Održana treća radionica planirana projektom „Promocija rase gatačko govedo u cilju njegove zaštite“

U sali Skupštine opštine Gacko danas je održana treća radionica planirana projektom „Promocija rase gatačko govedo u cilju njegove zaštite“, koji je u potpunosti finansirala Opština Gacko. Radionici su prisustvovali poljoprivredni proizvođači kojima su podijeljene muzne kante.

Naučni saradnik na Institutu za genetičke resurse, doc. dr Jelena Nikitović Andrijašević, istakla je da je Udruženje uzgajivača gatačkog goveda prepoznato od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

„Dobili smo saglasnost na program rada, gdje je Udruženje finansijer komisije za priznavanje rase gatačkog govečeta i projekta genotipizacije koji radi u saradnji sa Institutom za genetičke resurse. Ovo je završna radionica, sve su bile posjećene, poljoprivrednici su zadovoljni i nadamo se da ćemo ovim trendom nastaviti i dalje“, rekla je Nikitović Andrijašević.

Predsjednik Udruženja uzgajivača gatačkog goveda, Dušan Andrijašević, potvrdio je da je Udruženje staro oko dvije godine. Imaju oko 20 aktivnih članova i dosta zainteresovanih za učlanjenje. Trećom radionicom i podjelom muznih kanti završavaju ovaj projekat, a projekte nastavljaju i u 2023. godini.

„Do sada smo ispitivanjima utvrdili da na samom području opštine Gacko postoji 35 autohtonih grla koji sadrže preko 90 posto gena gatačkog govečeta. To su dragulji naše opštine i imamo pet bikova tako da se može ići u dalju reprodukciju. Proces genotipizacije nastavljamo dok ne ispitamo sva grla na području opštine da bi utvrdili tačan broj. Dalji koraci su formiranje reprocentra u Gacku gdje bi naši poljoprivredni proizvođači mogli da uzgajaju i otkupljuju grla, kako bi se ta grla ponovo vratila u stabilnu populaciju i sačuvala od izumiranja“, pojasnio je Andrijašević.

Projekat genotipizacije gatačkog goveda nastavljaju i u 2023. godini. Dio sredstava će obezbijediti opština Gacko, a dio Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Krajnji cilj je apsolutna zaštita rase gatačko govedo koja predstavlja statusni simbol opštine Gacko.

Podijelite vijest