Blog

У уторак промоција романа “Маша и медведи“ Весне Капор

Из Народне библиотеке у Гацку најављују промоцију награђиваног романа „Маша и медведи“ Весне Капор у уторак, 30. јула у 19 часова.

У овом модерном роману, у преплитању живота Ристе и Маше, једне стварне, друге фиктивне, ауторка износи један поглед на живот жене која покушава да оствари свој сан – објави књигу која годинама стоји у фиоци издавача.

Преплитањем стварности и фикције, живота и цртаног филма, Весна Капор доноси једну узбудљиву нарацију којом тангира све важне тачке савременог живота, од радости стварања, преко туге због страдања, љутње због игара моћи и утицаја до здравља које доноси побуна.

Весна Капор је рођена у Невесињу. Филолошки факултет завршила у Београду. Објавила роман „Три самоће“ и „Небо, тако дубоко“, те збирке прича: „По сећању се хода као по месечини“, „Венац за Оца“ и кратку прозу „Као што и вама желим“.

Добила је награде: „Лаза Костић“, „Милош Црњански“, „Данко Поповић“ , „Кондир Косовке девојке“, „Меша Селимовић“, „Ђуро Дамјановић“ и „Златни беочуг“.

Проза Весне Капор преведена је на руски, македонски, румунски и мађарски.

Милинковић: У Гацку у току реализација значајних пројеката

У Гацку је у току реализација значајних пројеката вриједности преко 550 хиљада марака, који се финансирају из општинског буџета, потврдио је начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић.

Почели су радови на изградњи тротоара у насељу Барица у непосредној близини нове спортске дворане чија је вриједност 182 хиљада марака.

Општина и ове године наставља улагања у спорт и културу. Тренутно се врше радови у спортској дворани.

Ради се на замјени и поправци оштећеног паркета, комплетном брушењу и лакирању, бојењу и исцртавању линија потребних за различита такмичења за све видове спорта, вриједности око 40.000 КМ.

Извршена је набавка и монтажа електро-подизне кровне кошаркашке конструкције у вриједности 30 хиљада марака.

Начелник је подсјетио да грађани Гацка крајем љета могу очекивати наставак радова на новој спортској дворани.

У поступку је расписивање тендера за спољашње уређење спортске дворане, а наредна фаза ће бити наставак унутрашњих радова. Средства су обезбијеђена из кредитног задужења.

Ради се и на инвестиционом одржавању парка. Постављени су стубови са соларном расвјетом и гради се пјешачка стаза кроз парк.

У пројекат уклањања рушевног објекта „Старог супа“ уложена су средства у износу од око 45.000 КМ, чиме је створена могућност за даље ширење градског парка и зелених површина. У плану је и изградња дјечијег игралишта што ће употпунити садржај парка, са циљем да парк опет постане мјесто окупљања наших како најмлађих суграђана тако и свих осталих.

Према ријечима начелника Милинковића, реализоване су и одређене инвестиције из области водоснабдијевања.

“То су реконструкција водоводне и канализационе мреже у РП Центар, вриједности 14.000 КМ. Извршили смо радове на водоводној линији за село Дражљево вриједности 12.000 КМ, унутрашњу санацију водоводног базена а очекују нас радови и на вањској санацији укупне вриједности 33.000 КМ. Овим улагањем, значајно смо унаприједили водоснабдијевање”, истакао је Милинковић.

Општина је издвојила 70.000 КМ за пројекат видеонадзора у циљу унапређења безбједности људи и имовине, како јавне тако и приватне. Наведени пројекат је у завршној фази реализације.

У току су и радови на пројекту санације бујичног потока у насељу Бурак, вриједни 130 хиљада марака. Оборинске воде су годинама причињавале штету мјештанима овог насеља и према ријечима начелника Милинковића завршетком радова ће се ријешити дугогодишњи проблем становника Бурка, посебно оних који се налазе у сливном подручју.

Почели су и радови на изградњи нове гараже за ватрогасна возила. Прва фаза радова износи око 54.000 КМ.

Све су ово пројекти, од којих су неки већ реализовани а неки у фази реализације, који ће унаприједити квалитет живота наших суграђана.

Из кабинета начелника обавјештавају да већ у августу планирају улагање 1.900.000 КМ у нове радове из области саобраћаја, водоснадбијевања и спорта.

“Ми смо себи поставили амбициозан план, који у доброј мјери и реализујемо. Кад се све заокружи, очекујемо скоро 3.000.000 КМ инвестиција до краја љета из буџета Општине Гацко”, закључио је начелник Милинковић.

У току радови на прикупљању површинских и подземних вода са сливног подручја потока „Бурак“

Радови на комплетној регулацији бујичног потока „Бурак“ приводе се крају па је покренута и друга фаза радова. У питању је увођење (прикупљање) свих површинских и подземних вода са сливног подручја потока „Бурак“, који годинама уназад праве проблем са излијевањем према кућама и на магистрални пут.

Радови се односе на чишћење бетонских пропуста од муља и отпада, чишћење сливног подручја, полагање нових канализационих цијеви, набавку и уградњу нових таложника.

Према ријечима начелника општине Гацко, др Огњена Милинковића, завршетком ових радова, ријешиће се још један дугогодишњи проблем становника у насељу „Бурак“, а поготово оних који се налазе у сливном подручју. Такође, повећаће се безбједност учесника у саобраћају, јер су се у претходном периоду наслаге излијевале на пут.

Инвеститор радова је општина Гацко, а извођач радова је Јавно предузеће „Водовод“ Гацко.

Вриједност уговорених радова је 35.000 КМ са ПДВ-ом, а радови се у потпуности финансирају из буџета општине Гацко.

Почели радови на уређењу парка у Немањиној улици

Општина Гацко је у претходном периоду извршила набавку соларних расвјетних тијела и пратећих бандера у циљу освјетљавања парка у Немањиној улици кроз инвестиционо одржавање. Почели су и радови на изградњи пјешачких стаза које ће промијенити сам изглед парка.

Радови се односе ископ трасе старих стаза, набавке и уградње нових баштенских ивичњака и набавке и уградње бетонске галантерије.

Према ријечима начелника општине Гацко, др Огњена Милинковића, ово је само један од пројеката који ће се реaлизовати кроз инвестиционо одржавање зелених површина у нашем граду.

У плану је и изградња дјечијег игралишта што ће употпунити садржај парка, са циљем да парк опет постане мјесто окупљања наших како најмлађих суграђана тако и свих осталих.

Инвеститор радова је општина Гацко, а извођач радова је Јавно предузеће „Комус“ Гацко.

Вриједност уговорених радова износи 16.850,00 КМ,  а радови се у потпуности финансирају из буџета општине Гацко.

Општинска изборна комисија Гацко: Јавни оглас

Општинска изборна комисија Гацко расписује Јавни оглас за избор кандидата за попуну резервног списка квалификованих особа за именовање чланова бирачких одбора, за отварање врећа и бројање гласачких листића у циљу правилног обједињавања изборних резултата.

  1. Објављује се Јавни оглас за избор кандидата за попуну резервног списка квалификованих особа за именовање чланова и/или замјеника чланова бирачких одбора на бирачким мјестима и чланова тима за отварање врећа и бројање гласачких листића у циљу правилног обједињавања изборних резултата.

Услови за именовање:
Општи услови:

  1. Пријављени кандидат је особа са правом гласа;
  2. За члана бирачког одбора не може бити именовано лице (чл.2.3. Изборног закона БиХ);
  3. које се не може кандидовати у смислу одредби чланова 1.6,1.7 и 1.7а Изборног закона БиХ;
  4. које је члан највишег извршно – политичког органа, политичке странке или коалиције (предсједник, потпредсједник, генерални секретар или члан извршног одбора или главног одбора);
  5. које је носилац изабраног мандата или је члан извршног органа власти,осим у случајевима предвиђеним чл. 2.12 став (4) Изборног закона;
  6. које је кандидат за изборе за било који ниво власти (на локалним изборима 2020. године и општим изборима 2022);
  7. којем је изречена казна за радњу која представља тежу повреду изборних закона или прописа за коју је лично одговорно, у последње четири године, рачунајући од дана правоснажности одлуке.

Посебни услови:

  • да има пријављено пребивалиште у општини за коју се именује бирачки одбор, у правилу да је уписан у извод из Централног бирачког списка за бирачко мјесто за које се именује;
  • да има најмање завршену средњу школу, односно трећи, четврти или пети степен стручне спреме;
  • да му није изречена санкција од Централне изборне комисије;

Потребна документација:
1. пријава на јавни оглас (попуњен образац СГ-3)
Рок за подношење пријава:
Рок за подношење пријава је 20 дана од дана објаве јавног огласа на огласној плочи општине Гацко и
на интернет страници општине Гацко.
Орган за провођење поступка:
Процедуру избора кандидата по јавном огласу проводи Општинска изборна комисија Гацко.
Остале информације
Образац пријаве кандидати могу преузети у сједишту Општинске изборне комисије или на интернет
страници општине Гацко.
Пријаву на јавни оглас кандидати достављају у затвореној коверти у сједиште Изборне комисије
са назнаком:
Општинска изборна комисија Гацко
Адреса: Немањина бр.5
„Пријава на јавни оглас за попуну резервног списка квалификваних особа за именовање чланова бирачких одбора – не отварати.“

Кандидати ће ако изборна комисија затражи доставити доказе о квалификацији и испуњавању услова из јавног огласа.
Непотпуне и неблаговремене пријаве изборна комисија неће узети у разматрање.

Невесињци побједници турнира у футсалу

У организацији Јавне установе КСЦ, а у склопу манифестације “Културно – спортско љето Гацко 2024” претходних десетак дана уживали смо у одличном футсалу, а у финалном сусрету, који је побрао симпатије публике Кафе бар Екс из Невесиња побиједио је тим Кафе Champion брза храна Ас из Црне Горе, било је 3:1.

“Љетни турнир у малом фудбалу Гацко 2024” нешто је ново, а како је одреаговала публика најбоље показује посјета, јер се тражила карта више.

Треће мјесто припало је тиму Wwin Гацко, а цјелокупан утисак је да је гатачка публика с нестрпљењем чекала један овакав догађај, јер до сада нисмо имали прилику присуствовати неком турниру који се игра по футсал правилима.

“Нашу екипу предводили су играчи из Метохије, Драган Горановић, капитен Бошко Пушара, Сретен Николић, као и познати асови са футсал терена, Срђан Андрић, Нинковић, Бегенешић, Мастиловић и Тигран Горановић.

Најбољи играч турнира је Дејан Ковачевић, из побједничке екипе, а најбољи голман је Копривица, који брани за екипу Каирата, а у Гацку је бранио за другопласирани тим кафе Champion брза храна АС. Најбољи стријелац је Поповац из КМФ Танго.

Најбитније да је футсал у Гацку у потпуности заживио, утакмице је сваку вече пратило преко 700 гледалаца, а квалитет футсала је био на врхунском нивоу, што показује да смо на правом путу да Гацко и Метохија буду центар футсала у региону”, кажу у КМФ Метохија.

Организатори, ЈУ КСЦ су у циљу озбиљне организације турнира формирали организациони одбор од пет чланова који је системски и плански прошао све фазе припреме, организације и реализације самог турнира.

12 екипа, од којих већином познати футсал мајстори доказ су да је овај турнир пун погодак, те да ће прећи у традицију, будући да се наш град на овај начин мапирао на футсал сцени, не само Републике Српске него и много шире, јер су на овом турниру наступиле и екипе из Црне Горе и то њихови најквалитетнији играчи.

Између меча за треће мјесто и оног финалног, одигран је и сусрет ветерана ФК Младост, а на терену код основне школе могли смо видјети и фудбалере који су са великим успјехом носили дрес најстаријег спортског колектива у нашем граду.

Награђени су аплаузом, јер до сада нисмо могли на једном мјесту видјети већину ветерана клуба, што је било још једно освјежење за сам турнир, али и доказ да подједнако морамо бринути за све узрасте и категорије.

Најбоља футсал екипа награђена је са 6.000 марака, друга са 2.000, а трећепласирани су добили 1.000 марака.