Земљорадничка задруга „Гацко“ – сервис пољопривредним произвођачима

На Шестој редовној сједници Скупштине општине Гацко једногласно је усвојен Извјештај о раду Опште земљорадничке задруге Гацко за 2020. годину.

Земљорадничка задруга „Гацко“ основана је из потребе да се пољопривредницима пруже услуге из области пољопривреде, а својом дјелатношћу помаже и доприноси побољшању положаја пољопривредних произвођача и ради као њихов сервис на цијелом подручју општине Гацко. У склопу Задруге основано је „Удружење узгајивача гатачког говечета“ и то је био први корак ка путу заштите и очувања ове аутохтоне расе. Почетком 2021. почеле су активности на Пројекту генотипизације и заштите расе гатачког говечета.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, похвалио је рад Земљорадничке задруге Гацко и запослених који су уложили велики рад и труд на поменутом пројекту.

„Узето је 350 узорка ове расе, а из буџета општине Гацко издвојено је још 30.000 марака за још 50 јединки да се уради генетска типизација. Досадашњи резултати показују да је врло мали број генетски чистих јединки и овим путем позивам домаћине који имају чистокрвна грла да их не продају“, истакао је Милинковић.

Према његовим ријечима, гатачко говече је стратешки ресурс Гацка и Херцеговине, али и Републике Српске, а општина Гацко ће стимулисати власнике ових грла и на тај начин допринијети очувању аутохтоне расе.

Највећи дио активности Задруге током 2020. године, као и ранијих година, биле су усмјерене на послове који омогућавају остваривање права на новчане подстицаје у пољопривреди пољопривредним произвођачима, а које додјељује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. 

Основни услов за остваривање било ког подстицаја је да пољопривредни произвођачи имају регистровано пољопривредно газдинство у АПИФ-у, а на подручју наше општине, до краја 2020. год. регистровано је 661. газдинство.

Захтјеве за новчани подстицај за производњу и узгој квалитетно приплодних оваца поднио је 31 пољопривредни произвођач, који су испуњавали врло строге критеријуме за додјелу овог вида подстицаја, потврдила је директор Земљорадничке задруге, Љиља Поповић.

“Подстицај за овај вид производње износи 8,70 КМ по грлу. Новчана средства која су исплаћена за ову намјену износе 52.208,70 КМ“, истакла је Поповић.

Према њеним ријечима, теденција пада броја захтјева за подстицај на узгој и производњу квалитетно приплодних јуница се наставља. Разлог пада броја захтјева је у чињеници да би остварио овај вид подстицаја, неопходно је узгојити најмање три квалитетно приплодне јунице и имати основно стадо од најмање 8 плоткиња. У претходној години поднешено само 40 захтјева према Министарству. Висина подстицаја по јуници износи 100,00 КМ, тако да су за ову намјену пољопривредни произвођачи добили укупно 16.800,00 КМ.

Захтјеве за подстицај у систему узгоја крава-теле, у прошлој години у Гацку су поднијела 42 пољопривредника. Подстицај за ову намјену износио је 120,00 КМ по грлу и  укупна сума за овај вид подстицаја је 50.880,00 КМ.

Кроз посебан Правилник омогућено је остваривање права на подстицај за механизацију и капитална улагања. „У прошлој години поднесена су три захтјева за куповину трактора и остварен подстицај у износу од 73.740,00 КМ. Кад су у питању подстицаји за пољопривредне машине, поднесено је 11 захтјева и остварен је подстицај у износу од 26.959,60 КМ. Била су два су захтјева и за музне уређаје, а подстицај за њих износи 400,00 КМ“, потврдила је Поповић.

Као значајну активност Задруге у 2020. години, наводе и активности у склопу класера „Стара Херцеговина“.

У Земљорадничкој задрузи кажу да и даље остају при главном циљу, а то је унапређење руралног развоја са посебним акцентом на производњу хране, очување аутохтоних раса (сточарство) и заштита аутохтоних производа (сир и кајмак из мијеха).

Подијелите вијест