Blog

Начелник Mилинковић организовао пријем за делегацију из Србобрана

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић разговарао је данас у свом кабинету са предсједником општине Србобран, Радивојем Дебељачким и делегацијом из ове војвођанске општине.

Према ријечима начелника, ово су само први, прелиминарни кораци о сарадњи између Гацка и Србобрана.

“Чувена породица Дунђерски која потиче из Гацка, настанила се у Србобрану и то је спона између ове двије општине. Сарадња ће на почетку бити културна, а касније планирамо и друге видове, прије свега туристичке. Породица Дунђерски нас повезује, али културна сарадња српског народа било гдје да се налази је свакако од изузетене важности“, истакао је Милинковић.

Предсједник општине Србобран, Радивој Дебељачки, каже да је презадовољан боравком у Гацку и гостопримством домаћина.

„Први утисци су нам одлични. Осјећамо се као код куће. Едуковаћемо наше младе људе да наставе сарадњу, на почетку историјску, а послије и привредну“, рекао је Дебељачки и додао да ће у будућем периоду планирати и братимљење ове двије општине.

Позив за учешће у консултацијама за младе у оквиру платформе “Дијалог за младе”- Гацко

Позивају се млади, (средњошколци/ке, студенти/це, активисти/киње, волонтери/ке у заједници), представници/е омладинских организација и организација које се баве питањима младих са подручја општине Гацко, спремни за јачање властитих капацитета и унапређење квалитетa живота локалне заједнице да учествују у консултацијама које се организују у оквиру платформе “Дијалог за младе”, у четвртак, 28. септембра 2023. године са почетком у 12:40 сати у сали Културно – спортског центра Гацко.

Позивамо све заинтересоване да се пријаве путем линка: https://rb.gy/gs23y

Дијалог за младе је платформа / простор у оквиру којег млади људи имају могућност да идентификују потребе, проблеме и неискориштене потенцијале, те истовремено понуде иницијативе или рјешења за унапређење квалитета властитог живота и живота локалне заједнице. Овакав начин ангажмана младих директно утиче на повећање њиховог учешћа у процесима доношења одлука на локалном нивоу, оснажује их и осигурава да се у пуном капацитету искористи њихов потенцијал.

У оквиру Дијалога организоваће се консутације са младима за идентификацију питања али и одговора од виталног значаја за њих у локалним заједницама, те ће их охрабрити да учествују у друштвеном животу заједнице и ближе сарађују са локалним властима.

Након обављених консултативних састанака са младима у оквиру платформе “Дијалог за младе”, биће објављен јавни позив за подршку омладинским пројектима на подручју Општине Гацко путем којег ће организације цивилног друштва имати прилику предложити за финансирање и спровођење оне иницијативе које су приоритизиране у оквиру консултација те оне за које процијене да ће моћи охрабрити и ангажовати младе за учешће у животу локалне заједнице.

Дијалог за младе је консултативни механизам за активно укључивање младих у живот заједнице.

Организује се у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 – РеЛОаД2, којег финансира Еуропска унија, а спроводи Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП) у партнерству са Општином Гацко.

Организацију Дијалога за младе планираног за 28. септембар, подржава Институт за развој младих КУЛТ у оквиру пројекта „Јачање капацитета младих из 13 партнерских заједница“, који је такође подржан у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2, који финансира Европска унија у Босни и Херцеговини и проводи УНДП Босна и Хереговина.

 

Почели 25. Ћоровићеви сусрети – Награда Задужбини манастира Хиландар за књигу “Свети краљ Милутин”

Награда “Владимир Ћоровић” уручена је за најбоље дјело из области историје и историографије, коју је ове године добила Задужбина манастира Хиландара за књигу “Свети краљ Милутин”. Награду је уручио начелник општине Гацко др Огњен Милинковић представницима Задужбине, на свечаној академији која је синоћ одржана у оквиру манифестације “Ћоровићеви сусрети”, чиме је почео је 25. Научни скуп историчара у Гацку.

Начелник Милинковић је, на свечаности, пожелио српским историчарима добродошлицу у Гацко, за које је рекао да је завичај српског језика, усменог предања и небројених јунака које је овај крај давао у вијековима дугој борби за слободу.

“Гацко и Херцеговина јесу простор слободе, гдје се ход историје пажљиво ослушкује. Овај крај данас јесте мали по броју становника, али је велики по својој историји и по жртви коју је дао српском народу”, рекао је Милинковић и додао да народ Херцеговине поносно носи српско име, што се показало и 90-их година прошлог вијека, када није дозвољено да се српском народу на овом простору понови геноцид из 1941. године.

“Овај крај давао је ратнике, научнике, пјеснике светитеље и многе друге који су дјелали на корист отаџбине,” истакао је Милинковић и честитао гатачкој “Просвјети” четвртину вијека одржавања Ћоровићевих сурета историчара у Гацку, гдје се сабирају најзначајнија имена српске историјске науке, а настојаће се да се убудуће скуп подигне и на виши ниво.

Члан ОО “Просвјета” Гацко, Радомир Вучковић указао је на значај скупа историчара, наводећи да је у његовом раду до сада учествовало око 500 историчара и књижевних критичара који су оставили записе који ће служити будућим генерацијама.

Он је честитао уредништву награђене књиге “Свети краљ Милутин”, наводећи да је жири кога чине српски историчари Милош Ковић са Универзитета у Београду, Радмило Пекић са Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици и Боривоје Милошевић са Универзитета у Бањалуци, једногласно донио одлуку о овогодишњој награди.

У књизи, осмишљеној као зборник монографског типа, поводом 700 година од упокојења Светог краља Милутина, 16 угледних стручњака и истраживача српског средњег вијека на свеобухватан и сликовит начин представило је личност краља Стефана Уроша Милутина, његову владавину и насљеђе.

У име Матице српске на синошњој академији говорио је проф. др Јован Делић нагласивши да је задатак Матице да брине о Србима гдје год да су, језику и култури и да их окупља у своје окриље.

Представљен је и Зборник о Ленки Дунђерски, која је спона општина Гацко и Србобран. О великој љубави Ленке Дунђерски и Лазе Костића говорили су и гости из Србобрана а програм је припремио директор Дома културе Дејан Корцеба. Пјесник из Србобрана, Горан Благојевић надахнуто је говорио о овој великој љубави.

Добитник награде Ленкин прстен, Благоје Баковић донио је стихове пјесме „Пуна је тишина“.

Монодраму о Ленки и Лази изнијели су глумци позоришта у Новом саду Јована Радовановић и Ервин Харџимуртезић.

У културно – умјетничком дијелу програма учествовали су и гуслар Ненад Ивковић и црквени хор „Света Јелена Анжујска“.

Научни скуп историчара настављен је данас у сали Парохијског дома у Гацку гдје су се окупили историчари из Републике Српске и региона, а тема је “Знаменити Херцеговци кроз историју”.

У зборнику радова објављено је 13 радова. Према ријечима организатора, Херцеговина је кроз своју историју дала више десетина знаменитих и значајних људи који су себе уградили у темеље Херцеговине. Овогодишња тема само је почетак помињања и обраде неких значајнијих историјских личности.

За сутра је планирана промоција “Зборника радова Филозофског факултета у Бањалуци” у Читаоници Народне библиотеке, након чега ће услиједити промоција Просвјетиних издања у Парохијском дому манастира Светог Петра Зимоњића у Данићима.

Организатори Ћоровићевих сусрета су Просвјета Гацко под покровитељством Општине Гацко и Рудника и Термоелектране Гацко.

ЈП “Водовод”: Улица Солунских Добровољаца данас без водоснабдијевања – План рестрикција за наредне дане

Из Јавног предузећа “Водовод” Гацко обавјештавају потрошаче у улици Солунских Добровољаца (дио насеља око Дома здравља), да ће због наставка санације квара на водоводној линији остати без напајања водом данас у  11 часова.

ПЛАН РЕСТРИКЦИЈА ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД:

  • Искључује се Самоборска водоводна линија 20. септембра (четвртак ) до 25. септембра у 9 часова;
  • Искључује се Степенска водоводна линија 24. септембра (недеља) у 12 часова до 29. септембра (петак) у 12 часова;
  • Искључује се Наданићка водоводна линија 25. септембра (понедељак) у 8 часова, до 29. септембра (петак) у 8 часова.

Уколико дође до измјене плана рестрикције због неких непредвиђених ситуација, потрошачи ће бити благовремено обавијештени, наводи се у обавјештењу.

Обавјештење из ОБО Гацко

Из Општинске борачке организације општине Гацко обавјештавају потомке, родбину и поштоваоце припадника ЈВуО да је у припреми Друго издање књиге „Поменик Гатачких четника“.

Након Првог издања књиге „Поменик Гатачких четника“ 2009. године прикупљен је велики број биографија, фотографија и докумената који ће бити објављени у Другом издању.

Позивамо све који посједују исте, а нису их до сада доставили да прикупљање документације вршимо у канцеларији Општинске борачке организације Гацко:

  • За борце из Гацка који су погинули као припадници ЈВуО у јединицама у Србији и Црној Гори:
  • За погинуле борце чије су се породице послије рата раселилe највише у Војводину;
  • За борце из породица гдје није остало живих потомака;

Надамо се да ће уз помоћ свих нас имена бораца „Безгробне војске“ остати забиљежена у сјећању потомака и незаборав следећим генерацијама, наводи се у обавјештењу из ОБО Гацко.

Школа спорта “Спартакус” на првој “Трци хероја” на Тјентишту

У Националном парку “Сутјеска” на Тјентишту, протекли викенд је одржана прва “Трка хероја” (HERO´S RUN) са више од 400 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Украјине. Школа спорта “Спартакус” из Гацка узела је учешће у организацији, али и у реализацији саме трке.

Стотињак малишана из Гацка прошло је нимало једноставну стазу коју су отежале постављене препреке, а национални парк је био право мјесто за породично и спортско дружење. За велики труд и пређену стазу, награђени су медаљама, a они најбржи и најспретнији попели су се на постоље и окитили посебним наградама и признањима.

Тренер школе спорта “Спартакус”, Нада Јововић истиче да се труде да малишанима пруже занимљиве и садржајне активности како би што квалитетније обогатили њихов психо –  физички развој. Једна од таквих активности је и трка са препрекама.

“Стаза није била нимало лака, било је доста занимљивих препрека. Дијелимо радост малишана који су са нестрпљењем чекали звук пиштаљке на старту трке и њихове сузе радоснице и осмијехе када су улазили у циљ. Овакви догађаји нас увијек подсјете и опомену да смо ми, одрасли, дужни дјецу усмјерити правим вриједностима. Окренути природи и спорту и понудити им што више садржаја”, рекла је Јововић.

Један од тренера школе спорта, Милан Гутовић, захвалио се Удружењу грађана “Спортски живот” из Бањалуке који су били главни организатори и иницијатори за одржавање трке.

“Екипа је млада, амбициозна и футуристички гледају на овај пројекат, а не само тренутно. Ми као школа спорта желимо, када су дјеца у питању да дамо све од себе да им буде што садржајније и занимљивије. Данас се све дешава брзо и дјеци морамо посветити посебну пажњу. То мора да буде стална мисија и нас и родитеља”, потврдио је Гутовић.

Поред промоције спорта и здравог живота, циљ школе спорта “Спартакус” је и подстицање заједништва и породичних вриједности.

Фото: “HERO´S RUN”