Blog

Обавјештење из ЈП “Водовод” Гацко

Из Јавног предузећа „Водовод“ Гацко достављено нам је обавјештење које преносимо у цјелости.

„Прије Нове године дошло је до зачепљења канализације у насељу Воћњак. Наши радници су у више наврата покушавали ријешити проблем, што претходних дана на ниским температурама није било лако.

У двије улице наведеног насеља дошло је до потпуног зачепљења канализације, а узрок је људски фактор. У шахтовима је пронађен отпадни материјал (камење, два трупца, главице киселог купуса, крпе…) који би се требао одлагати у контејнере, а не у канализационе шахтове.

Овим путем апелујемо на несавјесне грађане да отпадни материјал одлажу на мјеста која су за то предвиђена, а убудуће ћемо предузимати законске основе које имамо на распологању против таквих појединаца“, наводи се у обавјештењу из ЈП „Водовод“ Гацко.

 

 

 

Бирамо спортисту године: До 24. јануара доставити приједлоге кандидата за додјелу годишњих признања

Одјељење за привреду, финансије и друштвене дјелатности Општине Гацко, обавјештава све спортске организације са подручја општине, да доставе приједлоге спортиста за додјелу следеће врсте признања:

  1. Годишња признања за најуспјешније спортисте, екипе и тренере:
  • најуспјешнији спортиста
  • најперспективнији спортисти по спортским гранама
  • најбољи спортски колектив/екипа
  • најбољи спортски тренер

2. Посебна годишња признања:

  • најбољи спортиста из спортова са инвалидитетом
  • најбољи спортиста ветеран
  • најбољи спортски радник

Пријаве се достављају Одјељењу за привреду, финансије и друштвене дјелатности Општинске управе општине Гацко, на прописаном обрасцу који се може преузети ОВДЈЕ.

Правилник о проглашењу спортисте општине Гацко, такође можете преузети путем нашег сајта, кликом ОВДЈЕ.

Пријаве ће разматрати Комисија коју именује Начелник општине Гацко.

Рок за достављање пријава је до 24. 01. 2022. године (понедељак) до 12.00 часова, на Протоколу Општинске управе или лично у просторијама Одјељења (Виши стручни сарадник за спорт, породицу, омладину и невладин сектор).

Напомена: Oбразац за пријаву попунити детаљно и са прецизно траженим подацима.

“Делије” даровале пакетиће полазницима Центра “Растимо заједно”

Поводом православне Нове године чланови навијачке групе „Делије“ из Гацка посјетили су Центар за дјецу са посебним потребама “Растимо заједно“ Гацко и том приликом уручили 30 пакетића дјеци и омладини са сметњама у развоју.

Из Центра за дјецу са посебним потребама овим путем захваљују навијачима „Делије“ који су већ дванаесту годину у континуитету показали хуманост и обрадовали њихове чланове.

Одржана свечана академија „Завјет, слобода, опстанак“

У присуству представника привредног и културног живота општине и гости из сусједних општина, у Парохијском дому у Гацку, данас је поводом 30 година од оснивања Републике Српске одржана свечана академија „Завјет, слобода, опстанак“.

Обиљежавање је почело посјетом спомен соби и полагањем  вијенаца на споменик “Круна гатачким јунацима”.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, пожелио је добродошлицу и истакао да је Република Српска опстала захваљујући свима који су били спремни да својим животима бране слободу нашег народа.

„Највећу захвалност дугујемо борцима који су своје животе уградили у темеље ове државе и тако учинили да ми данaс овдје живимо у слободи и да сами одлучујемо о својој будућности. Уз борце, велики допринос у временима када се рјешавало питање опстанка или нестанка, дали су људи који су политички организовали српски народ у БиХ, а посебно желим да нагласим допринос који је Гацко дало за Републику Српску. Гатачка бригада била је ударна песница Војске Републике Српске, а министар спољних послова и човјек без ког нису могли проћи преговори о миру и политичкој верификацији Републике Српске био је наш Гачанин Алекса Буха“, рекао је Милинковић.

Предсједник Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине, Слободан Илић, говорио је о одбрамбено отаџбинском рату, настанку Републике Српске, са освртом на Херцеговачки корпус и Гатачку бригаду.

“Велики је допринос бораца из Гацка у стварању Републике Српске. Остаће забиљежено да су борци Гатачке бригаде осим јунаштва које су истицали на свим ратиштима показали и велико чојство“, рекао је Илић.

Члан асоцијације стваралаца Републике Српске и предсједник Скупштине општине Гацко, Рајко Паповић нагласио је да је Република Српска створена јединством Српског народа и истинским патриотизмом њених првака.

„Своја огњишта бранили смо јунаштвом, патриотизмом, животима, енергијом и вољом, окупљени у истом строју под српском заставом. Највећу захвалност дугујемо нашим херојима, најбољим синовима српског рода који своје животе узидаше у темеље Српске, а наш задатак је да их се увијек сјећамо и чувамо од заборава“, истакао је Паповић.

Пристигли радови по конкурсу који је поводом Дана Републике расписала “Просвјета” из Гацка најбољи су примјер како се чува Република Српска.

Најбољи литерарни рад на тему “Моја Република Српска”, написао је гимназијалац Огњен Бошковић из СШЦ “Перо Слијепчевић“. Друго и треће мјесто такође је припало средњошколацима из Гацка, Маји Матковић и Јани Антељ.

O догађајима и датумима из Историје, значајним за стварање Републике Српске говорио је професор, Алексије Гргур.

„Сваки наш сан о слободи овдје је налазио и ратнике и пјеснике. И једни и други стајали су на бранику отаџбине“, рекао је Гргур.

У програму су наступили чланови хора „Света Јелена Анжујска“ и народни гуслар Никола Бошковић.

Гацко је прије 30 година одговорило на изазов историјe и на то треба да будемо поносни, a свим cуграђанима, начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић честитao je Православну Нову годину са жељом да им донесе здравље, успјех и напредак.

 

Најава: Свечана академија поводом Дана Републике Српске

У четвртак, 13. јануара, у Парохијском дому у Гацку, са почетком у 12 часова биће одржана свечана академија „Завјет, слобода, опстанак“ поводом 30 година од оснивања Републике Српске.

Полагање  вијенаца на споменик “Круна гатачким јунацима” предвиђено је у 11:30 часова.

Покровитељ манифестације је Општина Гацко.

Добро дошли!

Активности Општинске борачке организације Гацко поводом празника

Поводом божићних празника, Општинска борачка организација Гацко посјетила је једанаест породица из категоријa борачке популације и том приликом уручила пригодне поклоне.

Оно што је битно истаћи је, да су све породице изразиле захвалност, прије свега на томе што нису заборављене и да је најбитније, да се цијени њихов допринос, као и допринос погинулих бораца Војске Републике Српске у стварању Републике Српске, кажу у ОБО Гацко.

Овом приликом се захваљују донаторима који су учествовали у овој хуманој акцији.

Поводом Дана Републике Српске, 09. јануара, чланови Предсједништва ОБО Гацко положили су цвијеће на централни споменик  „Круна Гатачким јунацима“, а након тога су посјетили Спомен собу и запалили свијеће за погинуле борце Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске.