Geografski položaj

Gacko, kao opštinska teritorijalna jedinica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, nalazi se na Jugoistočnom dijelu zajedno sa opštinama: Nevesinje, Berkovići, Ljubinje, Trebinje i Bileća čine Srpsku Istočnu Hercegovinu. Čitav prostor Istočne Hercegovine definisan je geografskim položajem, funkcionalnom povezanošću i društveno-istorijskim razvojem.

U samom centru Srpske Hercegovine smješteno je Gacko pa zato ima izvanredan geografski, geopolitički i geostrateški položaj. Nalazi se na geografskom prostoru Visoke Hercegovine, a između planinskih masiva smješteno je Gatačko polje.

Gatačka opština zahvata površinu od 736 km2 , a Srpska Istočna Hercegovina oko 3823 km2 . Grad i opštinski centar Gacko leži na 430 10′ sjeverne geografske širine i 180 32′ istočne geografske dužine. Teritorija opštine Gacko leži između 430 1′ 37″ i 430 21′ 14″ S G Š i 180 20′ i 180 ,43′ 20″ I G D. Nadmorska visina naselja Gacko je 956 m. Prosječna nadmorska visina opštine Gacko je preko 1000 m nadmorske visine. Visinska razlika između najviše (Volujak 2336 m) i najniže tačke (Vratar 710 m) je 1626 m. Na sjeveru graniči s opštinama Foča i Kalinovik. Na zapadu sa opštinom Nevesinje, na jugu sa opštinom Bileća, a na istoku sa opštinama Nikšić i Plužine (danas Crna Gora).

Geografski i istorijski pojam Stare Hercegovine je mnogo širi od današnjeg pojma Istočna Hercegovina. To je prostor rijeke Cetine, Duvna (Tomislavgrada), Ljubije, Vrana, Čvrsnice, Bitovnje, Ivan Sedla, Bjelašnice, Treskavice, Jahorine, Lima, Mileševa, Kolašina, Morače, Ostroga, Grahova, Krivošije, Herceg Novog, Prevlake, Zubaca, Zavale, Stona, Kleka, Metkovića, Humca, Imotskog i Omiša. Ovaj prostor je omeđio naš najveći geograf svih vremena Jovan Cvijić.

Danas je prostor Hercegovine u odnosu na Srpsku Istočnu Hercegovinu umanjen više od pet puta. U centru te jedinstvene prirodne cjeline smješteno je Gacko.