Одржана трећа радионица планирана пројектом „Промоција расе гатачко говедо у циљу његове заштите“

У сали Скупштине општине Гацко данас је одржана трећа радионица планирана пројектом „Промоција расе гатачко говедо у циљу његове заштите“, који је у потпуности финансирала Општина Гацко. Радионици су присуствовали пољопривредни произвођачи којима су подијељене музне канте.

Научни сарадник на Институту за генетичке ресурсе, доц. др Јелена Никитовић Андријашевић, истакла је да је Удружење узгајивача гатачког говеда препознато од стране Министарства пољопривреде Републике Српске.

„Добили смо сагласност на програм рада, гдје је Удружење финансијер комисије за признавање расе гатачког говечета и пројекта генотипизације који ради у сарадњи са Институтом за генетичке ресурсе. Ово је завршна радионица, све су биле посјећене, пољопривредници су задовољни и надамо се да ћемо овим трендом наставити и даље“, рекла је Никитовић Андријашевић.

Предсједник Удружења узгајивача гатачког говеда, Душан Андријашевић, потврдио је да је Удружење старо око двије године. Имају око 20 активних чланова и доста заинтересованих за учлањење. Трећом радионицом и подјелом музних канти завршавају овај пројекат, а пројекте настављају и у 2023. години.

„До сада смо испитивањима утврдили да на самом подручју општине Гацко постоји 35 аутохтоних грла који садрже преко 90 посто гена гатачког говечета. То су драгуљи наше општине и имамо пет бикова тако да се може ићи у даљу репродукцију. Процес генотипизације настављамо док не испитамо сва грла на подручју општине да би утврдили тачан број. Даљи кораци су формирање репроцентра у Гацку гдје би наши пољопривредни произвођачи могли да узгајају и откупљују грла, како би се та грла поново вратила у стабилну популацију и сачувала од изумирања“, појаснио је Андријашевић.

Пројекат генотипизације гатачког говеда настављају и у 2023. години. Дио средстава ће обезбиједити општина Гацко, а дио Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Крајњи циљ је апсолутна заштита расе гатачко говедо која представља статусни симбол општине Гацко.

Подијелите вијест