Blog

Ненад Ивковић, члан  Удружења гуслара и епских пјесника “Тешан Подруговић” најбољи гуслар Херцеговине

Наш суграђанин, гуслар Ненад Ивковић, члан  Удружења гуслара и епских пјесника “Тешан Подруговић”, постао је, по трећи пут, најбољи гуслар Херцеговине – побједник 23. Сабора гуслара Херцеговине који је 16. мaрта одржан у Фочи.

На Сабору је у такмичарском дијелу учествовало двадесет пет гуслара из херцеговачких општина. Осим што је ова побједа лични успјех Ненада Ивковића она је, такође, и успјех друштва “Тешан Подруговић”, које је деценијама један од носећих стубова очувања епске традиције у Херцеговини, али и на ширем српском етничком простору.

Ненадова побједа је и важан подстрек раду друштва и младим гусларима који у његовој генерацији гуслара виде своје узоре.

Ивковић је истакао да је задовољан побједом пред пуном салом и великим бројем младих гусларских нада, које су гарант очувања наше епске традиције.

“Ова побједа ми је на личном плану драга и значајна, али од свега је важнија братска љубав оних које гусле окупљају. Такмичарски дио је мање битан, а саборовање око исконских вриједности које представљају гусле заправо је циљ, сврха и права побједа. На нама је да урадимо на личном и колективном плану оно што је до нас како би наредне генерације имале утабану стазу. У Херцеговини ће то, хвала Богу, засигурно тако и да буде јер епски жрвањ у нашем камену никада неће престати да меље”, рекао је Ивковић.

Ненадова побједа послала је тако још једну лијепу слику о Гацку.

 

 

 

 

КМФ “Метохија” Гацко на турниру пријатељства у Требињу

Клуб малог фудбала „Метохија“ из Гацка, са екипом 2012. годишта, протекли викенд учествовао је на турниру пријатељства у Граду Сунца у Требињу, који је окупио око 1500 дјеце из региона.

Дјечаци из Гацка, у недељу су побиједили екипу “Подгорица” резултатом 1:0. Стрелац јединог поготка био је Филип Елек.

Први дан турнира поражени су од екипе “Темпо” из Источног Сарајева. Неријешено (0:0) одиграли су са екипама “Бамби” из Вишеграда и “Широки” из Широког Бријега.

КМФ „Метохија“ учествовао је на позив организатора турнира и доказаног фудбалског стручњака Игора Јоксимовића који је препознао рад и ентузијазам новоосноване академије футсала.

Према ријечима тренера, Рајка Ћеранића, велика је част да се као клуб на овај начин афирмишу и учествују на спортском догађају, на који сигурно долазе и наредне године.

“Четврти међународни турнир пријатељства ове године окупио је око 50 екипа. Наша екипа је по први пут учествовала на овако великом турниру и одмјеравала снаге са екипама попут Партизана из Београда. Задовољни смо учешћем и приказаном игром, с обзиром да смо се нашли у тешкој групи, јер екипе које су биле са нама завршиле су турнир као првопласирана и другопласирана екипа”, истакао је Ћеранић и изразио очекивање да ће бити више оваквих турнира.

Организатор турнира је екипа ЛеоСтарс из Требиња.

Јуниори ОК “Гацко” на финалном турниру

Полуфинални турнир првенства Републике Српске у одбојци за јуниоре, одржан је јуче је у Гацку.

Дјечаци Одбојкашког клуба “Гацко”, иако најмлађи и са комплетном кадетском и пионирском екипом, заузели су прво мјесто и остварили пласман на завршни турнир првенства Републике Српске у одбојци. Савладали су спортске ривале из Фоче и Љубиња.

У првој утакмици побиједили су против Маглића из Фоче са 3:0 у сетовима. Иако дјелује убједљиво било је јако занимљиво јер су два сета одиграна на разлику.

У другом сусрету Маглић је савладао Љубиње са 3:1. У најбољој утакмици која је личила на сениорску одбојку Гачани су послије преокрета савладали Љубињце са 3:2.

Тренерски тандем Антуновић – Копривица кажу да су сви момци предвођени капитеном Окиљевићем приказали одличну игру. Настављају са тренинзима и припремама за финални турнир гдје очекују да ће узети једну од медаља.

Предсједник ОК “Гацко”, Његош Вуковић истиче да се посвећеност раду са млађим категоријама увијек исплати.

Послије пласмана на пионирску завршницу прошлог викенда и јуниори су заблистали. Иако је ово комплетно кадетска екипа и млађи су од свих по двије године показали су да се на њих мора озбиљно рачунати.

“Настављамо такмичење и у кадетској лиги гдје смо тренутно први и надамо се да ћемо се и овдје пласирати на завршницу. Већ неколико сезона радимо добар посао у млађим категоријама, а већина ових дјечака ће наредне сезоне наступати за сениоре и од њих у клубу очекујемо много. Наш клуб је увијек био расадник талената и надам се да ће и ови момци достићи висине Старовића, Дивљана, Перишића и осталих успјешних Гатачких одбојкаша. Очекујемо и да ће ови резултати утицати и да се дјеца поново уписују на тренинге одбојке”, кажу у клубу.

ЖОК “Гацко RD Swisslion” ниже успјехе

Одбојкашице ЖОК “Гацко RD Swisslion” су у петак, у првој утакмици 1/4 финала плеј офа Премијер лиге Босне и Херцеговине убједљиво савладале ОК Центар ОРТ из Сарајева са 3:0 (25:12, 25:17, 25:14).

Одбојкашице шампиона БиХ наставиле су у истом ритму у плеј офу, као што је то био случај и у регуларном дијелу првенства и утакмицом у којој је тренер Слијепчевић пружио прилику за игру свим одбојкашицама, започеле одлучујуће битке на путу одбране титуле првака БиХ.

Гатачке одбојкашице су од самог старта сигурном игром контролисале утакмицу не оставивши гошћама ни промил шансе и тако оправдале улогу апсолутног фаворита.

Утакмици је присуствовао и господин Родољуб Драшковић, предсједник пословног система “Swisslion”, генералног спонзора ЖОК Гацко. Господин Драшковић је по завршетку утакмице поразговарао са одбојкашицама и руководством клуба честитајући им на досадашњим успјесима и пожељевши им много успјеха у наредним изазовима који их очекују.

Овог викенда успјешан је био и други тим ЖОК “Гацко RD Swisslion”. Младе наде гатачког клуба, које са клупе предводи Божо Антуновић су у оквиру XIV кола Друге лиге РС у Гацку савладале ООК Леотар из Требиња са 3:1 и тако уписале 7. побједу у текућем првенству.

Везе Србије и Републике Српске нераскидиве: Начелници источнохерцеговачких општина у Смедереву

Нaчелници десет источнохерцеговачких општина боравили су данас у Смедереву, где их је угостио Дејан Стошић, који годинама уназад, иницирањем бројних активности, његује чврсте везе између Републике Србије и Републике Српске.

“Упркос ставовима појединаца и неких страначких организација да су Срби из Републике Српске непожељни у Србији, ми овом посјетом доказујемо управо супротно, а то је да су Срби са оне стране Дрине наш народ, да су наше везе нераскидиве и да ћемо, како је то започео и спроводи предсједник Александар Вучић, наставити са њиховим даљим учвршћивањем на свим нивоима. Као исти народ, дијелимо културу, историју и традицију, али и данашње изазове са којима можемо да се изборимо само заједничким снагама”, рекао је Дејан Стошић.

Долазак у Србију био је изузетно важан за начелнике источнохерцеговачких општина, јер су имали заједнички састанак са руководством банке “Поштанска штедионица”, у покушају да ријеше проблем локалних заједница у овом дијелу Републике Српске.

“Неке од наших општина су остале без банака, које углавном почивају на западном капиталу и свом интересу, што је велики проблем и изаћи ће нам у сусрет банка “Поштанска штедионица”, уз свесрдну помоћ председника Вучића, на чему смо му заиста много захвални. Херцеговина, посебно Источна Херцеговина је стари српски простор, геостратешки важан за српски народ и људи из овог краја гаје вишевјековну љубав према матици, а она нам је узвраћена тек доласком предсједника Вучића на чело Србије. Одлична сарадња предсједника Вучића и Додика је плод добре политике оба предсједника, јер се сада на прави начин односимо једни према другима и на прави начин сарађујемо”, истакао је др Огњен Милинковић, начелник општине Гацко.

Руководиоци општина сложни су у једном, а то је да помоћ Републике Србије, и морална и материјална, има непроцјењиву вриједност и посебно им је, истичу, драго, што је доласком на власт предсједника Вучића, граница на Дрини, практично избрисана.

“Ја сам у Србији био сигурно хиљаду пута и увијек сам добродошао, а после изјава неких опозиционих лидера да нисмо добродошли овде, данашња посјета Смедереву то све демантује. Сви становници Републике Српске, поготову ми Херцеговци, увијек смо добродошли у Србији и захваљујем се Дејану Стошићу на данашњем пријему. Оваква врста повезивања много значи, и мени лично, али и грађанима Билеће и Херцеговине. Значи нам тај однос са нашом Србијом, која последњих година помаже и Републику Српску и Херцеговину. Поготову ове године добијамо помоћ Владе Србије за нашу Билећу, и овом приликом се захваљујем и предсједнику Вучићу, и његовом кабинету и нашој земљи Србији”, рекао је Веселин Вујовић, начелник општине Билећа.

Важност ангажовања банке “Поштанска штедионица” и обећање да ће отворити своје филијале у херцеговачким општинама, истакао је и Горан Караџић, начелник општине Чајниче.

“То је за нас огромна ствар. Значи да ће људи бити сигурни да могу да опстану, да плаћају, да отварају своје фирме. Захвалио бих се и председнику Вучићу, помогао је многе општине, отворени су поједини погони, изграђени су споменици културе, здравствене установе,  институције. Ево и на овај начин, овом приликом помаже да опстану људи у том крају, да боље живе и да заједно пребродимо све баријере и препреке које су настале у овим тешким временима, које су нам други наметнули и одвојили браћу једне од других. Надам се да ће у будућности бити много оваквих прилика и да ће нам свима ово бити од користи”, рекао је Караџић.

Управо због активности на зближавању два народа, предсједник Србије Александар Вучић, поводом Дана државности, је одликовао Дејана Стошића Златном медаљом за заслуге.

Током боравка у Смедереву начелници источнохерцеговачких општина, као и представници Удружења Херцеговаца у Србији, обишли су летњиковац Обреновића и Смедеревску Тврђаву, двор последњег српског средњовековног владара деспота Ђурђа Бранковића.

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Најава: Промоција романа “Послије забаве” аутора Стева Грабовца

У суботу, 16. марта у 19 часова, у Народној библиотеци у Гацку биће одржана промоција романа “Послије забаве” аутора Стева Грабовца.

Позивамо суграђане да дођу на промоцију романа који је ове године добио НИН – ову награду за најбољи роман године.