Општина Гацко: Потписани уговори са организацијама цивилног друштва

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, данас је потписао уговоре са представницима шест организација цивилног друштва, за финансирање пројеката по Јавном позиву који је расписала Општина Гацко.

Из буџета општине Гацко за финансирање пројеката биће издвојено око 51.000 марака, а износи одобрених средстава крећу се од 3.500 КМ до 15.000 КМ, зависно од области за коју су аплицирали.

Начелник Милинковић je истакао да ће Општина пружити подршку организацијама цивилног друштва које су, како је рекао, од немјерљивог значаја за функционисање локалне заједнице.

„Ово је добра пракса и један од начина на који ће Општина Гацко додјељивати средства организацијама цивилног друштва, на један транспарентан начин и гдје постоји контрола над додијељеним средствима“, рекао је Милинковић.

Представник фондације „Свети Вукашин“ – Извршни одбор Гацко, Александар Црногорац, потврдио је да су за пројекат „Пољопривреда и друштвени активизам као подршка најугроженијим” добили око 15.000 марака.

„Планирали смо да изградимо пластеник поред капеле, са свом потребном опремом, како би продајом или директним пласирањем хране помогли угрожене породице. Поред тога, засноваћемо пчелињак од пет друштава. Кроз та два пројекта вршићемо обучавање младих кроз школу пчеларства и школу повртларства, а 3.000 марака ћемо дати за обезбјеђење електричне енергије преко соларних панела породици Елез у Изгорима“, истакао је Црногорац.

Предсједник Удружења „Гат“ Гацко, Саша Николић, каже да ће им средства од 5.000 марака помоћи у реализацији укупног плана ревитализације и промоције историјског мјеста брда Гат.

„Конкретна средства биће утрошена на санацију и рестаурацију зидова и објеката на врху Гата и израду обавјештења за посјетиоце. Очекујемо да након реализације овог пројекта и изградње спомен обиљежја која је у току, Гат постане љепши и безбједнији за посјетиоце“, рекао је Николић.

Кореограф Културно – умјетничког друштва „Зеленгора“ из Гацка, Сања Митрић, каже да су им средства из пројекта у висини од 5.500 марака значајна ставка, а радиће на промоцији културе у нашој општини.

„Добили смо додатну мотивацију за бољи рад са дјецом, а дио новца ћемо искористити за манифестацију и набавку ношњи које нам недостају“, потврдила је Митрић.

Контролу утрошака средстава вршиће тим за праћење реализације пројеката који именује начелник општине.

Дужина трајања сваког пројекта може бити од три до шест мјесеци, а сви пројекти се морају реализовати до 31. децембра 2022. године.

Подијелите вијест