Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Blog

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић честитао новогодишње и божићне празнике

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, свим грађанима Гацка упутио је срдачне честитке поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника:

Драги Гачани,

Још једна година је на измаку, а оно што Вама и Вашим породицама најприје желим је много доброг здравља.

Као прави чувари традиције и наших најљепших обичаја, које, увјерен сам, његује свака домаћинска кућа, празник Христовог рођења проведите у миру, задовољству и породичној срећи.

Нека свјетлост бадњака и његова топлина огрије домове свих нас и покаже нам пут. У ове благе дане чувајмо заједништво, међусобно поштовање и вјеру у још боље Гацко.

Желим вам радостан, благословен, миран и искрен Божић.

Мир Божији, Христос се роди!

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ГАЦКО

МИЛАН РАДМИЛОВИЋ


Комунална полиција општине Гацко: Обавјештење

Комунална полиција општине Гацко почела је са контролама кориштења јавних површина. Контролама ће бити обухваћене зелене површине, тротоари, пјешачке стазе и др. Контроле обухватају и паркирање возила и остављање предмета и ствари на наведеним површинама.

Одлуком о комуналном реду, за утврђене прекршаје из горе наведеног издаваће се прекршајни налози (за паркирање возила) и рјешења (за уклањање ствари и предмета).

Контроле ће убудуће бити провођене у континуитету.

Најава: Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко

Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко биће одржана у четвртак, 28. фебруара, са почетком у 10 часова.

За сједницу је предлажен следећи дневни ред:

 1. Записник са Шеснаесте редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане дана 28.12.2018. године;
 2. Извјештај о раду Скупштине општине Гацко за 2018. годину;
 3. Извјештај о раду Савјета плана Скупштине општине Гацко;
 4. Информација о спровођењу Закључка о запошљавању дјеце погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата, Скупштине општине Гацко, број 01-022-94-2/18 од 25.10.2018. године;
 5. Информација о раду Мјесних заједница за 2018. годину;
 6. Програм намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2019. годину;
 7. Програм коришћења прихода од посебних намјена за шуме у 2019. години;
 8. Информација о провођењу мјера по Извјештају Комисије о стању животне средине, природног и културног наслеђа на подручју општине Гацко;
 9. Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана за измјене и допуне Регулационог плана „Центар 1“;
 10. Информација о стању у привреди општине Гацко;
 11. Приједлог Статута о измјенама Статута општине Гацко;
 12. План мјера за превазилажење финансијске кризе у Јавном предузећу „Водовод“ а.д. Гацко;
 13. Приједлог Одлуке о водоводу и канализацији;
 14. Приједлог Одлуке о висини плата функционерима Општине Гацко;
 15. Приједлог Одлуке о висини одборничког додатка у Скупштини општине Гацко;
 16. Приједлог Рјешења о разрјешењу вршиоца дужности директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко;
 17. Именовање директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко;
 18. Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање предсједника и једног члана Одбора за жалбе општине Гацко;
 19. Имовинско – правни односи;
 20. Одборничка питања.

Најава: У уторак пројекција филма „Стопе“, хуманитарна приредба у четвртак

У оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права, ученици 4 Г1 под менторством проф. Јоване Петковић, у уторак 26. фебруара са почетком у 12 часова, у просторијама школе представљају краткометражни филм „Стопе“.

У четвртак 28. фебруара, организују и хуманитарну приредбу која ће се одржати у Дому културе у Гацку са почетком у 20 часова. Цијена улаза је 1,00 КМ, а сва прикупљена средства ће бити усмјерена хуманитарној организацији „Срби за Србе“.

Тема пројекта којим се средњошколци баве је одлазак младих из Републике Српске, а њихов мото: „Остајмо овдје“.

Најава: Обиљежавање Међународног дана матерњег језика

У оквиру обиљежавања Међународног дана матерњег језика, у четвртак 21. фебруара са почетком у 12 часова, у просторијама СШЦ „Перо Слијепчевић“ одржаће се предавање под називом „Час матерњег језика“.

Предавање организују ученици IV Г2 у оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права. Проблем којим се баве је „Неписменост“ (феномен полуписмености или неписменост писмених).

Ментори јавног часа су професори Јована Петковић и Анђелина Никчевић.

Oбавјештење из ЈП „Водовод“ Гацко

Из Јавног предузећа „Водовод“ Гацко обавјештавају грађане да због недостатка воде нису у могућности да испоштују планирано снабдијевање села водом, јер, како се наводи у новом обавјештењу, угрозили би град и привредне субјекте, а самим тим довели њихово пословање у неизвјесност.

„Зато се вода до даљњег неће пуштати на сеоска подручја а њихово снабдијевање вршиће се у сарадњи са Општином, путем цистерни ЈП „Комус“ и Ватрогасне јединице Гацко“, стоји у новом обавјештењу овог предузећа.

Кризни штаб: Четири особе позитивне на вирус корона у Гацку

Још четири особе у Гацку позитивне су на вирус корона, док је јуче забиљежено 10 случајева, саопштено је на данашњем састанку Кризног штаба општине Гацко. Ради се о особама млађе животне доби.

У Дому здравља Гацко данас није било тестирања. Под здравственим надзором тренутно се налази 63 особе.

Подсјећамо, од почетка пандемије у општини Гацко 89 лица је заражено корона вирусом. Из Кризног штаба апелују на грађане да буду одговорни и опрезни, те да због личне сигурности носе заштитну опрему, како би заштитили своје здравље али и здравље најугроженијих грађана наше општине.

ЈП „Водовод“ Гацко – Обавјештење

Из Јавног предузећа „Водовод“ Гацко обавјештавају да ће село Михољаче бити прикључено на водоводну мрежу у уторак 11. августа у јутарњим часовима, до четвртка 13. августа у вечерњим часовима.

Из овог предузећа напомињу да постоји могућност да поједини дијелови града, као и насеље Автовац, у краћим или дужим временским интервалима остану без воде.

Парастосом и полагањем вијенаца обиљежен Дан Гатачке бригаде

Обиљежавање Дана Гатачке бригаде почело је парастосом погинулим борцима који је у цркви Свете Тројице служио свештеник Автовачке парохије, Миодраг Вртикапа. Услиједила је посјета спомен соби и полагање цвијећа на централни споменик „Круга Гатачким јунацима“.

Дан сјећања на све погинуле борце Гацка и борце који су прошли кроз Гатачку бригаду, а који су стицајем прилика током рата били настањени у Гацку, ове године је због пандемије вируса корона обиљежен скромније и у другачијим условима него претходних година.

Слободан Илић, предсједник координационог одбора борачких организација Источне Херцеговине, каже да овај дан обиљежавамо у подијељеном расположењу и имајући на уму да је ово велики дуг, а истовремено дан када се сјећамо и размишљамо о тој популацији и како она живи после 25 година.

Према ријечима Илића, Општина Гацко је прва у Републици Српској која је ријешила све кључне проблеме борачке популације. На бироу за запошљавање налази се један борац прве категорије и очекује да ће и његов проблем бити ријешен.

„Оно што је у Гацку добро је то да су основни егзистенцијални проблеми борачке популације ријешени. Констатујем данас, на овом мјесту, да су ријешена запослења погинулих бораца и стамбено су збринуте све породице погинулих бораца и приоритетне групе, борци и РВИ од прве до четврте категорије. У току  је рјешавање запослења још једног дјетета погинулог борца“, истакао је Илић.

Како нам је потврдио замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, Општина је заједно са Борачком организацијом у претходној години доста урадила на побољшању положаја борачких категорија. До краја је доведена акција запошљавања дјеце погинулих бораца и обезбијеђен је посао за 14 дјеце. У складу са потребама рјешавања стамбеног питања породица погинулих бораца и РВИ, два пословна простора у згради за борачке категорије претворена су у стамбене јединице.

Цвијеће на централно спомен обиљежје положили су чланови породица погинулих бораца, представници општине Гацко, РиТЕ Гацко, представници Борачке организације Гацко и Удружење Коњичана.

Почело обиљежавање Дана Гатачке бригаде

Поводом обиљежавања Дана Гатачке бригаде, у току је посјета спомен соби након чега ће делегација Општине, Борачке огранизације као и породице погинулих бораца положити цвијећe на централни споменик „Круна Гатачким јунацима“.

Како је то претходно било најављено, парастос погинулим борцима је служен са почетком у 9 часова у старом храму Свете Тројице.

Овогодишње обиљежавање овог врло важног датума за нашу општину, организовано је у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

Ускоро доносимо више детаља.

Вирусом корона заражене још три особе, данас тестирано 14

Вирусом корона на подручју општине Гацко заражене су још три особе, док се за четири лица чекају резултати. У дому здравља „Проф. др Саво Бумбић“ Гацко данас је тестирано 14 особа.

Према подацима Штаба за ванредне ситуације, у Гацку су тренутно заражене 33  особе. Укупан број заражених од почетка пандемије попео се на 75 од којих је једна особа преминула и 41 излијечена.

На болничком лијечењу у Требињу налазе се двије особе, док се под здравственим надзором тренутно налази 57 особа.

Од почетка пандемије у Гацку су тестиране 372 особе.

Епидемиолошка ситуација у Гацку се из дана у дан погоршава, што је очекивано због доласка студената из Србије и окружења, те се мора још више показати озбиљност како у поштовању прописаних мјера тако и у понашању појединаца и колектива. Сагледавајући тренутну епидемиолошку ситуацију у нашој општини, Републици Српској и окружењу, Штаб за ванредне ситуације апелује на све грађане да буду дисциплиновани и понашају се у складу са прописаним мјерама које према Закључцима Републичког Штаба за ванредне ситуације важе до 17. августа ове године.