Парохија Друга Гатачка

Јереј Милан Стањевић
парох друге гатачке парохије
Адреса: Трг Саве Владиславића бб. 89240 Гацко
Тел: 066 528 714
е-пошта: cogacko@teol.net, milanstanja@gmail.com

БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ

Jeреј Милан Стањевић, рођен је 3.7. 1985. године у Гацку. Основну школу је завршио у родном Гацку. По благослову Преосвештеног Епископа Захумаско-херцеговачког и Приморског Господина Григорија, 2000. године уписао је Богословију Света Три Јерарха у Србињу-Фочи. По завршеној Богословији уписао је Богословски Факултет Светог Јована Богослова у Београду.

На празник Силаска Светог Духа на Апостоле 23. 5. 2010. године Преосвештени Владика Григорије рукоположио га је у чин ђакона и поставио да служи при храму Свете Тројице у Гацку. Затим је био, вјероучитељ је у Основној Школи Свети Сава у Гацку. Рукоположен је у чин презвитера 4. децембра 2012. године, од када је парох у Берковићима. Oд 1. септембра 2015. године постављен је за пароха Друге парохије гатачке.

ПОДАЦИ О ПАРОХИЈИ

Друга Гатачка Парохија основана је благословом Његовог Преосвештенства Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског Господина Григорија, 26. јула 2009.године Господње, о празнику Светог Архангела Гаврила, на дан освећења храма Светог Кнеза Лазара у Придворици. Ова парохија обухвата западну страну града Гацка и сва села која се налазе на магистралном путу Гацко-Невесиње укључујући и Гатачку Површ.

СЕЛА ДРУГЕ ГАТАЧКЕ ПАРОХИЈЕ:
Грачаница, Рудо Поље, Срђевићи, Вишњево, Краварево, Наданићи, Меданићи, Браићевићи, Руда Главица, Луковице, Градина, Фојница, Домрке, Југовићи, Кокорина, Криводо, Главице, Љесков Дуб, Сливља, Вртич и Цргово.

ХРАМОВИ У ПАРОХИЈИ

НАДАНИЋИ
Црква Св. Илије у Наданићима (8 км од Гацка према Невесињу).

Црква обновљена, односно наново сазидана на темељима старе цркве (из 1897. године) и свештана 1991.г.  Живописана 2003.г. Живопис радио Бобан Алмажан из Сремске Митровице. Велики народни сабор у Наданићима сваке године на славу Илиндан. Велики број села (која се налазе) на магистралном путу Гацко-Невесиње ову цркву доживљавају као свој Саборни Храм.

ФОЈНИЦА
Црква Вазнесења Господњег у Фојници (20 км од Гацка према Невесињу).

Свештана 1884.г. Послије тога више пута на њој вршене мање поправке. Први свештенослужитељ ове цркве је  био протојереј Аћим Братић тадашњи парох Фојничке парохије који је сахрањен са јужне стране цркве. Храм је 2008.г. пјескарен и у доброј мјери обновљен.

ДОМРКЕ
Црква Св Димитрија у Домркама (Гатачка Површ 25 км сјеверозападно од Гацка) .

Једна од најстаријих цркава на територији Гацка. Народно предање је везује за 13. вијек. Археолошка истраживања су показала да е црква обновљена 1883. године. Испод темеља те цркве су пронађени остатци из ранијег периода, али не тако стари како то каже народно предање иако код цркве постоји средњевјековно гробље. Црква је обновљена и свештана 2001. године.

ЈУГОВИЋИ
Црква Св. Николе у Југовићима (Гатачка Површ 33 км сјеверозападно од Гацка).

Нема поузданих података о старости цркве. Народно предање и ову цркву везује за средни вијек, и по том предању су је подигли чобани који су у току љета изгонили стоку на пашњаке у Гатачкој површи. Предање каже да су то били Немањића чобани. Црква је обновљена 1881. године.

ГРАЧАНИЦА
Црква Св. Николе у Грачаници (2 км сјеверозападно од Гацка).

По предању саграђена 1534. г. Обнављана је више пута 1754, 1814. и 1896. године. Око цркве се налази средњевјековно гробље па се претпоставља да је подигнута на темељима још старије цркве. Археолошка истраживања нису доведена до краја па ни ова претпоставка није још научно потврђена.

СРЂЕВИЋИ
Црква Св. Николе у Срђевићима.

Поузданих података о  старости цркве нема. Народно предање је веже за средњи вијек што потврђује и остатак старог живописа. Црква је под заштитом државе. Зна се да је обнављана 1883. године. Под надзором Завода за заштиту споменика црква се и сада.

Подијелите вијест