

„Ове припреме су нешто апсолутно ново за мене, велика част искрено. Много ће ми значити јер ове године пуним 16 година, па сам сигуран да ће ми ово бити и мотив више да наставим да предано радим, те напредујем из тренинга у тренинг. Преданим радом оправдаћу повјерење стручног штаба“, рекао је Шушић.

Већ прва провјера тима из града на Врбасу биће у петак када у првом контролном мечу играју против требињског Леотара на стадиону Полице.

Богојављење прослављено и у Автовцу

На празник Богојављења, свечано и радосно јуче је било и у храму Светог Василија Тврдошког и Острошког у Автовцу.

У присуству вјерника, Светом литургијом началствовао је старјешина храма, Миодраг Вртикапа. Освјештана је Богојављенска водица, а на јучерашњи велики празник обављена је и Света тајна крштења.

Након литургије, свечана литија упутила се до ријеке Мушнице која је овом приликом освјештана.

Као што је познато, Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Свети дух.

Сутра почиње настава у другом полугодишту школске 2020/2021. године

Настава у другом полугодишту школске 2020/2021. године у основним и средњим школама у Републици Српској почиње у четвртак, 21. јануара 2021. године, у складу са школским календаром  за школску 2020/2021. годину.

У свим основним и средњим школама у Републици Српској обезбијеђени су сви хигијенско-епидемолошки услови, а цјелокупан наставни процес биће организован према утврђеном Плану организовања рада у основним и средњим школама и ђачким домовима у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона.

План организовања рада у школама у потпуности је усклађен са препорукама Министарства здравља и социјалне заштите те Института за јавно здравство Републике Српске, као и сам начин дјеловања и процедуре у случајевима евентулане појаве симптома COVID-19 током боравка у школи код ученика или наставника.

(Министарство просвјете и културе РС)

Богојављенско погружавање на Десивоју (фото)

На празник Богојављења, Црквена Општина Гацко данас је први пут организовала освећење воде на језеру Врба (Десивоје) и богојављенско погружавање у воду.

У знак сјећања на Исусово крштење, чину погружавања, односно урањања и израњања из воде, придружило се више од тридесет најхрабријих суграђана, међу којима су се одважиле и двије дјевојке.

Према ријечима старјешине Храма Свете Тројице, Велимира Ковача, посебних припрема није било, а иницијатори су били група младих.

„Ово је први пут да организујемо и благосиљање воде овдје на Десивоју. Обичај је у многим мјестима да се плива за часни крст и да се потапамо у воду без обзира колико је она хладна. Ево, то смо први пут ове године организовали у Гацку. Нисмо се нешто посебно спремили, то је било више на иницијативу младих људи који су то жељели, а који су ранијих година ишли у Билећу и Требиње да пливају. Надам се да ћемо идуће године имати и бољу организацију, а можда и пливање за часни крст или опет овако погружавање“, рекао је свештеник Ковач, који се и сам придружио овом свечаном чину.

Најмлађи учесник погружавања био је Никола Ковач, а најстарији Владо Лозо. Од дјевојака, на овај чин одважиле су се Невена Вукајловић и Гордана Слијепчевић.

Гордана каже да јој се данас испунила дугогодишња жеља.

„За некога је ово можда само атракција, али за мене је много више од тога. Као што знате, данас је један од великих празника, и надам се, ако Бог да, да ћу и идуће године учествовати и да ће бити више дјевојака“, рекла је Гордана.

Дежурна је била и екипа Хитне помоћи гатачког Дома здравља, али на сву срећу, потребе за било каквом интервенцијом није било.

Бог се јави. Ваистину се јави!

Црквена Општина Гацко: На Богојављење освећење воде на Десивоју

На празник Богојављење, Црквена Општина Гацко организује освећење воде на језеру Десивоје и богојављенско погружавање у воду.

Сви заинтересовани могу се пријавити у Саборном храму за вријеме литургије. Литургија почиње у 9 часова. Излазак на језеро, код сплава, је у 11 часова.

Малољетним лицима је дозвољено учествовање уз присуство једног родитеља (старатеља).