Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Blog

Начелник општине Гацко Милан Радмиловић честитао новогодишње и божићне празнике

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, свим грађанима Гацка упутио је срдачне честитке поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника:

Драги Гачани,

Још једна година је на измаку, а оно што Вама и Вашим породицама најприје желим је много доброг здравља.

Као прави чувари традиције и наших најљепших обичаја, које, увјерен сам, његује свака домаћинска кућа, празник Христовог рођења проведите у миру, задовољству и породичној срећи.

Нека свјетлост бадњака и његова топлина огрије домове свих нас и покаже нам пут. У ове благе дане чувајмо заједништво, међусобно поштовање и вјеру у још боље Гацко.

Желим вам радостан, благословен, миран и искрен Божић.

Мир Божији, Христос се роди!

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ГАЦКО

МИЛАН РАДМИЛОВИЋ


Комунална полиција општине Гацко: Обавјештење

Комунална полиција општине Гацко почела је са контролама кориштења јавних површина. Контролама ће бити обухваћене зелене површине, тротоари, пјешачке стазе и др. Контроле обухватају и паркирање возила и остављање предмета и ствари на наведеним површинама.

Одлуком о комуналном реду, за утврђене прекршаје из горе наведеног издаваће се прекршајни налози (за паркирање возила) и рјешења (за уклањање ствари и предмета).

Контроле ће убудуће бити провођене у континуитету.

Најава: Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко

Седамнаеста редовна сједница Скупштине општине Гацко биће одржана у четвртак, 28. фебруара, са почетком у 10 часова.

За сједницу је предлажен следећи дневни ред:

 1. Записник са Шеснаесте редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане дана 28.12.2018. године;
 2. Извјештај о раду Скупштине општине Гацко за 2018. годину;
 3. Извјештај о раду Савјета плана Скупштине општине Гацко;
 4. Информација о спровођењу Закључка о запошљавању дјеце погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата, Скупштине општине Гацко, број 01-022-94-2/18 од 25.10.2018. године;
 5. Информација о раду Мјесних заједница за 2018. годину;
 6. Програм намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2019. годину;
 7. Програм коришћења прихода од посебних намјена за шуме у 2019. години;
 8. Информација о провођењу мјера по Извјештају Комисије о стању животне средине, природног и културног наслеђа на подручју општине Гацко;
 9. Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана за измјене и допуне Регулационог плана „Центар 1“;
 10. Информација о стању у привреди општине Гацко;
 11. Приједлог Статута о измјенама Статута општине Гацко;
 12. План мјера за превазилажење финансијске кризе у Јавном предузећу „Водовод“ а.д. Гацко;
 13. Приједлог Одлуке о водоводу и канализацији;
 14. Приједлог Одлуке о висини плата функционерима Општине Гацко;
 15. Приједлог Одлуке о висини одборничког додатка у Скупштини општине Гацко;
 16. Приједлог Рјешења о разрјешењу вршиоца дужности директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко;
 17. Именовање директора Јавне установе Центар за социјални рад Гацко;
 18. Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање предсједника и једног члана Одбора за жалбе општине Гацко;
 19. Имовинско – правни односи;
 20. Одборничка питања.

Најава: У уторак пројекција филма „Стопе“, хуманитарна приредба у четвртак

У оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права, ученици 4 Г1 под менторством проф. Јоване Петковић, у уторак 26. фебруара са почетком у 12 часова, у просторијама школе представљају краткометражни филм „Стопе“.

У четвртак 28. фебруара, организују и хуманитарну приредбу која ће се одржати у Дому културе у Гацку са почетком у 20 часова. Цијена улаза је 1,00 КМ, а сва прикупљена средства ће бити усмјерена хуманитарној организацији „Срби за Србе“.

Тема пројекта којим се средњошколци баве је одлазак младих из Републике Српске, а њихов мото: „Остајмо овдје“.

Најава: Обиљежавање Међународног дана матерњег језика

У оквиру обиљежавања Међународног дана матерњег језика, у четвртак 21. фебруара са почетком у 12 часова, у просторијама СШЦ „Перо Слијепчевић“ одржаће се предавање под називом „Час матерњег језика“.

Предавање организују ученици IV Г2 у оквиру пројекта „Ја грађанин“ из предмета Демократија и људска права. Проблем којим се баве је „Неписменост“ (феномен полуписмености или неписменост писмених).

Ментори јавног часа су професори Јована Петковић и Анђелина Никчевић.

„Mладост“ Гацко – „Фамос“ Војковићи 0:0

У оквиру 12. кола Друге лиге Исток, фудбалери гатачке Младости угостили су екипу Фамоса из Војковића. Утакмица је одиграна у суботу са почетком 14 часова и 30 минута.

У првом полувремену гачани стварају већи број прилика али не долази до промјене резултата, па се са почетним резултатом одлази на одмор.

Друго полувријеме доноси нешто бољу игру на обје стране, са више прилика за погодак, али до краја утакмице мреже су ипак мировале па се утакмица завршава коначним резултатом 0:0.

Обавјештење за студенте: Прелиминарна ранг листа студената који су остварили право на стипендију

Након провјере студенских захтјева за додјелу стипепендије пристиглих по основу Конкурса за додјелу студентских стипендија за школску 2019/2020.  годину, који је Општина Гацко расписала 04. 09. 2020. године и који је био отворен до 18.09. 2020. године објављујемо прелиминарну ранг листу студената који су остварили право на добијање стипендије.

Прелиминарна ранг листа налази се и на Огласној табли Општине Гацко.

За све евентуалне недоумице или жалбе студенти се могу обратити Одјељењу за привреду финансије и друштвене дјелатности Општине Гацко, односно Самосталном стручном сараднику за друштвене дјелатности и статистику, Милану Никчевићу, у канцеларију број 25, трећи спрат, или на број 059/472 – 436 – локал 306.

Најава: Изложба слика на стаклу „Линије додира“, аутора Иване Бабић

У петак, 30. октобра у 19:00 часова у Дому културе у Гацку биће отворена девета по реду самостална изложба слика на стаклу, малог формата, архитектице Иване Бабић из Будве.

„Зашто стакло? Стакло све открива. Пред вама је непосредна умјетничка исповијест без маске. Таква је док се креира и као креација“. Тако о својим дјелима каже ауторка Ивана Бабић.

Mр Луција Ђурашковић, историчарка умјетности пише следеће: „Користећи стакло као вишеслојну подлогу која ће јој и својом симболиком прозирности и чистоће бити како изазов, тако и инспирација за могућност исказивања најдубљих емотивних осјећаја, она кроз вибрирајуће расплинути цртеж којим обликује тродимензионалну форму, постиже аутентичну симбиозу теметских стремљења гдје, преко „Линија додира“, линија сусрета, у ствари, разбија граничне линије духовних, метафизичких сфера и опипљиве релације која енергетски струји кроз додире блиског нам бића“…

Ивана Бабић је рођена 1984. године у Сарајеву, БиХ. Дипломирала је 2008. на Архитектонском факултету у Подгорици са звањем дипломирани инжењер архитектуре. У периоду од 2008 – 2014. радила је као сарадник у настави на Архитектонском факултету у Подгорици на предметима Архитектонска и компјутерска графика I и II, Архитектонска анализа I и II и Синтезни пројекти.

Ово је девета самостална изложба Иване Бабић младе награђиване архитектице. Имала је велики број колективних излагања, као и учешћа на симпозијумима. Члан је Удружења ликовних умјетника Будве – УЛУБ од 2017. године. Поред сликарстава  бави се и радом у струци у области пројектовања и дизајна. Живи и ствара у Будви.

ЈУ „КСЦ“ Гацко позива све љубитеље умјетности да дођу на отварање ове занимљиве и вриједне изложбе.

Родољуб Драшковић у посјети општини Гацко: Најављене нове инвестиције

О улагањима у општину Гацко и привредном развоју општине, начелник Општине Гацко, Милан Радмиловић са сарадницима, јуче је разговарао са највећим херцеговачким привредником, власником компаније „Swisslion“ Родољубом Драшковићем. Састанку је присуствовао делегат у вијећу народа РС, Вукота Говедарица и директори јавних установа и предузећа из општине Гацко.

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић рекао је да Гацку и Херцеговини недостају нова радна мјеста и то је једна од тема састанка са господином Драшковићем, који је показао спремност за инвестирање у Гацко.

„Ближи циљ нам је заједничко улагање у Гацко, компаније Драшковић и Бинго система који је купио бившу фабрику „Декоратива“ гдје ће бити обезбијеђено стотињак радних мјеста. Договор је орјентација на производњу јер у Гацку има довољно маркета у односу на број потрошача“, истакао је Радмиловић.

Како је потврдио Радмиловић, у наредном периоду слиједи завршетак великог пројекта водоснабдијевања који је 65 % урађен и финансијски и грађевински и изградња спортске дворане која је завршена са 55% радова.

„У плану је и асфалтирање десетак сеоских путева гдје живе људи и баве се сточарством јер је то основни предуслов да би се људи задржали на селу. У граду имамо још четири улице које нису завршене. За други дио мандата остаће један велики пројекат канализација  и колектор, а посебан нагласак даћемо на развој“, истакао је Радмиловић.

Осим Рудника и Термоелектране, важни ресурси у Гацку су туризам и пољопривреда и могући прерађивачки капацитети на бази пољопривреде. Гацко има велики ревир за развој пољопривреде и за развој туризма.  

„Зеленгора је рај на земљи само је потребно да се заврше инфраструктурни пројекти, изградња квалитетног пута и електрична енергија, и да тај ревир добије шансу за даљи развој“, рекао је Радмиловић.

Учесници јучерашњег састанка једногласни су да све ресурсе које општина Гацко има ставе на располагање укључујући и могуће подстицаје општине, а све у циљу отварања нових радних мјеста из области угоститељства, пољопривреде, туризма. Ти пројекти би интегрисали ове области више него што су досад били интегрисани.

Компанија Родољуба Драшковића планира да у наредних пет година у Херцеговину уложи 150 милиона евра. Шансу  развоја Гацка види у развоју планинског туризма, села и сточарства, производње органске хране, као и развоју сточних фондова.

„Успоставићу квалитетан систем између јавног сектора привреде и реалног сектора, а то су приватници и предузетници. Спреман сам да јачам реални сектор привреде и да користим привредне потенцијале. Потенцијал имамо, aли треба да скренемо пажњу на млађе генерације да се враћају у Херцеговину гдје ћемо стварати нова радна мјеста“, рекао је Драшковић.

Према ријечима Драшковића, након конституисања локале самоуправе конституисаће се и привредно ткиво и конкретно разговарати о развојним програмима гатачке привреде.

„Започете пројекте и своју визију у свеукупном развоју Херцеговине нећу напустити. Наставићу да трајем и да створим озбиљан привредни амбијент“, закључио је Драшковић.

Републички штаб за ванредне ситуације: Обавезне маске и на отвореном, забрана окупљања више од 10 особa

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је у Бањалуци 59. сједницу, којом је предсједавао командант Штаба Радован Вишковић.

На сједници, Штаб је разматрао Информацију о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, те донио Закључак којим се до 16.11.2020. године забрањују:

Сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).

Обавезују се грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

Такође, у затвореним просторијама да се, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Од обавезе ношења заштитне маске су изузета: дјеца млађа од седам година живота, лица са посебним потребама која не могу скинути маску без помоћи других, лица које обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

Непоштовање мјера претходно наведених забрана санкционисаће се у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их и придржавају се упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

Закључком Штаба ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 06:00 до 24:00 часа, до 16.11.2020. године.

Пружање угоститељских услуга исхране и пића на начин како је наведено, односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

До 16.11.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења COVID-19 болести на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Према закључку који је донио Републички штаб, републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати свој рад са грађанима на сљедећи начин: на улазу у службене просторије ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, одржавати растојање у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона (COVID-19) у Републици Српској се примјењују уз овај закључак.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације одобрио је донацију личне заштитне опреме и средстава за дезинфекцију јавним здравственим установама у циљу заштите запослених и превенције ширења, сузбијања и отклањања вируса SARS-CoV-2.

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације одобрио је и донацију директних антигенских тестова за превенцију, сузбијање и отклањање пандемије вируса „SARS-CoV-2“ и болести COVID-19.

Републички штаб за ванредне ситуације закључком је одобрио набавку 20 контејнера за потребе јавних здравствених установа болница, те задужио Републичку управу цивилне заштите Републике Српске да, у координацији са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, спроведу овај закључак.

Родољуб Драшковић сутра у посјети општини Гацко

О улагањима у општину Гацко и привредном развоју општине, начелник Општине Гацко, Милан Радмиловић са сарадницима, сутра ће разговарати са највећим херцеговачким привредником, Родољубом Драшковићем.

Састанак је заказан у 14 сати и 30 минута, у просторијама Општине Гацко.