Zemljoradnička zadruga „Gacko“ – servis poljoprivrednim proizvođačima

Na Šestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Gacko jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu Opšte zemljoradničke zadruge Gacko za 2020. godinu.

Zemljoradnička zadruga „Gacko“ osnovana je iz potrebe da se poljoprivrednicima pruže usluge iz oblasti poljoprivrede, a svojom djelatnošću pomaže i doprinosi poboljšanju položaja poljoprivrednih proizvođača i radi kao njihov servis na cijelom području opštine Gacko. U sklopu Zadruge osnovano je „Udruženje uzgajivača gatačkog govečeta“ i to je bio prvi korak ka putu zaštite i očuvanja ove autohtone rase. Početkom 2021. počele su aktivnosti na Projektu genotipizacije i zaštite rase gatačkog govečeta.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, pohvalio je rad Zemljoradničke zadruge Gacko i zaposlenih koji su uložili veliki rad i trud na pomenutom projektu.

„Uzeto je 350 uzorka ove rase, a iz budžeta opštine Gacko izdvojeno je još 30.000 maraka za još 50 jedinki da se uradi genetska tipizacija. Dosadašnji rezultati pokazuju da je vrlo mali broj genetski čistih jedinki i ovim putem pozivam domaćine koji imaju čistokrvna grla da ih ne prodaju“, istakao je Milinković.

Prema njegovim riječima, gatačko goveče je strateški resurs Gacka i Hercegovine, ali i Republike Srpske, a opština Gacko će stimulisati vlasnike ovih grla i na taj način doprinijeti očuvanju autohtone rase.

Najveći dio aktivnosti Zadruge tokom 2020. godine, kao i ranijih godina, bile su usmjerene na poslove koji omogućavaju ostvarivanje prava na novčane podsticaje u poljoprivredi poljoprivrednim proizvođačima, a koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Osnovni uslov za ostvarivanje bilo kog podsticaja je da poljoprivredni proizvođači imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u APIF-u, a na području naše opštine, do kraja 2020. god. registrovano je 661. gazdinstvo.

Zahtjeve za novčani podsticaj za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodnih ovaca podnio je 31 poljoprivredni proizvođač, koji su ispunjavali vrlo stroge kriterijume za dodjelu ovog vida podsticaja, potvrdila je direktor Zemljoradničke zadruge, Ljilja Popović.

“Podsticaj za ovaj vid proizvodnje iznosi 8,70 KM po grlu. Novčana sredstva koja su isplaćena za ovu namjenu iznose 52.208,70 KM“, istakla je Popović.

Prema njenim riječima, tedencija pada broja zahtjeva za podsticaj na uzgoj i proizvodnju kvalitetno priplodnih junica se nastavlja. Razlog pada broja zahtjeva je u činjenici da bi ostvario ovaj vid podsticaja, neophodno je uzgojiti najmanje tri kvalitetno priplodne junice i imati osnovno stado od najmanje 8 plotkinja. U prethodnoj godini podnešeno samo 40 zahtjeva prema Ministarstvu. Visina podsticaja po junici iznosi 100,00 KM, tako da su za ovu namjenu poljoprivredni proizvođači dobili ukupno 16.800,00 KM.

Zahtjeve za podsticaj u sistemu uzgoja krava-tele, u prošloj godini u Gacku su podnijela 42 poljoprivrednika. Podsticaj za ovu namjenu iznosio je 120,00 KM po grlu i  ukupna suma za ovaj vid podsticaja je 50.880,00 KM.

Kroz poseban Pravilnik omogućeno je ostvarivanje prava na podsticaj za mehanizaciju i kapitalna ulaganja. „U prošloj godini podnesena su tri zahtjeva za kupovinu traktora i ostvaren podsticaj u iznosu od 73.740,00 KM. Kad su u pitanju podsticaji za poljoprivredne mašine, podneseno je 11 zahtjeva i ostvaren je podsticaj u iznosu od 26.959,60 KM. Bila su dva su zahtjeva i za muzne uređaje, a podsticaj za njih iznosi 400,00 KM“, potvrdila je Popović.

Kao značajnu aktivnost Zadruge u 2020. godini, navode i aktivnosti u sklopu klasera „Stara Hercegovina“.

U Zemljoradničkoj zadruzi kažu da i dalje ostaju pri glavnom cilju, a to je unapređenje ruralnog razvoja sa posebnim akcentom na proizvodnju hrane, očuvanje autohtonih rasa (stočarstvo) i zaštita autohtonih proizvoda (sir i kajmak iz mijeha).

Podijelite vijest