Blog

Одбојкашице Гацка вечерас дочекују Италијанке

Oдбојкашице Гацка у 1/32 финала ЦЕВ Челенџер Купа у реванш сусрету дочекују вечерас од 19 часова италијанског преставника, екипу “Reale Mutua Fenera Chieri”.

У првом сусрету, тим из једне од најјачих лига свијета оправдала је улогу фаворита и савладала тим из нашег града 3:0 у малом градићу Кјери.

Уз то, овај меч имаће и хуманитарни карактер. Наиме, на уласку у дворану Културно – спортског центра биће постављене кутије фондације “Свети Вукашин”. Прикупљени новац ићи ће свим онима који су у стању социјалне потребе.

Подсјећамо, наше одбојкашице након осам одиграних кола имају седам побједа и само један пораз, а у идућем колу ЖОК Гацко дочекује тузланску “Слободу”.

Коначна ранг листа за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања и развоја привреде Општине Гацко за 2022. годину

Након истека рока за приговор на Прелиминарну ранг листу за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања и развоја привреде општине Гацко, Комисија за провођење поступка додјеле подстицајних средстава, именована од стране начелника општине, констатовала је да није било пристиглих пријава.

Комисија је предложила Коначну ранг листу према намјени подстицаја коју можете погледати ОВДЈЕ.

Јавним позивом за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања и развоја привреде општине Гацко за 2022. годину планирана су подстицајна средства у износу од 100.000 КМ, а укупно је поднесено осам захтјева по којима је остварено право на подстицаје у износу од 51.000 КМ.

Начелник општине ће са сваким корисником субвенције закључити уговор којим ће се одредити међусобна права и обавезе, износ и динамику дозначавања средстава, начин и рокове извјештавања и контролу намјенске употребе подстицајних средстава.

Подсјећамо, додјела подстицајних средстава има за циљ да осигура унапређење пословног амбијента и подстицање привредног развоја, повећање обима економске активности, подршку развоја предузетништва са акцентом на женско предузетништво, повећање броја запослених, технолошко унапређење процеса рада, развој малих и средњих предузећа у области производног, занатског и услужног сектора те побољшање животног стандарда и одрживог привредног развоја на подручју општине Гацко.

 

ЈП “Водовод”: Прекид водоснабдијевања у улицама Немањина, Богдана Зимоњића и XVIII Херцеговачке бригаде

Из Јавног предузећа „Водовод“ Гацко обавјештавају потрошаче да ће због радова на водоводној мрежи јутрос (понедељак) од 10 часова водоснабдијевање бити привремено прекинуто у улицама Немањина, Богдана Зимоњића и XVIII Херцеговачке бригаде.

 Из Водовода моле потрошаче за разумијевање.

Oбиљежен Дан ослобођења Гацка у Првом свјетском рату

Парастосом и полагањем вијенаца на спомен обиљежје у Автовцу почело је обиљежавање Дана ослобођења Гацка у Првом свјетском рату.

Вијенце су положили представници Општине Гацко и Општинског одбора Српске демократске странке, а обиљежавању су присуствовали ученици основне и средње школе.

Из Херцеговине је мобилисано око 40.000 војника или 15% укупног становништва, рекао је професор Радомир Вучковић, који је са професором Николом Томановићем одржао историјски час у сали Парохијског дома.

“Око 300 Гачана, у самом почетку рата, успјело је да се пребаци у Црну Гору и тамо су са осталим Херцеговцима ушли у Херцеговачки одред црногорске војске. Овај одред је имао око 13.000 војника. Многи Гачани су се са осталим Србима регрутованим у Аустроугарску војску предавали прелазећи Русима или Србима и тако су формиране нове јединице против Аустроугарске. Велики допринос борби за слободу  дали су добровољци из Русије и Америкe. Гацко је дало (према прикупљању Студа Мандића) 849 бораца – добровољаца, а према књизи Удружења потомака за Херцеговину 913. На основу упоређивања имена може се констатовати да је било изостављања и у једној и у другој књизи и можемо говорити о броју од око 1.150 добровољаца из Гацка”, истакао је Вучковић.

Многима од њих кости су остале вјечно разасуте у Албански гудурама, Македонији, Сјеверној Грчкој, Крфу, Плавој гробници, Араду, Добоју, Карпатима. Зејтинлик у Солуну чува сјећање на десетине Гачана који су погинули јужно од Кајмакчалана, док су пробијали Солунски фронт.

Према подацима историчара, штета причињена у Херцеговини је огромна и износи преко 152 хиљаде круна, што је три пута више него у Билећи или Требињу или четири пута више него у Невесињу.

Српска војска ушла је у Гацко 20. новембра 1918. године. Пало је Османлијско и Аустроугарско царство и по први пут је створена држава Јужних словена Краљевина Срба Хрвата и Словенаца у коју су Србија и Црна Гора унијеле своју државност.

“Нека нас жртве наших дједова подсјећају на тешке године Великог рата, забране, логоре и глад. Заборавимо ситне страначке размирице и посветимо се идеји Српства, заједништва и трајног опстанка у слободи на овим просторима”, порука је упућена са данашњег историјског часа.

Програм су употпунили Хор Музичке школе “Свети Роман Мелод” и гуслар Никола Бошковић.

Oдржана Петнаеста редовнa сједницa Скупштине општине Гацко

Петнаеста редовнa сједницa Скупштине општине Гацко одржана је јуче у скупштинској сали, а присутно је било 17 одборника.

На почетку засједања, приједлози одборника Милана Гутовића да се у дневни ред уврсте тачке – разрјешење директора ЈУ „Дјечији вртић“ Гацко и разрјешење управног одбора вртића, нису прихваћени.

На приједлог предсједника скупштине општине, Рајка Паповића, у дневни ред је уврштена, а касније и усвојена одлука о давању на кориштење канцеларијског простора у власништву општине Гацко Јавној установи „Народна библиотека“ Гацко.

Нaкон прихваћеног дневног реда од 12 тачака, усвојен је записник са Четрнаесте редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане 26. октобра.

Нацрт Ребаланса буџета општине Гацко за 2022. годину образложио је в.д начелника за привреду финансије и друштвене дјелатности, Миливоје Бољановић.

Након дуже дискусије одборника и позиције и опозиције, извјештај није добио потребну скупштинску већину. Одборници су гласали са 9 гласова за и 7 уздржаних.

Приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о усвајању Плана капиталних улагања општине Гацко за 2022. годину усвојен је са 10 гласова за и 5 уздржаних.

Са истим бројем гласова прихваћена је Одлука о измјенама Одлуке о прихватању кредитног задужења општине Гацко.

Приједлог Одлуке о усклађивању Одлуке о оснивању ОДЈП „Водовод и канализација“ са п.о. Гацко прихваћен је једногласно, док је Приједлог Одлуке о општим и техничким условима пружања водних услуга прихваћен са 10 гласова за и 4 уздржана.

Извјештај о стању културе на подручју општине Гацко за 2021. годину усвојен је са 13 гласова за и једним уздржаним. Документ садржи извјештаје удружења која се баве културом у нашој општини и то СПКД „Просвјета“, КУД „Сава Владиславић“, УГиЕП „Тешан Подруговић“, КУД „Зеленгора“ и „ДОБ“ Гацко.

Члан Управног одбора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко, Домана Кошутић, разрјешена је дужности на лични захтјев, а за вршиоца дужности члана Управног одбора именована је Милица Глоговац.

Донесена је Одлука о расписивању Јавног огласа за избор и именовање једног члана Општинске изборне комисије Гацко.

Петнаесто скупштинско засједање завршено је постављањем одборничких питања.

Најава: Хуманитарни базар у организацији ОШ “Свети Сава”

Основна школа „Свети Сава“ Гацко организује велики хуманитарни базар у сврху помоћи братској ОШ „Вук Караџић“ Шилово – Гњилане са Косова и Метохије.

Хуманитарни базар биће одржан 24. децембра, са почетком у 10 часова у спортској дворани.

Организатори позивају све ученике, родитеље, суграђане, привреднике, трговачке предузетнике, власнике фризерских и козметичких салона, као и остале дјелатнике, креативце, да  се придруже и својим учешћем дају допринос у реализацији хуманитарног базара.

Предочимо нашој дјеци примјер који треба да слиједе, покажимо да смо хуманитарни и сложни!

Бројеви телефона за додатне информације или за пријаву учешћа су 065/330 – 996 и 065/345 – 033.