Blog

Druga gatačka parohija: Izbor Crkvenog odbora hrama Sv. Proroka Ilije u Nadanićima

Iz Druge gatačke parohije obavještavaju vjernike da će se u subotu, 4. februara, nakon večernjeg bogosluženja u Gacku, održati sastanak u prostorijama Muzičke škole (Parohijski dom).

Sastanak počinje u 19 časova, a povod je izbor Crkvenog odbora sabornog hrama Svetog Proroka Ilije u Nadanićima na period od sedam godina.

Mole se svi parohijani koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu na sastanak. Poslije izbora novog Crkvenog odbora biće govora o bogosluženjima i dešavanjima koja su pred nama ove godine, ali i o građevinskim  i ostalim djelatnostima u parohiji, navodi se u obavještenju iz Druge gatačke parohije.

OŠ “Sveti Sava”: Prijava djece za upis u prvi razred elektronskim putem

Iz Osnovne škole “Sveti Sava” Gacko obavještavaju roditelje djece prispjele za upis u prvi razred osnovne škole (djeca rođena 2017. godine i starija koja do sada nisu upisana) da se od ove školske godine prijava vrši elektronskim putem preko javnog portala eUpis.

Prijava za upis djece biće moguća u periodu od 1.2.2023. do 15.3.2023. godine putem javnog portala https://eupis.skolers.org/.

Sam proces prijavljivanja je jednostavan i obavlja se kroz četiri koraka.

U četvrtom koraku potrebno je obilježiti (čekirati) opciju “Dozvolite popunjavanje podataka pomoću servisa”, kako bi škola službenim putem mogla da preuzme digitalni set podataka o djetetu sadržanih na njegovom rodnom listu i Uvjerenju o prebivalištu.

Roditelji koji iz nekih razloga ne registruju dijete putem javnog portala eUpis dužni su da u periodu od 1.2.2023. do 15.3.2023. godine dostave u kancelariju pedagoga rodni list i uvjerenje o prebivalištu djeteta.

Napomena: Preporučuje se da se podaci unosi na ćirilici.

Javno preduzeće “Vodovod”: Voda za piće ispravna

Iz Javnog preduzeća „Vodovod“ Gacko obavještavaju potrošače da je nakon padavina u proteklom periodu i mutnoće u vodi ponovljeno uzorkovanje na više kontrolnih tačaka.

Svi ispitani uzorci pokazali su ispravnost, tako da je voda za piće ispravna, saopšteno je danas iz “Vodovoda”.

Biramo sportistu godine: Do 9. februara dostaviti prijedloge kandidata za dodjelu godišnjih priznanja

Odjeljenje za privredu, finansije i društvene djelatnosti Opštine Gacko, obavještava sve sportske organizacije sa područja opštine, da dostave prijedloge sportista za dodjelu sledeće vrste priznanja:

  1. Godišnja priznanja za najuspješnije sportiste, ekipe i trenere:
  • najuspješniji sportista
  • najperspektivniji sportisti po sportskim granama
  • najbolji sportski kolektiv/ekipa
  • najbolji sportski trener

Prijave se dostavljaju Odjeljenju za privredu, finansije i društvene djelatnosti Opštinske uprave opštine Gacko, na propisanom obrascu koji se može preuzeti OVDJE.

Prijave će razmatrati Komisija koju imenuje Načelnik opštine Gacko.

Rok za dostavljanje prijava je do 09. 02. 2023. godine (četvrtak) do 12.00 časova, na Protokolu Opštinske uprave ili lično u prostorijama Odjeljenja (viši stručni saradnik za sport, porodicu, omladinu i nevladin sektor).

Napomena: Obrazac za prijavu popuniti detaljno i sa precizno traženim podacima.

Dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na broj 065/632-684 (Željko Popović – viši stručni saradnik za omladinu, sport, porodicu i nevladin sektor)

Obavještenje o rasporedu dežurnih trgovinskih radnji za februar

Na osnovu Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, uslužnu i zanatsku djelatnost na području opštine Gacko, a u skladu sa iskazanim interesom za organizovanje rada nedjeljom u vremenu od 13.00 do 20.00 časova, Odjeljenje za privredu, finansije i društvene djelatnosti određuje raspored dežurnih trgovinskih radnji za mjesec februar 2023. godine.

Raspored dežurnih radnji možete pogledati OVDJE.

Održana Svetosavska akademija: Srpski narod priča svoju najljepšu priču ikada ispričanu – priču o Svetom Savi

SPKD “Prosvjeta”, Crkvena opština i SŠC “Pero Slijepčević” Gacko juče su u holu srednje škole upriličili Svetosavsku akademiju.

Dobrodošlicu je u ime Prosvjete uputio profesor Radomir Vučković, a u ime domaćina direktor škole,  Aleksandar Saša Purović.

„Ove godine akademiju održavamo u instituciji najvećeg ranga u našoj opštini za obrazovanje mladih. Ostanite na Savinom putu, on će vas voditi najbolje, a Gacko je uvijek čvrsto stajalo na tom putu i po obrazovanju smo prepoznatljivi na prostoru bivše Jugoslavije“, istakao je Vučković.

Prema riječima direktora Purovića, okupljeni u Savinoj školi, na Savinoj zemlji ispred njegovog lika, pitamo da li smo dostojni i da li smo na njegovom putu.

„Ako je Hilandar i Sveta Gora vrt, onda je Sveti Sava njegov baštovan koji  je klicu svjetlosti i prosvetiteljstva prenio srpstvu i ostavio u amanet da ga čuvamo i pazimo. Nadam se da ćemo u budućnosti umjeti bolje to da radimo“, naglasio je Purović.

Slovom svetosavske besjede akademiju je obogatio đakon Srđan Milošević.

„Idući putem kojim je Sava išao, za koji se Sava opredijelio još iz svoje mladosti, put se nije zatvarao i nije nestajao pred njegovim svetim stopama, nego naprotiv on se za njim ukazivao kao trag u snijegu pokazujući svima nama i čitavom rodu kuda treba da pođemo i kuda treba da idemo. On kao da putuje bez puta, a za njim se put rađa“, istakao je đakon u svojoj besjedi.

Srednjoškolci sa profesoricom Gordanom Vuković pripremili su recital u slavu svetitelja.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja i nagrade po prosvjetinom Svetosavskom konkursu, ali i opštinske nagrade i Prosvjetina priznanja najboljim đacima i prosvjetnim radnicima na republičkom takmičenju za prošlu godinu.

Za osvojeno prvo mjesto na literarnom konkursu na temu „Svetosavlje – naša zvijezda vodilja“ nagrađen je učenik Ognjen Bošković.

Drugo mjesto pripalo je učenici Maji Matković, dok je treću nagradu dobio učenik Bogdan Matković.

Učenici četvrtog razreda gimnazije na čelu sa mentorom Jovanom Petković Aćimović osvojili su prvo mjesto na republičkom takmičenju iz demokratije. Đorđe Jegdić bio je prvi na republičkom takmičenju iz mehanike, a pripremala ga je profesorica Milanka Okiljević.

Prvo mjesto na republičkom takmičenju u odbojci osvojila je ženska odbojkaška ekipa škole zajedno sa trenerom Radanom Popovićem.

Za osvojeno treće mjesto na republičkom takmičenju iz vjeronauke nagrađena je učenica Osnovne škole „Sveti Sava“ Viktorija Višnjevac.

Učenica Marija Vučić, nagrađena je za dugogodišnji doprinos u radu i razvoju gatačke Prosvjete.

U programu su učestvovali Crkveni hor „Sveta Jelena Anžujska“, osnovci i srednjoškolci.