Održana svečana akademija „Zavjet, sloboda, opstanak“

U prisustvu predstavnika privrednog i kulturnog života opštine i gosti iz susjednih opština, u Parohijskom domu u Gacku, danas je povodom 30 godina od osnivanja Republike Srpske održana svečana akademija „Zavjet, sloboda, opstanak“.

Obilježavanje je počelo posjetom spomen sobi i polaganjem  vijenaca na spomenik “Kruna gatačkim junacima”.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, poželio je dobrodošlicu i istakao da je Republika Srpska opstala zahvaljujući svima koji su bili spremni da svojim životima brane slobodu našeg naroda.

„Najveću zahvalnost dugujemo borcima koji su svoje živote ugradili u temelje ove države i tako učinili da mi danas ovdje živimo u slobodi i da sami odlučujemo o svojoj budućnosti. Uz borce, veliki doprinos u vremenima kada se rješavalo pitanje opstanka ili nestanka, dali su ljudi koji su politički organizovali srpski narod u BiH, a posebno želim da naglasim doprinos koji je Gacko dalo za Republiku Srpsku. Gatačka brigada bila je udarna pesnica Vojske Republike Srpske, a ministar spoljnih poslova i čovjek bez kog nisu mogli proći pregovori o miru i političkoj verifikaciji Republike Srpske bio je naš Gačanin Aleksa Buha“, rekao je Milinković.

Predsjednik Koordinacionog odbora boračkih organizacija istočne Hercegovine, Slobodan Ilić, govorio je o odbrambeno otadžbinskom ratu, nastanku Republike Srpske, sa osvrtom na Hercegovački korpus i Gatačku brigadu.

“Veliki je doprinos boraca iz Gacka u stvaranju Republike Srpske. Ostaće zabilježeno da su borci Gatačke brigade osim junaštva koje su isticali na svim ratištima pokazali i veliko čojstvo“, rekao je Ilić.

Član asocijacije stvaralaca Republike Srpske i predsjednik Skupštine opštine Gacko, Rajko Papović naglasio je da je Republika Srpska stvorena jedinstvom Srpskog naroda i istinskim patriotizmom njenih prvaka.

„Svoja ognjišta branili smo junaštvom, patriotizmom, životima, energijom i voljom, okupljeni u istom stroju pod srpskom zastavom. Najveću zahvalnost dugujemo našim herojima, najboljim sinovima srpskog roda koji svoje živote uzidaše u temelje Srpske, a naš zadatak je da ih se uvijek sjećamo i čuvamo od zaborava“, istakao je Papović.

Pristigli radovi po konkursu koji je povodom Dana Republike raspisala “Prosvjeta” iz Gacka najbolji su primjer kako se čuva Republika Srpska.

Najbolji literarni rad na temu “Moja Republika Srpska”, napisao je gimnazijalac Ognjen Bošković iz SŠC “Pero Slijepčević“. Drugo i treće mjesto takođe je pripalo srednjoškolacima iz Gacka, Maji Matković i Jani Antelj.

O događajima i datumima iz Istorije, značajnim za stvaranje Republike Srpske govorio je profesor, Aleksije Grgur.

„Svaki naš san o slobodi ovdje je nalazio i ratnike i pjesnike. I jedni i drugi stajali su na braniku otadžbine“, rekao je Grgur.

U programu su nastupili članovi hora „Sveta Jelena Anžujska“ i narodni guslar Nikola Bošković.

Gacko je prije 30 godina odgovorilo na izazov istorije i na to treba da budemo ponosni, a svim cugrađanima, načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković čestitao je Pravoslavnu Novu godinu sa željom da im donese zdravlje, uspjeh i napredak.

 

Podijelite vijest