Општина Гацко суфинансира куповину уџбеника основцима

Ближи се почетак школске године, а самим тим и обавезе родитеља за куповину уџбеника и школског прибора неопходног за успјешно похађање наставе. У складу са Одлуком о пронаталитетној политици, о чему смо већ писали, Општина Гацко, први пут додјељује једнократну новчану помоћ за набавку уџбеника за ученике који похађају основну школу.

Према ријечима начелника oпштине Гацко, др Огњена Милинковића, Буџетом општине Гацко у 2022. години за пронаталитетну политику планирана су средства у износу од 40 хиљада марака. Уколико се укаже потреба, ова средства биће повећана ребалансом.

„Куповина уџбеника је велики издатак за родитеље и ово је један од начина на који помажемо основце. На адресу општине до сада је пристигло 86 захтјева. Осим овог права, Одлуком о пронаталитетној политици регулише се право на финансијску подршку брачним паровима приликом склапања брака, мајкама за рођење дјеце, суфинансирање трошкова вјештачке оплодње и лијечење стерилитета, али и финансијску подршку за пренатални тест“, потврдио је Милинковић.

Општина суфинансира износ од 70 КМ за набавку једног комплета уџбеника, за све ученике основне школе који нису остварили право на основу Одлуке о додјели бесплатних уџбеника, Министарства просвјете и културе Републике Српске, или на неки други начин.

Породицама са троје или више дјеце и самохраним родитељима (без обзира на број дјеце), Општина суфинансира средства за набавку једног комплета уџбеника у износу 140 КМ, за све ученике који нису остварили право на основу горе наведене Одлуке Министарства или на неки други начин.

Захтјеви се подносе Одјељењу за привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Гацко, а детаље које Одлука носи можете прочитати ОВДЈЕ.

Подијелите вијест