Opština Gacko sufinansira kupovinu udžbenika osnovcima

Bliži se početak školske godine, a samim tim i obaveze roditelja za kupovinu udžbenika i školskog pribora neophodnog za uspješno pohađanje nastave. U skladu sa Odlukom o pronatalitetnoj politici, o čemu smo već pisali, Opština Gacko, prvi put dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć za nabavku udžbenika za učenike koji pohađaju osnovnu školu.

Prema riječima načelnika opštine Gacko, dr Ognjena Milinkovića, Budžetom opštine Gacko u 2022. godini za pronatalitetnu politiku planirana su sredstva u iznosu od 40 hiljada maraka. Ukoliko se ukaže potreba, ova sredstva biće povećana rebalansom.

„Kupovina udžbenika je veliki izdatak za roditelje i ovo je jedan od načina na koji pomažemo osnovce. Na adresu opštine do sada je pristiglo 86 zahtjeva. Osim ovog prava, Odlukom o pronatalitetnoj politici reguliše se pravo na finansijsku podršku bračnim parovima prilikom sklapanja braka, majkama za rođenje djece, sufinansiranje troškova vještačke oplodnje i liječenje steriliteta, ali i finansijsku podršku za prenatalni test“, potvrdio je Milinković.

Opština sufinansira iznos od 70 KM za nabavku jednog kompleta udžbenika, za sve učenike osnovne škole koji nisu ostvarili pravo na osnovu Odluke o dodjeli besplatnih udžbenika, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ili na neki drugi način.

Porodicama sa troje ili više djece i samohranim roditeljima (bez obzira na broj djece), Opština sufinansira sredstva za nabavku jednog kompleta udžbenika u iznosu 140 KM, za sve učenike koji nisu ostvarili pravo na osnovu gore navedene Odluke Ministarstva ili na neki drugi način.

Zahtjevi se podnose Odjeljenju za privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Gacko, a detalje koje Odluka nosi možete pročitati OVDJE.

Podijelite vijest