Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Blog

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић честитао новогодишње и божићне празнике

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, свим грађанима Гацка упутио је срдачне честитке поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника:

Драги Гачани,

Још једна година је на измаку, а оно што Вама и Вашим породицама најприје желим је много доброг здравља.

Као прави чувари традиције и наших најљепших обичаја, које, увјерен сам, његује свака домаћинска кућа, празник Христовог рођења проведите у миру, задовољству и породичној срећи.

Нека свјетлост бадњака и његова топлина огрије домове свих нас и покаже нам пут. У ове благе дане чувајмо заједништво, међусобно поштовање и вјеру у још боље Гацко.

Желим вам радостан, благословен, миран и искрен Божић.

Мир Божији, Христос се роди!

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ГАЦКО

МИЛАН РАДМИЛОВИЋ


Комунална полиција општине Гацко: Обавјештење

Комунална полиција општине Гацко почела је са контролама кориштења јавних површина. Контролама ће бити обухваћене зелене површине, тротоари, пјешачке стазе и др. Контроле обухватају и паркирање возила и остављање предмета и ствари на наведеним површинама.

Одлуком о комуналном реду, за утврђене прекршаје из горе наведеног издаваће се прекршајни налози (за паркирање возила) и рјешења (за уклањање ствари и предмета).

Контроле ће убудуће бити провођене у континуитету.

Најава: Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко

Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко биће одржана у четвртак, 28. фебруара, са почетком у 10 часова.

За сједницу је предлажен следећи дневни ред:

 1. Записник са Шеснаесте редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане дана 28.12.2018. године;
 2. Извјештај о раду Скупштине општине Гацко за 2018. годину;
 3. Извјештај о раду Савјета плана Скупштине општине Гацко;
 4. Информација о спровођењу Закључка о запошљавању дјеце погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата, Скупштине општине Гацко, број 01-022-94-2/18 од 25.10.2018. године;
 5. Информација о раду Мјесних заједница за 2018. годину;
 6. Програм намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2019. годину;
 7. Програм коришћења прихода од посебних намјена за шуме у 2019. години;
 8. Информација о провођењу мјера по Извјештају Комисије о стању животне средине, природног и културног наслеђа на подручју општине Гацко;
 9. Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана за измјене и допуне Регулационог плана „Центар 1“;
 10. Информација о стању у привреди општине Гацко;
 11. Приједлог Статута о измјенама Статута општине Гацко;
 12. План мјера за превазилажење финансијске кризе у Јавном предузећу „Водовод“ а.д. Гацко;
 13. Приједлог Одлуке о водоводу и канализацији;
 14. Приједлог Одлуке о висини плата функционерима Општине Гацко;
 15. Приједлог Одлуке о висини одборничког додатка у Скупштини општине Гацко;
 16. Приједлог Рјешења о разрјешењу вршиоца дужности директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко;
 17. Именовање директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко;
 18. Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање предсједника и једног члана Одбора за жалбе општине Гацко;
 19. Имовинско – правни односи;
 20. Одборничка питања.

Најава: У уторак пројекција филма „Стопе“, хуманитарна приредба у четвртак

У оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права, ученици 4 Г1 под менторством проф. Јоване Петковић, у уторак 26. фебруара са почетком у 12 часова, у просторијама школе представљају краткометражни филм „Стопе“.

У четвртак 28. фебруара, организују и хуманитарну приредбу која ће се одржати у Дому културе у Гацку са почетком у 20 часова. Цијена улаза је 1,00 КМ, а сва прикупљена средства ће бити усмјерена хуманитарној организацији „Срби за Србе“.

Тема пројекта којим се средњошколци баве је одлазак младих из Републике Српске, а њихов мото: „Остајмо овдје“.

Најава: Обиљежавање Међународног дана матерњег језика

У оквиру обиљежавања Међународног дана матерњег језика, у четвртак 21. фебруара са почетком у 12 часова, у просторијама СШЦ „Перо Слијепчевић“ одржаће се предавање под називом „Час матерњег језика“.

Предавање организују ученици IV Г2 у оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права. Проблем којим се баве је „Неписменост“ (феномен полуписмености или неписменост писмених).

Ментори јавног часа су професори Јована Петковић и Анђелина Никчевић.

Ликовни радови инспирисаних Херцеговином и Требињем представљени у Гацку

Изложба ликовних радова са мотивима Херцеговине и Требиња, насталих у времену пандемија вируса корона отворена је синоћ у Дому културе у нашем граду.

У јеку пандемије која и данас траје, умјетници су стварали нека нова дјела, а све то сједињено је у ову изложбу на позив Удружења умјетника Међународна умјетничка колонија „КОЛО“ из Требиња.

Посјетиоци, који су заинтересовани за овај вид умјетности могли су да уживају у правим ремек дјелима, како из земље тако и иностранства, насталим у мало специфичним околностима.

Част да ово вече умјетности отвори, имао је Дражен Милић, организатор и идејни творац, а све то наишло је на добру посјећеност Гачана.

„Мени је било изузетно важно да се ова изложба одржи у Гацку. Били смо планирали и раније, али због пандемије смо помјерили датуме. Гацко је велики расадник умјетника, вјерујем да ће тако бити и у будућности. Ја сам покушао да на овај начин умјетнике мотивишем да им Требиње и Херцеговина буду инспирација“, казао је Милић који је додао да је за годину дана стигло 60 радова од 55 умјетника.

Јелена Глоговац – Савић, стручни сарадник за ликовну и примијењену умјетност у ЈУ „Културно-спортски центар“, нагласила је сам значај једне овакве изложбе. Притом наглашава да су радови настали у изолацији, што даје додатну драж.

„Посљедњих годину дана читав умјетнички свијет је у грчу, умјетничке институције и удружења, умјетници индивидуално. Сви имају проблем како да наставе са радом и реализацијом континуитета свога рада као и представљању својих умјетничких дјела“, казала је Јелена Глоговац – Савић и додала да поред земље и региона имамо радове из Русије, Украјине, Турске и Албаније.

На самом почетку, директорица ЈУ“ Културно – спортски центар“ Гацко, Мира Копривица, нагласила је да је ова изложба плод сарадње културних институција из Херцеговине.

Изложби је присуствовао и начелник др Огњен Милинковић и истакао да Гацко нема само термоелектрану већ културу, умјетност и људе који то воле.

„Често имам обичај да кажем да смо има већ годину дана у једном облику „рата“, са опаком болешћу која је наше животе промијенила из коријена. Сматрам да је ово један од најбољих одговора на тај „рат“. Велики број квалитетних дјела, показује и љубав према Херцеговини. Гацко је вечерас почаствовано“, казао је први човјек града.

Поштујући све хигијенско – епидемиолошке мјере, наши суграђани, уживали су у радовима умјетника инспирисаних Херцеговином.

Успјешна акција Удружења добровољних давалаца крви „Гацко“

У болничкој Служби за трансфузијску медицину у Невесињу данас су крв даровали чланови Удружења добровољних давалаца крви „Гацко“.

Предсједник Удружења, Мирослав Вуковић, данас је драгоцјену течност дао 79. пут и оцијенио акцију изузетно успјешном.

„Данашња акција била је више него успјешна јер је учествовало 28 добровољних давалаца и прикупљено је 28 доза драгоцјене течности“, истакао је Вуковић.

Ово је пета акција коју је ове године организовало Удружење добровољних давалаца крви „Гацко“. Слиједи акција добровољног давања крви у Фочи, која ће бити организована до краја априла. Почетком маја планирана је још једна акција у Невесињу.

Стручно-оперативни тим за Ковид-19: Ђаци од понедељка у школским клупама

У складу са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације од 16.4. Стручно-оперативни тим за Ковид-19 општине Гацко, на сједници одржаној у петак, 16. априла, донио је следеће закључке:

 1. Све мјере прописане закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације од 16.4. да се досљедно примијењују;
 2. Од понедељка, 19.4. на подручју Општине Гацко почиње настава у основним и у средњој школи;
 3. Саучешћа у капелама обављати уз поштовање свих епидемиолошких мјера прописаних од стране Института за Јавно здравства Републике Српске, а сахране обављати у кругу најуже породице поштујући мјеру јавног окупљања у групама, не већим од 30 лица;
 4. Мјера забране послужења (јела и пића) у Парохијском дому, за сахране и парастосе остаје на снази;

Према подацима из Дома здравља „Проф. др Саво Бумбић“ Гацко, данас се очекују разултати за 19 тестираних лица. Код једне особе која се налази на болничком лијечењу потврђено је присуство корона вируса.

Још једна особа старије животне доби, која је била позитивна, преминула је јутрос.                 

На болничком лијечењу налазе се 23 пацијента из Гацка, а под здравственим надзором тренутно је 186 особа.            

Стручно-оперативни тим за Ковид-19 општине Гацко, позива све грађане да и даље буду дисциплиновани и понашају се у складу са прописаним мјерама.                                                                                                                                                 

Одржана редовна годишња сједница Скупштине Црвеног крста Гацко

Све активности Општинске организације Црвеног крста Гацко током прошле године биле су усмјерене и подређене пандемији вируса корона, речено је на редовној годишњој сједници Скупштине ове организације, која је одржана данас.

Једногласно су усвојени Извјештај о раду, финансијски извјештај као и План рада за текућу годину.

„Волонтери наше организације, али и сви ми, били смо ангажовани у нечему са чиме смо се први пут сусрели. Пандемија вируса корона утицала је и на наш рад. Добили смо велики број донација од разних организација, од заштитне опреме, маски и рукавица, које смо паковали и доставили сваком домаћинству“, рекао секретар Црвеног крста, Бранислав Арнаутовић, наглашавајући да је цијела година била подређена актуелном вирусу, те из тих разлога доста активности није реализовано.

Ипак, Арнаутовић је истакао скромно обиљежавање је 5. децембра, Дана волонтера, а том приликом добили су захвалнице за њихов несебичан рад.

У плану рада за текућу годину уврштене су све традиционалне активности, а, како истиче Арнаутовић, њихово провођење ће у многоме зависити од епидемиолошке ситуације.

Забрана паљења гума за првомајске празнике

Из Кабинета начелника Општина Гацко и Одјељења за инспекцијске послове Општине, саопштили су да ће у периоду до првог маја бити пооштрен надзор над локацијама на којима је у претходним годинама уочено паљење гума. Надзор ће се вршити дроном, а у акцији контроле и спрјечавања ове незаконите радње учествоваће и комунални полицајци, ватрогасци и добровољци.

Упозоравају се и власници вулканизерских радњи да не дозволе неовлаштено узимање гума за потребе изазивања пожара и угрожавања животне средине, живота и здравља грађана.

Сходно одредбама Закона о прекршајима, као и Закона о заштити ваздуха, за починиоце који буду затечени у вршењу ове незаконите радње прописане су новчане казне до 500 КМ.

У складу са одредбама Закона о прекршајима, за прекршај који почини малољетно лице до 14 година, казниће се његов родитељ или старатељ. Такође, трошкови уклањања гума и санације терена биће испостављени лицима која буду затечена у вршењу ових радњи.

Из Општинске управе наводе и да је оваква акција неопходна, колико због заштите животне средине, толико и због тренутне епидемиолошке ситуације у нашој општини.

Контакт телефон за пријаву мјеста на којима је уочено одлагање гума је: 066/983-378.

Обавјештење из Одјељења за Општу управу општине Гацко

Борачко – инвалидска заштита општине Гацко, обавјештава породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде од I до X категорије, да је Министарство рада и борачко инвалидске заштите, расписало Јавни позив за подношење захтјева ради упућивања ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске, у бањско – климатске здравствене установе.

Јавни позив је објављен 16. априла у Дневним новинама „Глас Српске“, као и на Огласној табли општине.

Рок за достављање писменог захтјева је 15 дана од дана објављивања, односно до 04. маја текуће године.

Детаљније информације могу се добити у згради Општине Гацко, канцеларија број 3.