Opština Gacko: Potpisani ugovori sa organizacijama civilnog društva

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, danas je potpisao ugovore sa predstavnicima šest organizacija civilnog društva, za finansiranje projekata po Javnom pozivu koji je raspisala Opština Gacko.

Iz budžeta opštine Gacko za finansiranje projekata biće izdvojeno oko 51.000 maraka, a iznosi odobrenih sredstava kreću se od 3.500 KM do 15.000 KM, zavisno od oblasti za koju su aplicirali.

Načelnik Milinković je istakao da će Opština pružiti podršku organizacijama civilnog društva koje su, kako je rekao, od nemjerljivog značaja za funkcionisanje lokalne zajednice.

„Ovo je dobra praksa i jedan od načina na koji će Opština Gacko dodjeljivati sredstva organizacijama civilnog društva, na jedan transparentan način i gdje postoji kontrola nad dodijeljenim sredstvima“, rekao je Milinković.

Predstavnik fondacije „Sveti Vukašin“ – Izvršni odbor Gacko, Aleksandar Crnogorac, potvrdio je da su za projekat „Poljoprivreda i društveni aktivizam kao podrška najugroženijim” dobili oko 15.000 maraka.

„Planirali smo da izgradimo plastenik pored kapele, sa svom potrebnom opremom, kako bi prodajom ili direktnim plasiranjem hrane pomogli ugrožene porodice. Pored toga, zasnovaćemo pčelinjak od pet društava. Kroz ta dva projekta vršićemo obučavanje mladih kroz školu pčelarstva i školu povrtlarstva, a 3.000 maraka ćemo dati za obezbjeđenje električne energije preko solarnih panela porodici Elez u Izgorima“, istakao je Crnogorac.

Predsjednik Udruženja „Gat“ Gacko, Saša Nikolić, kaže da će im sredstva od 5.000 maraka pomoći u realizaciji ukupnog plana revitalizacije i promocije istorijskog mjesta brda Gat.

„Konkretna sredstva biće utrošena na sanaciju i restauraciju zidova i objekata na vrhu Gata i izradu obavještenja za posjetioce. Očekujemo da nakon realizacije ovog projekta i izgradnje spomen obilježja koja je u toku, Gat postane ljepši i bezbjedniji za posjetioce“, rekao je Nikolić.

Koreograf Kulturno – umjetničkog društva „Zelengora“ iz Gacka, Sanja Mitrić, kaže da su im sredstva iz projekta u visini od 5.500 maraka značajna stavka, a radiće na promociji kulture u našoj opštini.

„Dobili smo dodatnu motivaciju za bolji rad sa djecom, a dio novca ćemo iskoristiti za manifestaciju i nabavku nošnji koje nam nedostaju“, potvrdila je Mitrić.

Kontrolu utrošaka sredstava vršiće tim za praćenje realizacije projekata koji imenuje načelnik opštine.

Dužina trajanja svakog projekta može biti od tri do šest mjeseci, a svi projekti se moraju realizovati do 31. decembra 2022. godine.

Podijelite vijest