Одржана свечана академија „Завјет, слобода, опстанак“

У присуству представника привредног и културног живота општине и гости из сусједних општина, у Парохијском дому у Гацку, данас је поводом 30 година од оснивања Републике Српске одржана свечана академија „Завјет, слобода, опстанак“.

Обиљежавање је почело посјетом спомен соби и полагањем  вијенаца на споменик “Круна гатачким јунацима”.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, пожелио је добродошлицу и истакао да је Република Српска опстала захваљујући свима који су били спремни да својим животима бране слободу нашег народа.

„Највећу захвалност дугујемо борцима који су своје животе уградили у темеље ове државе и тако учинили да ми данaс овдје живимо у слободи и да сами одлучујемо о својој будућности. Уз борце, велики допринос у временима када се рјешавало питање опстанка или нестанка, дали су људи који су политички организовали српски народ у БиХ, а посебно желим да нагласим допринос који је Гацко дало за Републику Српску. Гатачка бригада била је ударна песница Војске Републике Српске, а министар спољних послова и човјек без ког нису могли проћи преговори о миру и политичкој верификацији Републике Српске био је наш Гачанин Алекса Буха“, рекао је Милинковић.

Предсједник Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине, Слободан Илић, говорио је о одбрамбено отаџбинском рату, настанку Републике Српске, са освртом на Херцеговачки корпус и Гатачку бригаду.

“Велики је допринос бораца из Гацка у стварању Републике Српске. Остаће забиљежено да су борци Гатачке бригаде осим јунаштва које су истицали на свим ратиштима показали и велико чојство“, рекао је Илић.

Члан асоцијације стваралаца Републике Српске и предсједник Скупштине општине Гацко, Рајко Паповић нагласио је да је Република Српска створена јединством Српског народа и истинским патриотизмом њених првака.

„Своја огњишта бранили смо јунаштвом, патриотизмом, животима, енергијом и вољом, окупљени у истом строју под српском заставом. Највећу захвалност дугујемо нашим херојима, најбољим синовима српског рода који своје животе узидаше у темеље Српске, а наш задатак је да их се увијек сјећамо и чувамо од заборава“, истакао је Паповић.

Пристигли радови по конкурсу који је поводом Дана Републике расписала “Просвјета” из Гацка најбољи су примјер како се чува Република Српска.

Најбољи литерарни рад на тему “Моја Република Српска”, написао је гимназијалац Огњен Бошковић из СШЦ “Перо Слијепчевић“. Друго и треће мјесто такође је припало средњошколацима из Гацка, Маји Матковић и Јани Антељ.

O догађајима и датумима из Историје, значајним за стварање Републике Српске говорио је професор, Алексије Гргур.

„Сваки наш сан о слободи овдје је налазио и ратнике и пјеснике. И једни и други стајали су на бранику отаџбине“, рекао је Гргур.

У програму су наступили чланови хора „Света Јелена Анжујска“ и народни гуслар Никола Бошковић.

Гацко је прије 30 година одговорило на изазов историјe и на то треба да будемо поносни, a свим cуграђанима, начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић честитao je Православну Нову годину са жељом да им донесе здравље, успјех и напредак.

 

Подијелите вијест