Parohija Druga Gatačka

Jerej Milan Stanjević
paroh druge gatačke parohije
Adresa: Trg Save Vladislavića bb. 89240 Gacko
Tel: 066 528 714
e-pošta: cogacko@teol.net, milanstanja@gmail.com

BIOGRAFSKI PODACI

Jerej Milan Stanjević, rođen je 3.7. 1985. godine u Gacku. Osnovnu školu je završio u rodnom Gacku. Po blagoslovu Preosveštenog Episkopa Zahumasko-hercegovačkog i Primorskog Gospodina Grigorija, 2000. godine upisao je Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u Srbinju-Foči. Po završenoj Bogosloviji upisao je Bogoslovski Fakultet Svetog Jovana Bogoslova u Beogradu.

Na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole 23. 5. 2010. godine Preosvešteni Vladika Grigorije rukopoložio ga je u čin đakona i postavio da služi pri hramu Svete Trojice u Gacku. Zatim je bio, vjeroučitelj je u Osnovnoj Školi Sveti Sava u Gacku. Rukopoložen je u čin prezvitera 4. decembra 2012. godine, od kada je paroh u Berkovićima. Od 1. septembra 2015. godine postavljen je za paroha Druge parohije gatačke.

PODACI O PAROHIJI

Druga Gatačka Parohija osnovana je blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Zahumsko-hercegovačkog i Primorskog Gospodina Grigorija, 26. jula 2009.godine Gospodnje, o prazniku Svetog Arhangela Gavrila, na dan osvećenja hrama Svetog Kneza Lazara u Pridvorici. Ova parohija obuhvata zapadnu stranu grada Gacka i sva sela koja se nalaze na magistralnom putu Gacko-Nevesinje uključujući i Gatačku Površ.

SELA DRUGE GATAČKE PAROHIJE:
Gračanica, Rudo Polje, Srđevići, Višnjevo, Kravarevo, Nadanići, Medanići, Braićevići, Ruda Glavica, Lukovice, Gradina, Fojnica, Domrke, Jugovići, Kokorina, Krivodo, Glavice, Ljeskov Dub, Slivlja, Vrtič i Crgovo.

HRAMOVI U PAROHIJI

NADANIĆI
Crkva Sv. Ilije u Nadanićima (8 km od Gacka prema Nevesinju).

Crkva obnovljena, odnosno nanovo sazidana na temeljima stare crkve (iz 1897. godine) i sveštana 1991.g.  Živopisana 2003.g. Živopis radio Boban Almažan iz Sremske Mitrovice. Veliki narodni sabor u Nadanićima svake godine na slavu Ilindan. Veliki broj sela (koja se nalaze) na magistralnom putu Gacko-Nevesinje ovu crkvu doživljavaju kao svoj Saborni Hram.

FOJNICA
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Fojnici (20 km od Gacka prema Nevesinju).

Sveštana 1884.g. Poslije toga više puta na njoj vršene manje popravke. Prvi sveštenoslužitelj ove crkve je  bio protojerej Aćim Bratić tadašnji paroh Fojničke parohije koji je sahranjen sa južne strane crkve. Hram je 2008.g. pjeskaren i u dobroj mjeri obnovljen.

DOMRKE
Crkva Sv Dimitrija u Domrkama (Gatačka Površ 25 km sjeverozapadno od Gacka) .

Jedna od najstarijih crkava na teritoriji Gacka. Narodno predanje je vezuje za 13. vijek. Arheološka istraživanja su pokazala da e crkva obnovljena 1883. godine. Ispod temelja te crkve su pronađeni ostatci iz ranijeg perioda, ali ne tako stari kako to kaže narodno predanje iako kod crkve postoji srednjevjekovno groblje. Crkva je obnovljena i sveštana 2001. godine.

JUGOVIĆI
Crkva Sv. Nikole u Jugovićima (Gatačka Površ 33 km sjeverozapadno od Gacka).

Nema pouzdanih podataka o starosti crkve. Narodno predanje i ovu crkvu vezuje za sredni vijek, i po tom predanju su je podigli čobani koji su u toku ljeta izgonili stoku na pašnjake u Gatačkoj površi. Predanje kaže da su to bili Nemanjića čobani. Crkva je obnovljena 1881. godine.

GRAČANICA
Crkva Sv. Nikole u Gračanici (2 km sjeverozapadno od Gacka).

Po predanju sagrađena 1534. g. Obnavljana je više puta 1754, 1814. i 1896. godine. Oko crkve se nalazi srednjevjekovno groblje pa se pretpostavlja da je podignuta na temeljima još starije crkve. Arheološka istraživanja nisu dovedena do kraja pa ni ova pretpostavka nije još naučno potvrđena.

SRĐEVIĆI
Crkva Sv. Nikole u Srđevićima.

Pouzdanih podataka o  starosti crkve nema. Narodno predanje je veže za srednji vijek što potvrđuje i ostatak starog živopisa. Crkva je pod zaštitom države. Zna se da je obnavljana 1883. godine. Pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika crkva se i sada.

Podijelite vijest