Blog

“Сaјам женског предузетништва” одржан на Тргу Саве Владиславића у Гацку

Први “Сaјам женског предузетништва” одржан је данас на Тргу Саве Владиславића у Гацку, а учешће је узело 13 излагача из општина Источне Херцеговине, Фоче и Сарајева.

Манифестацију је реализовало “Удружење произвођача гатачког кајмака” са партнерском организацијом “ОК” Сарајево, у оквиру пројекта “Сеоске жене – жене од акције” подржаног од стране Амбасаде Сједињених Америчких Држава и уз помоћ Општине Гацко.

У име организатора обратила се координатор пројекта, Љиља Поповић и захвалила свима који су помогли у реализацији сајма који доприноси промоцији женског предузетништва, оснаживању жена, бољем пласману производа, као и повезивању и размјени искустава између предузетника.

„Сајам је резултат заједничких напора и преданости свих да одржимо женско предузетништво у руралним подручјима. Имамо прилику да видимо шта су жене предузетнице постигле, чиме се баве и да подржимо њихов рад куповином производа“, рекла је Поповић.

Према ријечима начелника општине Гацко, др Огњена Милинковића, Општина Гацко ће увијек пружати подршку женском предузетништву и пољопривредној производњи.

„Радују нас овакве манифестације јер промовишемо Гацко и гатачке производе. У Гацку има изрека: „кућа не стоји на земљи, него на жени“ и ове жене су то потврдиле. Прави су примјер како се за кратко вријеме може постићи велики резултат. Помоћи ћемо у важном послу брендирање и заштита гатачког кајмака као локалног производа што је и крајњи циљ“, истакао је начелник Милинковић и прогласио сајам отвореним.

Испред Амбасаде Сједињених Америчких Држава присутне је поздравила сарадница за јавну дипломатију Лора Хауген и захвалила се домаћинима на организацији догађаја.

„Сајам је прилика да се упознамо са резултатом вриједног рада наших жена предузетница, поготово из руралних дијелова Републике Српске. Кључни дио економског развоја је оснаживање жена, а Америчка амбасада је посвећена подршци женама предузетницама попут вас. Надам се да сте стекле нове вјештине као предузетнице и продубиле своје знање о темама као што су унапређење производње, промоција и заштита ваших производа“, истакла је Хауген.

Предсједник “Удружења произвођача гатачког кајмака”, Драгана Миловић потврдила је да су основани прије непуне три године и окупљају 26 жена произвођача. До сада су излагале широм БиХ и оствариле запажене резултате.

По оцјени стручне комисије прву награду освојило је “Љбиље” из Љубиња, а најуређенији штанд  је Удружења произвођача гатачког кајмака.

У ревијалном дијелу наступила је фолклорна група КУД „Сава Владиславић“ која је кроз игру и пјесму представила дио културне баштине наше регије.

Јуниорке ЖОК “Гацко РД Свислајон” у борби за трофеј првака РС

Јуниорке ЖОК “Гацко РД Свислајон” за викенд 27.04. и 28.04. очекује борба за титулу првака РС. 

На турниру који се одржава у Гацку, осим нашег клуба учествују и ЖОК Радник Бијељина, ЖОК “Јахорина” Пале и ОК “Инова” Бања Лука. Игра се по систему „свако са сваким“, а на финални турнир за првака Босне и Херцеговине, који се одржава 25. и 26. маја, пласираће се двије најбоље екипе.

Из клуба позивају вјерне навијаче да у што већем броју подрже младе наде освајача трипле круне, а распоред утакмица на турниру је сљедећи:

Субота:

  • 15 h – ЖОК “Гацко РД Свислајон” – ЖОК “Радник”

*** Свечано отварање турнира

  • 17 h – ОК “Инова” – ЖОК “Јахорина”
  • 19 h – ЖОК “Гацко РД Свислајон” – ЖОК “Јахорина”

Недеља:

  • 11 h – ЖОК “Радник” – ОК “Инова”
  • 13 h – ЖОК “Јахорина” – ЖОК “Радник”
  • 15 h – ЖОК “Гацко РД Свислајон” – ОК “Инова”
  • 17 h – Додјела пехара и медаља, церемонија свечаног затварања турнира

Обавјештење о распореду дежурних трговинских радњи за мјесец мај

На основу Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, услужну и занатску дјелатност на подручју општине Гацко, а у складу са исказаним интересом за организовање рада недјељом у времену од 13.00 до 20.00 часова, Одјељење за привреду, финансије и друштвене дјелатности одређује распоред дежурних трговинских радњи зa мјесец мај.

12.05. – Самопослуга бр. 2, Ул. Стојана Ковачевића бр. 5;

19.05. – ПЈ “СУПЕР КОРТ бр. 1” – Магистрални пут бб;

26.05. – ТР “ЛАБЕЛ”, Ул. Његошева бр. 2.

Резултати Јавног позива ОЦД/НВО у склопу пројекта РеЛОаД2

Oбјављујемо резултате Јавног позива организацијама цивилног друштва/невладиним организацијама које су предале приједлоге пројеката у склопу Пројекта РеЛОаД2, који је расписала општина Гацко у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП).

Ранг листу можете преузети ОВДЈЕ.

РеЛОаД2 је регионални пројекат који финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у шест земаља/територија Западног Балкана и то: Албанија, Република Сјеверна Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Србија.

 

Начелник Милинковић угостио шампионке БиХ у одбојци

Успјех Женског одбојкашког клуба „Гацко РД Свислајон“ и освајање титуле првака БиХ, доказ су да се предан рад и залагање увијек исплате, рекао је то начелник општине др Огњен Милинковић на данашњем пријему који је организован за одбојкашице и чланове стручног штаба овог клуба. Честитао је шампионкама на оствареном зацртаном циљу и најуспјешнијој сезони у којој су освојиле триплу круну.

Тренер екипе, Саша Слијепчевић, рекао је да су испунили обећање које су још прошле године дали себи, али и свима који су им подршка. Како каже, имали су најуспјешнију сезону у историји клуба коју ће бити тешко поновити.

„Друга утакмица није била захтјевна, дошли смо спремни да одиграмо и ту задњу утакмицу на квалитетан начин. Није исто као пред својом публиком узети пехар и славити, али ми смо више него задовољни у овој сезони. Освојили смо три пехара, максимално. То смо обећали прошле године. Имали смо једну изузетно успјешну сезону, коју ће бити јако тешко поновити. Сви ови трофеји нас тјерају на више сваке сезоне. Ми ћемо се трудити да својим залагањем бар поновимо овај успјех идуће године, а у случају неког повољнијег жријеба у Европи, надам се да ћемо и ту направити још један искорак“, рекао је Слијепчевић.

Он је додао да у овом моменту њима, али и свим спортским колективима, потешкоће ствара недостатак спортске дворане.

Овом приликом, представницима најуспјешнијег спортског колектива начелник Милинковић уручио је новчане награде и захвалио што на најљепши начин представљају име општине Гацко.

„Заиста ми је част да угостим овакву једну екипу. Овакви поводи и догађаји су најљепши дио посла када сте начелник једне општине. Све што су освојиле ове године је резултат једног мукотрпног рада и залагања, остављања срца на терену. Ми смо поносни зато што имамо овакве амбасадоре Гацка, гдје год се појаве. Ове године успјели смо и да нађемо и златног спонзора, компанију РД Свислајон, која је уз Општину Гацко, била генерални спонзор клуба“, рекао је начелник.

Он је додао да је Општина увијек била уз све спортске колективе, а па тако и уз Женски одбојкашки клуб, те да ће издвајања за њих ове године повећати на скоро 100 хиљада конвертибилних марака. Најавио је и наставак радова на изградњи нове спортске дворане и тако нагласио да се увијек мора радити на побољшању услова за спортисте.

„Реновираћемо и постојећу дворану која је у склопу Основне школе. Санираћемо паркет и промијенићемо старе кошеве. Ове године нас очекује наставак радова на новој спортској дворани, што је свакако пројекат важан за гатачки спорт, а то је оно што наши спортисти од нас и очекују. Ове године планирали смо да уложимо око милион марака у те сврхе. Наравно, то неће бити довољно да завршимо, али биће то значајна средства и значајни радови ове године на дворани“, рекао је Милинковић.

Спортски директор клуба, Иван Маљевић, захвалио се Општини Гацко која им је, поред генералног спонзора, пружила максималну подршку како би и ову сезону привели што квалитетније.

Замјеник капитена, Ана Гајић, рекла је да је поносна на цијелу екипу и на постигнути успјех. Биљежили су сјајне наступе и у Европи, а мечеви са јачим противницима дали су им на самопоуздању и били вјетар у леђа за домаће Првенство.

„Од 24 одигране утакмице, имали смо 24 побједе и свега два изгубљена сета. Сада је срце на мјесту. Заиста сам поносна на комплетан тим, а задовољна сам и својом игром, била сам константна ове сезоне“, казала је Гајић.

Позвала је публику да подрже младе наде клуба, екипу јуниорки, које у суботу играју у завршници Првенства.