Blog

Пред нама је још једно богато културно спортско љето

Јавна установа „Културно спортски центар“ Гацко и ове године је носилац реализације манифестације “Културно – спортско љето Гацко 2024”, које се на иницијативу Општине Гацко одржава већ четврти пут.

Организатори обећавају богат и разноврстан садржај који вриједи испратити и за који вјерују да ће задовољити интересовање свих грађана.

“Ове године празник Свете Тројице, прослава Општине и Црквене општине, долази касније у јуну, па је самим тим почетак КСЉ 2024 помјерен за другу половину јуна, али то не значи да културне и спортске манифестације које су реализоване почетком јуна програмски не припадају манифестацији. Припремили смо доста разноврсног садржаја који ће, надамо се, задовољити интересовања наших суграђана, било да се ради о њиховим спортским или културним афинитетима”, рекла је Мира Копривица, директор ЈУ “КСЦ”.

Почетак манифестације озваничиће Дуо – драма „Патријарх Павле“, која ће бити изведена симболично на празник Св. Тројице, 23. јуна у 20.00 часова, на платоу испред новог Храма Св. Тројице.

Наредног дана, 24.јуна, биће уприличено отварање изложбе икона „АГИОС“, београдске сликарке Петре Коснић, чиме ће се заокружити празнични културни програм у склопу КСЉ Гацко 2024.

Организатори су припремили атрактивне турнире попут оног у ватерполу, који ће се одржати на језеру Врба 7. јула, након чега први пут слиједи Љетни турнир у малом фудбалу за одрасле, који почиње 13. јула. Турнир у Баскету 3х3 за одрасле заказан је за 19. јул, док су скокови са бране на језеру Клиње потврђени за 20. јул.

“Као и увијек, припремили смо разнолик садржај и за дјецу. Стартовали смо са 19. Уличним тркама Гацко 2024, које су у неку руку већ започеле овај горе најављени спортски љетни слијед. Школа пливања успјешно наставља свој рад овог јула, а биће ту и турнири у малом фудбалу и у баскету за дјецу. Очекујемо и подмладак скакача са бране, дакле једном ријечју активни спортски јул”, казала је Копривица.

Ту је и незаобилазни квиз – Трим стаза знања, позоришне представе, (од којих ће неке морати програмски да се преселе на јесен из објективних разлога), али свакако ће бити реализоване.

“Удружење ГАТ је успјешно реализовало своју трку која је такође саставни дио КСЉ Гацко 2024. У сарадњи са СПКД Просвјета ОО Гацко и Народном библиотеком Гацко у припреми су промоције и књижевне вечери награђиваних аутора”, истакла је Копривица, додајући да ће се по трећи пут ове године организовати и Конференција беба, гдје ћемо бити у прилици да упознамо наше нове и најмлађе суграђане који су рођени у претходној години.

За све љубитеље класичног и филмског репертоара, и ове године биће уприличен концерт класичне музике (виолина и клавир) на платоу испред храма.

Пред нама је и још једна Котлићијада, коју ће и овај пут организовати Туристичка организација наше општине.

Традиционална 17. Ликовна колонија Гацко – Клиње 2024, као и изложба радова насталих на колонији биће и ове године у саставу Културно спортског љета Гацко 2024.

“Можда ће се ту још наћи и организовано гледање утакмица Европског првенства у фудбалу и Љетних олимпијских игара. Свакако о сваком догађају понаособ биће благовремено обавјештење путем Радио Гацка и сајта Званичне презентације Општине Гацко, Фејсбук и Инстаграм странице ЈУ“КСЦ“ Гацко, као и плаката на уобичајеним мјестима”, рекла је она.

Сви догађаји су пажљиво планирани уз поштовање свих безбједносних и здравствених мјера.

Из ове установе, која је носила манифестације, обећавају динамично и садржајно љето и позивају све суграђане, пријатеље и госте који ће боравити у Гацку у наредном периоду да буду дио нашег и њиховог Културно спортског љета, да подрже спортске активности или се и сами опробају у некој дисциплини.

Покровитељ манифестације је Општина Гацко.

Продужен рок за пријаву на Јавни позив организацијама цивилног друштва /невладиним организацијама

Обавјештавамо све организације цивилног друштва/ НВО, да је због мањег броја пријава још седам дана продужен рок за предају приједлога пројеката које ће финансирати /суфинансирати општина Гацко у 2024. години.

Јавни позив можете преузети ОВДЈЕ.

Одржана Двадесет трећа редовна сједница Скупштине општине Гацко

Двадесет трећа редовна сједница Скупштине општине Гацко одржана је у уторак 11. јуна у сали Скупштине општине, у присуству 17 одборника.

На приједлог одборника СНСД, Синише Шуковића на дневни ред је уврштен приједлог за формирање Анкетног одбора за сагледавање ситуације у Центру за социјални рад Гацко.

На приједлог одборника ПДП, Радоице Антуновића дневни ред је допуњен Иницијативом о измјенама закона о концесијама Републике Српске. Према његовим ријечима, Буџет општине би од концесионе накнаде умјесто 5 милиона имао око 8,5 милиона марака.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић потврдио је да је испред Кабинета начелника упутио иницијативу за измјене закона о концесијама Министарству енергетике 7. децембра 2023. године. Накнада од Р и ТЕ би требала по овом основу бити већа за 40%.

И Шуковић и Антуновић имали су примједбе што се на дневном реду ни овај пут није нашао Нацрт ребаланса буџета, јер ће недостајати средства за исплату новембарске и децембарске плате.

Шуковић је замјерио и што се у програму рада за ову скупштину није нашла информација о стању у спорту на подручју општине Гацко.

Антуновић је тражио да се са засједања повуку тачке које без усвојеног Нацрта ребаланса буџета не могу бити реализоване. У питању су Приједлог Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о усвајању Плана капиталних улагања за 2024. годину, Приједлог Одлуке о измјенама дијела Регулационог плана „Центар 1“ и Приједлог Одлуке о измјени Плана утрошка средстава по основу накнада од пожара за 2024. годину. Приједлози нису добили потребну скупштинску већину и остали су на дневном реду.

Након прихваћеног дневног реда усвојен је Записник са Двадесет друге редовне сједнице Скупштине општине Гацко одржане 11. априла и Записник са Свечане сједнице Скупштине општине одржане 3. јуна.

Формиран је Анкетни  одбор чији је задатак да сагледа ситуацију у Центру за социјални рад Гацко и сачини извјештај који ће бити достављен одборницима до наредног скупштинског засједања.  

Одборник СПС, Саша Шкиљевић истакао је да је против формирања анкетног одбора и да је то је посао инспекције, управног одбора, директора и начелника општине.

Предсједник Анкетног одбора је Синиша Шуковић (СНСД), а чланови су Радоица Антуновић (ПДП) и Вера Тепавчевић (СДС). Остале странке нису хтјеле да учествују у раду поменутог одбора.

Приједлог Одлуке о допуни Одлуке о давању Сагласности на допуњену листу споменика и спомен обиљежја од великог значаја за општину Гацко, усвојен је једногласно.

Приједлог Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о усвајању Плана капиталних улагања за 2024. годину усвојен је са 10 гласова за и 7 уздржаних.

Начелник Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту, Дарка Унковић истакла је да се ради о преносу дијела неискориштених средстава са пројектовања на инфраструктурне радове.

Потпредсједника Скупштине општине, Василија Лажетића интересовало је у које пројекте ће се утрошити средства.

Одборници опозиције питали су на шта је потрошено 166 хиљада марака, гдје су извршене санације водовног система и шта је са пројектом анализе водоводног система.

Такође, занимало их је у којој фази су радови на спортској дворани и шта је са водоводом “Придворица”.

Начелник Милинковић упознао је јавност са извјештајем Центра за пројектовање и консалтинг Бања Лука, који је извршио анализу постојећег стања водоводног система са приједлогом мјера санације.

На основу добијених података капацитет изворишта „Вратло“ одговара потребама општине Гацко, али велики губици воде на систему стварају значајне проблеме.

Основна мјера представља реконсрукцију постојеће водоводне мреже и то нарочито градске зоне гдје су губици воде већи од 20 л/с, што представља 70 % капацитета изворишта „Вратло“ у периоду малих вода. Реконструкција градског дијела водоводне мреже се сматра нужним, неизбјежним и неодгодивим приоритетом.

Приједлог Одлуке о промјени намјене кредитних средстава тачка је која се нашла на двадесет трећем скупштинском засједању. Према овој Одлуци, преостала неутрошена планирана кредитна средства се преносе са капиталног пројекта „Израда пројекта санације, реконструкције и развоја водоводног система Гацко“ у износу од 76.875 хиљада марака, на позицију инфраструктурно уређење радне зоне РП Канал, на шта је Министарство финансија дало сагласност.

Одборница Бјековић није добила одговор на питање да ли је прибављена и сагласност кредитора, како је наведено у допису Министарства.

Одборници опозиције су били против ове одлуке, која је на крају дискусије прихваћена са 11 гласова.

На овом скупштинском засједању потребну већину није добила Одлука о измјенама дијела Регулационог плана „Центар 1“. Начелник Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту Дарка Унковић, у уводном појашњењу објаснила је да су углавном у питању измјене саобраћајног карактера, те да су понуђена рјешења која „махом можда већ и функционишу“.

Одборници и позиције и опозиције нису били задовољни достављеним материјалом, констатујући да је непотпун и да приликом измјена нису уврштени горући проблеми саобраћаја у граду о којима се последњих година често дискутовало.

Одборник ПДП Радоица Антуновић рекао је да поново није ријешен прилаз код основне школе, подсјећајући да је и даље угрожена безбиједност дјеце. Такође, као једну од неопходних мјера навео је и постављање камере у близини средње школе, која би мјерила брзину возила која се са насеља „Врта“ укључују на магистрални пут.

Замјерке на достављени материјал изнијели су и одборник СДС Саво Старовић, као и одборница ДНС Јована Зеленовић Кундачина.

Ни одборници позиције нису били задовољни. Одборник СНСД Саша Николић, између осталог, поновио је да се питање прилаза основој школи овај пут морало ријешити, те да нам, како је рекао „регулациони планови и не требају ако их се не придржавамо.“

Одборник СНСД Синиша Шуковић је био сагласан са чињеницом да је све требало бити достављено раније у материјалима, изнова питајући гдје је Урбанистички план који би требао постојати прије Регулационог. Скренуо је пажњу на несређену површину код централног споменика, алудирајући на то да ни ове измјене РП не обухватају сами центар града.

Начелница Унковић објаснила је процедуру која је пратила овај документ, подсјећајући све да су током јавног увида у документ који је трајао мјесец дана, својим приједлозима и сугестијама могли утицати на све кључне измјене. Рекла је и то да Савјет плана од почетка до краја учествује у доношењу РП и надгледа процедуру, те да је „била обавеза и сваког грађанина да учествује у јавном увиду када је и било вријеме да се дају примједбе на понуђена рјешења на која би носилац израде Плана дао своје виђење.“

Требало је на вријеме утицати на планска рјешења, рекла је Унковић.

„Ово није прилика да се сад дају нови приједлози да се нешто ново мијења. Можемо дискутовати на већ измијењено или можемо поново донијети одлуку о измјени Регулационог плана који се односи на друге теме. Ова процедура је прошла, јавни увид је законски рок у којем се даје мишљење, сугестије и приједлози“, појаснила је она.

Без дискусије прихваћен је Приједлог Одлуке о измјени Плана утрошка средстава по основу накнада од пожара за 2024. годину.

Извјештај о извршењу Буџета општине Гацко за 2023. годину није добио зелено свјетло на овом скупштинском засједању.

Образложење документа дао је начелник Милинковић. Како је истакао, укупна буџетска средства износила су 16.078.021 КМ, од чега су укупни буџетски расходи и издаци 15.355.861 КМ, а разлика буџетских средстава и издатака је 722.160 КМ.

Одборник Антуновић указао је на како је рекао „велику разлику између планираног и урађеног“, као и на неке ставке на расходовној страни које су премашене од планираног.

Одборник Шуковић рекао је да недостаје правдање стредстава која су додијељена, те према његовом мишљењу, из тог разлога документ није комплетан.

„Није прецизно дефинисано стање дуга, колико и коме дајемо плате. Буџет је сведен на плате, рате и дуговања“, додао је он.

Извјештај о реализацији Програма коришћења средстава концесионе накнаде за коришћење електроенергетских објеката остварених по основу Закона о концесијама за 2023. годину усвојен је са 11 гласова за и 6 уздржаних.

Извјештај о реализацији капиталних пројеката за 2023. годину. добио је подршку одборника скупштинске већине.

Бјековић је интересовало у којој фази је градска пијаца, кад ће радови бити настављени и колико ће на крају коштати.

Према ријечима одборника Шуковића недостаје пресјек степена реализације капиталних улагања. Како је рекао, мора се знати колико је уложено у спортску дворану, колико треба да се заврши водовод и зграда старе општине.

Саво Старовић је рекао да је за изградњу пијаце утрошено чак 240.000 марака, а урађена само темељна плоча и 12 стубова. И њега је интересовало када ће бити настављена изградња спортске дворане.

Без дискусије, са 11 гласова за и 6 уздржаних, усвојен је Извјештај о реализацији Програма коришћења прихода од посебних намјена за шуме за 2023. годину.

Шумско газдинство „Ботин“ Невесиње уплатило је на рачун јавних прихода општине Гацко средства у износу од 123.632,23 КМ  која ће бити утрошена према усвојеном програму.

Са истим бројем гласова усвојен је Извјештај о реализацији Програма коришћења средстава по основу експлоатације минералних сировина за 2023. годину. Од планираних и уговорених 30.999,15 КМ у току 2023. године реализовано је 13.887,90 КМ. Средства су утошена за контролна испитивања квалитета уграђеног материјала на локалним путевима на територији општине Гацко.

Одборници су усвојили Извјештај о реализацији Плана утрошка средстава по основу накнада од вода за 2023. годину. Планирано је да се средства у износу од 85.000,00 КМ утроше на регулацију бујичног потока „Бурак“. У 2023. години није дошло до реализације наведеног пројекта те се планирана средства преносе у 2024. годину.

Без дискусије, са 11 гласова за и 6 уздржаних усвојен је Извјештај о реализацији Плана утрошка средстава по основу накнада од пожара за 2023. годину у износу од 34.000,00 КМ. Средства су утрошена за набавку 10 комплета заштитних ватрогасних одијела.

Извјештај о реализацији Програма уређења градског грађевинског земљишта за 2023. годину. Од планираних радова урађена је реконструкција водоводне мреже у улици Митрополита Петра Зимоњића за шта је утрошено 22.529,63 КМ.

Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана – Измјена „Просторног плана Општине Гацко 2014 – 2034“ и Приједлог Одлуке о именовању Савјета плана – Регулациони план „Индустријска зона – Гацко Југ“ није добио потребну скупштинску већину.

Разрјешен је члан Савјета плана, док одборници нису прихватили оставку предсједника Општинске изборне комисије.

Ријешено је више питања Имовинско – правних односа, а Двадесет треће скупштинско засједање завршено је постављањем одборничких питања.

Школа пливања почиње 1. јула

У оквиру “Културно – спортског љета Гацко 2024” и ове године од 01.07 креће са радом Школа пливања 2024.

Школа пливања се традиционално одржава већ седам година у сарадњи са Пливачким и ватерполо клубом „Леотар“ из Требиња. Обука за непливаче и усавршавање техника пливања врши се на Олимпијском базену „Бање“ у Требињу.

Пријавити се могу д‌јеца од 6 до 18 година. 

Пријаве се врше у просторијама ЈУ “КСЦ“ Гацко и у Спортској дворани Гацко до 26.06. (сриједа).

Цијена једномјесечне обуке је 60 КМ.

За двоје или више д‌јеце важи попуст.

Превоз до Требиња је обезбијеђен од стране организатора.

Добро дошли.

Кинеске компаније желе да улажу у Гацко

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић разговарао је јуче у свом кабинету са амбасадором БиХ у НР Кини Синишом Берјаном и представницима кинеске корпорације „Зонг Бао“ из Пекинга.

“Ова групација има намјеру да, уколико техничке могућности дозволе, уложи око 800 милиона евра у вјетро паркове. Групација има бројне пројекте у цијелом свијету и до сада нису улагали у БиХ, и ово би практично било први пут”, рекао је амбасадор Берјан.

Делегација РС прошле године била је у службеној посјети Кини.

„Тада смо разговарали о могућностима улагања кинеских инвеститора у РС и кинеске компаније изразиле су спремност да улажу у РС. Ми имамо скоро завршен пројекат соларне електране јачине 200 MW и фабрике за производњу соларних панела вриједности 500 милиона евра. Нови пројекат, о коме данас разговарамо, тиче се зелене енергије, конкретно енергије вјетра“, истакао је начелник Милинковић.

Милинковић истиче да би овај пројекат значајно унаприједио привредни амбијент Гацка.

Најава: Двадесета редовна сједница Скупштине акционара ЈП ”Водовод” Гацко

Надзорни одбор Јавног предузећа “Водовод” Гацко сазива Двадесету редовну сједницу Скупштине акционара ЈП ”Водовод” у четвртак, 11. јула у 11 часова. Сједница ће се одржати у  Управи предузећа, Улица Солунских добровољаца бр. 1.

                                            ДНЕВНИ РЕД:

  1. Усвајање записника са Деветнаесте редовне сједнице Скупштине акционара Ј.П. ”Водовод” Гацко;
  2. Разматрање и усвајање плана пословања друштва за 2024. годину;
  3. Разматрање и усвајање ревизорског извјештаја друштва за 2023. годину;
  4. Разматрање и усвајање финансијског извјештаја друштва за 2023. годину;
  5. Доношење одлуке о расподјели нето добити za 2023. годину и покрићу губитка из претходних  година;
  6. Разматрање и усвајање извјештаја о пословању друштва за 2023. годину;
  7. Доношење одлуке о усвајању извјештаја о раду надзорног одбора за период од 01.01. до 31.12.2023. године.

У случају да сједница не буде одржана у заказано вријеме, поновљена сједница ће бити одржана у понедељак, 22. јула у 11 часова.

Увид у материјал може се извршити сваког радног дана у времену од 8 до 14 часова у Правној служби  – Управа преузећа у Ул. Солунских добровољаца бр. 1  у Гацку. Позивају се представници Општине и акционари да лично или путем пуномоћника учествују у раду Скупштине акционара.

Потпис даваоца пуномоћи мора бити овјерен код надлежног органа или овлаштеног лица у предузећу.

Право учествовања и право гласа на Скупштини акционара остварено је на основу извјештаја Централног регистра на дан 01. јули а у складу са чланом 26. Измјена и допуна Закона о привредним друштвима.