Blog

Друга гатачка парохија: Избор Црквеног одбора храма Св. Пророка Илије у Наданићима

Из Друге гатачке парохије обавјештавају вјернике да ће се у суботу, 4. фебруара, након вечерњег богослужења у Гацку, одржати састанак у просторијама Музичке школе (Парохијски дом).

Састанак почиње у 19 часова, a повод је избор Црквеног одбора саборног храма Светог Пророка Илије у Наданићима на период од седам година.

Моле се сви парохијани који су у могућности да се одазову позиву на састанак. Послије избора новог Црквеног одбора биће говора о богослужењима и дешавањима која су пред нама ове године, али и о грађевинским  и осталим дјелатностима у парохији, наводи се у обавјештењу из Друге гатачке парохије.

OШ “Свети Сава”: Пријава дјеце за упис у први разред електронским путем

Из Основне школе “Свети Сава” Гацко обавјештавају родитеље дјеце приспјеле за упис у први разред основне школе (дјеца рођена 2017. године и старија која до сада нису уписана) да се од ове школске године пријава врши електронским путем преко јавног портала еУпис.

Пријава за упис дјеце биће могућа у периоду од 1.2.2023. до 15.3.2023. године путем јавног портала https://eupis.skolers.org/.

Сам процес пријављивања је једноставан и обавља се кроз четири корака.

У четвртом кораку потребно је обиљежити (чекирати) опцију “Дозволите попуњавање података помоћу сервиса”, како би школа службеним путем могла да преузме дигитални сет података о дјетету садржаних на његовом родном листу и Увјерењу о пребивалишту.

Родитељи који из неких разлога не региструју дијете путем јавног портала еУпис дужни су да у периоду од 1.2.2023. до 15.3.2023. године доставе у канцеларију педагога родни лист и увјерење о пребивалишту дјетета.

Напомена: Препоручује се да се подаци уноси на ћирилици.

Јавно предузеће “Водовод”: Вода за пиће исправна

Из Јавног предузећа „Водовод“ Гацко обавјештавају потрошаче да је након падавина у протеклом периоду и мутноће у води поновљено узорковање на више контролних тачака.

Сви испитани узорци показали су исправност, тако да је вода за пиће исправна, саопштено је данас из “Водовода”.

Бирамо спортисту године: До 9. фебруара доставити приједлоге кандидата за додјелу годишњих признања

Одјељење за привреду, финансије и друштвене дјелатности Општине Гацко, обавјештава све спортске организације са подручја општине, да доставе приједлоге спортиста за додјелу следеће врсте признања:

  1. Годишња признања за најуспјешније спортисте, екипе и тренере:
  • најуспјешнији спортиста
  • најперспективнији спортисти по спортским гранама
  • најбољи спортски колектив/екипа
  • најбољи спортски тренер

Пријаве се достављају Одјељењу за привреду, финансије и друштвене дјелатности Општинске управе општине Гацко, на прописаном обрасцу који се може преузети ОВДЈЕ.

Пријаве ће разматрати Комисија коју именује Начелник општине Гацко.

Рок за достављање пријава је до 09. 02. 2023. године (четвртак) до 12.00 часова, на Протоколу Општинске управе или лично у просторијама Одјељења (виши стручни сарадник за спорт, породицу, омладину и невладин сектор).

Напомена: Oбразац за пријаву попунити детаљно и са прецизно траженим подацима.

Додатне информације могу се добити позивом на број 065/632-684 (Жељко Поповић – виши стручни сарадник за омладину, спорт, породицу и невладин сектор)

Обавјештење о распореду дежурних трговинских радњи за фебруар

На основу Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, услужну и занатску дјелатност на подручју општине Гацко, а у складу са исказаним интересом за организовање рада недјељом у времену од 13.00 до 20.00 часова, Одјељење за привреду, финансије и друштвене дјелатности одређује распоред дежурних трговинских радњи за мјесец фебруар 2023. године.

Распоред дежурних радњи можете погледати ОВДЈЕ.

Одржана Светосавска академија: Српски народ прича своју најљепшу причу икада испричану – причу о Светом Сави

СПКД “Просвјета”, Црквена општина и СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко јуче су у холу средње школе уприличили Светосавску академију.

Добродошлицу је у име Просвјете упутио професор Радомир Вучковић, а у име домаћина директор школе,  Александар Саша Пуровић.

„Ове године академију одржавамо у институцији највећег ранга у нашој општини за образовање младих. Останите на Савином путу, он ће вас водити најбоље, а Гацко је увијек чврсто стајало на том путу и по образовању смо препознатљиви на простору бивше Југославије“, истакао је Вучковић.

Према ријечима директора Пуровића, окупљени у Савиној школи, на Савиној земљи испред његовог лика, питамо да ли смо достојни и да ли смо на његовом путу.

„Ако је Хиландар и Света Гора врт, онда је Свети Сава његов баштован који  је клицу свјетлости и просветитељства пренио српству и оставио у аманет да га чувамо и пазимо. Надам се да ћемо у будућности умјети боље то да радимо“, нагласио је Пуровић.

Словом светосавске бесједе академију је обогатио ђакон Срђан Милошевић.

„Идући путем којим је Сава ишао, за који се Сава опредијелио још из своје младости, пут се није затварао и није нестајао пред његовим светим стопама, него напротив он се за њим указивао као траг у снијегу показујући свима нама и читавом роду куда треба да пођемо и куда треба да идемо. Он као да путује без пута, а за њим се пут рађа“, истакао је ђакон у својој бесједи.

Средњошколци са професорицом Горданом Вуковић припремили су рецитал у славу светитеља.

На свечаности су додијељена признања и награде по просвјетином Светосавском конкурсу, али и општинске награде и Просвјетина признања најбољим ђацима и просвјетним радницима на републичком такмичењу за прошлу годину.

За освојено прво мјесто на литерарном конкурсу на тему „Светосавље – наша звијезда водиља“ награђен је ученик Огњен Бошковић.

Друго мјесто припало је ученици Маји Матковић, док је трећу награду добио ученик Богдан Матковић.

Ученици четвртог разреда гимназије на челу са ментором Јованом Петковић Аћимовић освојили су прво мјесто на републичком такмичењу из демократије. Ђорђе Јегдић био је први на републичком такмичењу из механике, а припремала га је професорица Миланка Окиљевић.

Прво мјесто на републичком такмичењу у одбојци освојила је женска одбојкашка екипа школе заједно са тренером Раданом Поповићем.

За освојено треће мјесто на републичком такмичењу из вјеронауке награђена је ученица Основне школе „Свети Сава“ Викторија Вишњевац.

Ученица Марија Вучић, награђена је за дугогодишњи допринос у раду и развоју гатачке Просвјете.

У програму су учествовали Црквени хор „Света Јелена Анжујска“, основци и средњошколци.