Же(р)тва спасења – Недјеља Свих Светих и Света архијерејска литургија у Гацку

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је Свету архијерејску литургију у Гацку.

„Као плод тог Новог закона, те нове Љубави, која живот свој даје за ближње своје, данас прослављамо Све Свете, као једну жетву тог свог домостроја, свега онога што је урадио Господ за нас. То је жетва свега тога. Он је у Својој смрти на крсту умро за нас. Плодоношење тога, тог сјемена, је Васкрсење и пасхални период – педесетница, као круна, а жетва те смрти Господње су Сви Свети.“

Овим ријечима Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, указао је на значај и смисао Спомена Свих Светих, у Недјељу прву по Педесетници, раздијеливши потом Светиње светима у гатачкој Црквеној заједници, која је претходне Недјеље прославила своју Славу – Силазак Светог Духа на апостоле.

Учествујући у овој Светој архијерејској литургији, Епископу Димитрију, међу свештенством, поред мјесних пароха: оца Вељка Ковача, оца Александра Гајића и гатачког ђакон Александра Црногорца, саслуживали су и отац Небојша Коловић – парох билећки, отац Миодраг Вртикапа – парох автовачки и требињски ђакон Пале Ратковић. Појање народа Божијег предводио је гатачки Хор „Света Јелена Анжујска“.

Након Литургије у Старој гатачкој цркви, Епископ Димитрије посјетио је и нови градски храм, у којем се изводе радови на уређењу ентеријера, као и храм у селу Љесков Дуб.

(Eпархија ЗХиП)

Подијелите вијест