Blog

Јавни позив организацијама цивилног друштва/невладиним организацијама за предају приједлога пројеката које ће финансирати/суфинансирати општина Гацко у 2022. години

Начелник општине Гацко објављује Јавни позив организацијама цивилног друштва/невладиним организацијама за предају приједлога пројеката које ће финансирати/суфинансирати општина Гацко у 2022. години.

Општина Гацко позива све организације цивилног друштва (ОЦД) /невладине организације (НВО) да доставе приједлоге пројеката који су у складу са развојним циљевима и стратегијама општине Гацко, из следећих приоритетних области:

 1. СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

1.1 Пројекти подршке најугроженијим категоријама друштва

2. ПОЉОПРИВРЕДА И РУРАЛНИ РАЗВОЈ

2.1 Пројекти који помажу унапређењу знања и вјештина у пољопривредној производњи

2.2 Пројекти који помажу унапређење квалитета живота у руралним срединама

3. ЕКОЛОГИЈА И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

3.1 Пројекти који рјешавају питање дивљих депонија, управљање отпадом и подижу еколошку свијест становништва

4. КУЛТУРА

4.1 Побољшање квалитета и доступности културних садржаја за све категорије становништва кроз промоцију различитих видова културе и умјетности

4.2 Очување и промоција материјалног и нематеријалног културно-историјског наслеђа

Износи средстава за одобрене пројекте ће бити од минимално 3.000,00 КМ до максимално 15.000,00 КМ (конвертибилних марака), зависно од области за коју се аплицира.

 • За приоритетну област 2. износ средстава за одобрене пројекте ОЦД износиће од 3.000,00 – 10.000,00 КМ
 • За приоритетне области 1, 3. и 4. износ средстава за одобрене пројекте ОЦД износиће од 3.000,00 – 15.000,00 КМ

За наведене приоритетне области могу аплицирати само ОЦД које дјелују у домену наведених области.

Дужина трајања сваког пројекта може бити од три до шест мјесеци.

Сви пројекти се морају реализовати до 31.12.2022.године.

ПРАВО УЧЕШЋА

Учешће у овом јавном позиву је отворено, на једнаким основама, за све формално регистроване ОЦД и НВО (удружења или фондације), у складу са важећим законским прописима у Босни и Херцеговини и Републици Српској.

Све заинтересоване организације цивилног друштва детаљне информације о условима за аплицирање и критеријима за финансирање пројеката могу пронаћи у смјерницама за апликанте у оквиру јавног позива.

ПРЕУЗИМАЊЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Документација за пријаву на јавни позив се може преузети од 02. јуна 2022.године, са Званичне интернет странице општине Гацко (www.gacko-rs.info).

Све потребне информације и електронска верзија цијелог пакета пријавне документације може се такође наћи на интернет страници општине Гацко www.gacko-rs.info.

Информативни састанак са заинтересованим организацијама “Отворени дан”, биће организован 07. јуна 2022. године од 11,00 до 12,00 сати у сали Скупштине општине Гацко, Солунских добровољаца број 2, Општина Гацко. Потенцијални апликанти ће током састанка бити детаљније упознати са позивом, начином пријављивања, критеријима, итд.

Питања у вези са јавним позивом се могу поставити путем е-mail адресе sportiomladina.gacko@gmail.com са назнаком “За јавни позив”. Питања се могу постављати до 23. јуна 2022. године, а одговори ће бити достављени у писаној форми унутар три дана од примања питања.

ПРЕДАЈА АПЛИКАЦИЈА

Испуњена апликација (са комплетном захтјеваном документацијом) се мора доставити у два ( 2 ) примјерка, у једној штампаној форми и једној електронској копији –  (УСБ), у затвореној коверти, препоручено поштом или лично током радних дана (понедељак – петак) у периоду од 0730 до 1600 сати са назнаком: “За јавни позив организацијама цивилног друштва / невладиним организацијама„ на следећу адресу:

Општина Гацко

Одјељење за привреду, финансије и друштвене дјелатности

Шалтер број 1

Солунских добровољаца број 2

89240 Гацко, БиХ

Рок за предају апликација је 30. јун 2022. године до 1600 сати. Апликације достављене након наведеног рока биће разматране једино у случају да поштански печет указује на датум слања прије званичног истека рока.

Спољашња страна коверте мора садржавати назив Јавног позива за предају приједлога пројеката, пуно име и адресу апликанта, пуни назив пројекта и ријечи „Не отварати прије званичног отварања“.

О примљеној пошиљци у Општинској управи ће се водити уредна евиденција.

Административни трошкови не смију прелазити 20% Буџета пројекта.

Резултати јавног позива ће бити објављени на веб страници општине Гацко www.gacko-rs.info, као и на Огласној табли Општине.

Сет докумената потребних за Јавни позив се могу преузети на следећим линковима:

 1. ПРОЈЕКТНИ ПРИЈЕДЛОГ
 2. ПРЕГЛЕД БУЏЕТА-ПРОРАЧУНА
 3. МАТРИЦА ЛОГИЧКОГ ОКВИРА
 4. ПЛАН АКТИВНОСТИ И ПРОМОЦИЈА
 5. АДМИНИСТРАТИВНИ ПОДАТЦИ О АПЛИКАНТУ
 6. ФИНАНСИЈСКА ИДЕНТИФИКАЦИОНА ФОРМА
 7. ИЗЈАВА О ПОДОБНОСТИ
 8. ЛИСТА ЗА ПРОВЈЕРУ
 9. СМЈЕРНИЦЕ ЗА АПЛИКАНТЕ.

РеЛОаД2: Ранг листа са прегледом пројеката по јавном позиву за општину Гацко

Општина Гацко, као партнерска јединица локалне самоуправе која учествује у пројекту Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану2 (РеЛОаД2), објављује резултате јавног позива за организације цивилног друштва (ОЦД)/невладине организације (НВО), које су предале приједлоге пројеката на јавни позив.

На јавни позив су се могле пријавити све ОЦД/НВО из Босне и Херцеговине, са приједлозима пројеката који су у складу са дефинисаним приоритетним областима и развојним циљевима општине Гацко.

Средства за одобрене пројекте ће бити додијељена у износима од 10.000 КМ до 70.000 КМ, а изабрани пројекти се требају реализовати у периоду мај 2022 – фебруар 2023. године.

Подсјећамо, РеЛОаД2 је регионални пројекат којег финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација.

Ранг листу можете преузети на линку испод.

Резултати анкетирања задовољства грађана јавним услугама

Као једна од активности друге фазе Пројекта општинског управљања животном средином (МЕГ), у којем учествује Општина Гацко, у фебруару је извршено анкетирање грађана у циљу прикупљања информација о задовољству јавним услугама на подручју наше општине.

Сам процес је осмишљен тако да је анкетирање извршено испред зграде Општинске управе општине Гацко и то методом испитивања грађана и грађанки који су управо користили услуге јавне управе.

Анализирани су одговори којим 200 испитаника изјављују да ли су задовољни или незадовољни услугама и дати су проценти. Резултате анкетирања можете погледати ОВДЈЕ.

Подсјећамо, МЕГ пројекат финансирају Влада Швајцарске, Шведска, Чешка Развојна Агенција, а проводи Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП БиХ).

 

Оком Каравана РТРС најљепша слика Гацка отпутовала широм Српске

Туристички и пољопривредни потенцијали, богата природа, учени људи и вриједни домаћини, спортисти, појединци – само је дио онога што је Гацко представило током јучерашњег емитовања емисије Караван, која у протеклом периоду путује Републиком Српском и представља сваки њен кутак.

Оком камере Радио Телевизије Републике Српске, која на овакав начин путујући земљом обиљежава 30 година свог постојања, завирили смо у домаћинства вриједних сточара, забиљежили и пробали наш чувени гатачки сир и кајмак, али и на лицу мјеста направили цицвару којом би се могли похвалити свугдје у свијету. Нисмо занемарили ни производе од дрвета, у првом реду гусле направљене руком домаћина који се годинама баве овим древним занатом, те сувенире и другу радиност. У троипочасовном програму, представили смо љепоте наших језера, али и планина Волујака, Лебршника, као и планинског превоја Чемерно. И тако редом, све до културе и спорта, и на крају успјеха која су наша удружења, колективи и појединци остварили, свако у свом домену.

Начелник, др Огњен Милинковић, представљајући личну карту Гацка казао је да је ово сјајна прилика за промоцију наше општине. Подсјетио је на пројекат који је у припреми, а који је везан за личност и великана Саву Владиславића, који је потекао из Гацка, из села Јасеник. Гацко шансу види у развоју туризма, посебно сеоског, па је ову прилику искористио и позвао све који желе да дођу и улажу у изврсне предјеле у којима лежи велики потенцијал.

Задовољни су и реализатори јучерашњег Каравана, који су у порти храма Свете Тројице препуном малишана урадили велики посао. Како су истакли, наишли су на гостопримство и добродошлицу домаћина, па је најљепша слика из Гацка отишла путем малих екрана широм Републике Српске, али и свијета.

У програму је учествовала пјевачица Зорана Павић, гачанка поријеклом, која је након емисије у 20 часова и 30 минута у пратњи Оld Hat Orchestra одржала концерт.

Ако сте пропустили јучерашње дружење са нама, позивамо вас да цијелу емисију из Гацка погледате кликом ОВДЈЕ.

На крају, сјајни културно спортски садржају су на програму у мјесецима пред нама, те вас позивамо да Гацко свакако посјетите овога љета.

Добродошли на концерт Зоране Павић

Kао што смо већ најавили, Караван Радио телевизије Републике Српске у суботу, 2. јула снимаће у нашој општини.

Специјална троипочасовна емисија РТРС из Гацка почиње у 16 часова, а музички гост Каравана биће пјевачица Зорана Павић.

Позивамо све суграђане да нас посјете у суботу, од 16 часова, у порти храма Свете Тројице гдје ће бити реализовано снимање ове емисије.

У наставку, на платоу испред Основне школе “Свети Сава” са почетком у 20 часова, Зорана Павић и Оld Hat Orchestra одржаће концерт.

Покровитељ манифестације је Општина Гацко.

Добро нам дошли!

Одржана прва “Конференција беба” у Гацку

Немањина улица у Гацку синоћ је била резервисана за најмлађе становнике. Око 80 беба до двије године старости, окупило се на првој „Конференцији беба“, манифестацији која се одржава широм Републике Српске.

По узору на друге градове, након промотивне шетње беба и свих учесника, жири је изабрао трочлано предсједништво.

За предсједницу предсједништва „Конференције  беба“ изабрана је Миона Мандић – најмлађа беба. Чланови предсједништва су Вук Тепавчевић – најстарија беба и Никола Милетић – беба са највише браће и сестара.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, отварајући конференцију истакао је да је ово само један од начина на који Општина Гацко промовише пронаталитетну политику.

„Ово је најљепши догађај, наша парада поноса, којом се поноси Гацко, Херцеговина и Република Српска“, рекао је начелник Милинковић.

Општина Гацко, Културно – спортски центар и пријатељи манифестације обезбиједили су пригодне поклоне за побједнике, али и за све учеснике у манифестацији.

У културно – умјетничком дијелу програма учествовали су полазници Дјечијег вртића.

„Конференција беба“ је традиционална манифестација чији је покретач Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске. Циљ манифестације је промовисање породице и породичних вриједности, подизање свијести о значају породице, као и указивање на проблем недовољног рађања дјеце у Републици Српској.

Караван РТРС у суботу у Гацку

Караван Радио телевизије Републике Српске у суботу 2. јула снимаће у нашој општини.

У троипочасовној емисији, представићемо туристичке потенцијале Гацка, успјешне спортисте и вриједне домаћине нашег краја.

Како је то већ најавила екипа РТРС, овог викенда на југу Српске подсјетићемо вас на знаменитости, учене и вриједне људе из наше општине. Природна и вјештачка језера, планински обронци Зеленгоре, Волујака, Лебршника – само су дио љепота гатачког краја које ћемо представити у суботњем Каравану.

Припреме су у току, а музички гост Каравана биће пјевачица Зорана Павић.

Након Гацка, екипа Каравана се сели у најјужнији град Српске, у Требиње.

Позивамо вас све да у суботу, од 16 часова будете уз Караван РТРС, или да нас посјетите у порти храма Свете Тројице гдје ће бити реализовано снимање ове емисије.

Сaoпштење из Одјељења за инспекцијске послове општине Гацко: Одлука о радном времену

Из Одјељења за инспекцијске послове општине Гацко обавјештавају правна лица и предузетнике који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност да је нова Одлука о радном времену, донешена на последњем скупштинском засједању, ступила на снагу 28.06.2022. године.

Новом Одлуком утврђено је радно вријеме на подручју Општине Гацко и то:

 • радно вријеме субјеката из Одлуке одређује се радним даном у времену од 07 – 21 у зимском периоду и од 07 – 22 у љетном периоду, с тим радно вријеме не може трајати краће од 8 часова.
 • радно вријеме за субјекте који обављају дјелатност производње хљеба, пецива и тјестенине од 00.00 – 24.00 часа а у времену од 00.00 – 06.00 часова само шалтерска продаја.
 • Од 00.00 – 24.00 часа могу да раде трговине на мало типа драгстор, трговине на аутобуским станицама и трговине на бензинским пумпним станицама.
 • радно вријеме рођендаоница, играоница, забавних салона и игара на срећу организује се у времену од 07 – 22 часа.
 • недељом  могу да раде трговине које се баве прометом прехрамбених производа у времену од 08.00 – 13.00 часова и апотеке у времену од  00 -14.00 часова.

Изузетно недељом, у времену од 13 односно 14 до 20 часова часова може да ради једна радња и једна апотека као дежурна коју одреди Одјељење за привреду финансије и друштвене дјалатности.

Новина коју доноси нова Одлука о радном времену  је рад недељом од 08 до 13 часова с тим да недељом може да ради једна  радња која је регистрована за промет прехрамбених производа у времену од 13 до 20 часова. Која радња и апотека ће радити у времену од 13 односно 14  до 20 часова као дежурна одредиће Одјељење за привреду финансије и друштвене дјалатности.

Сви заинтересовани субјекти који желе да организују рад недељом од 13 до 20 часова могу се јавити на jelenalazeticsp@gmail.com или у канцеларију бр. 17 Општина Гацко, како би надлежно Одјељење могло направити распоред дежурних продавница за наредни период.

Непоштовање радног времена биће санкционисано у складу Одлуком гдје су педвиђене новчане казне од 1.000  – 3.000 КМ за правна лица, 500 -1.500 КМ за одговорна лица и   300 – 1.000 КМ за предузетника.

Из Одјељења за инспекцијске послове апелују на привредне субјекте да поштују Одлуку о радном времену. Инспекцијски органи ће у наредном периоду вршити појачан инспекцијски надзор.

 

 

Најава: “Гацко фудбалски град 2022”

У оквиру Културно – спортског љета “Гацко 2022”, Радан Симуновић у сарадњи са ЈУ “КСЦ” Гацко организује велики спортски догађај “Гацко фудбалски град 2022”, у периоду од 18. до 26. јула.
 
Котизација за сениоре износи 100 КМ, а пријава за сениорке и дјецу је бесплатна.
 
Главна награда за сениоре је 2000 КМ, за сениорке рафтинг викенд у кампу РТ, док су за дјецу предвиђене дипломе и медаље.
 
Пријаве и информације на број 065/312 – 339 од 01. до 15. јула 2022. године.