Že(r)tva spasenja – Nedjelja Svih Svetih i Sveta arhijerejska liturgija u Gacku

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Gacku.

„Kao plod tog Novog zakona, te nove Ljubavi, koja život svoj daje za bližnje svoje, danas proslavljamo Sve Svete, kao jednu žetvu tog svog domostroja, svega onoga što je uradio Gospod za nas. To je žetva svega toga. On je u Svojoj smrti na krstu umro za nas. Plodonošenje toga, tog sjemena, je Vaskrsenje i pashalni period – pedesetnica, kao kruna, a žetva te smrti Gospodnje su Svi Sveti.“

Ovim riječima Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, ukazao je na značaj i smisao Spomena Svih Svetih, u Nedjelju prvu po Pedesetnici, razdijelivši potom Svetinje svetima u gatačkoj Crkvenoj zajednici, koja je prethodne Nedjelje proslavila svoju Slavu – Silazak Svetog Duha na apostole.

Učestvujući u ovoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji, Episkopu Dimitriju, među sveštenstvom, pored mjesnih paroha: oca Veljka Kovača, oca Aleksandra Gajića i gatačkog đakon Aleksandra Crnogorca, sasluživali su i otac Nebojša Kolović – paroh bilećki, otac Miodrag Vrtikapa – paroh avtovački i trebinjski đakon Pale Ratković. Pojanje naroda Božijeg predvodio je gatački Hor „Sveta Jelena Anžujska“.

Nakon Liturgije u Staroj gatačkoj crkvi, Episkop Dimitrije posjetio je i novi gradski hram, u kojem se izvode radovi na uređenju enterijera, kao i hram u selu Ljeskov Dub.

(Eparhija ZHiP)

Podijelite vijest