Пројекат генотипизације и заштите расе гатачког говеда

У оквиру пројекта Института за генетичке ресурсе, током марта и априла на подручју општине Гацко узорковано је око 300 грла гатачког говеда, у сврху генотипизације и заштите ове аутохтоне расе. Пројекат је реализован из програма за подстицајна средства за очување и заштиту изворних раса и сојева домаћих животиња – гатачко говедо, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Институт за генетичке ресурсе на челу са др Јеленом Никитовић, урадио је детаљна морфометријска мјерења и фотографисање јединки грла гатачког говеда на подручју наше општине, која су била обухваћена пројектом.

Важност пројекта препознала је и Општина Гацко која ће једним дијелом средстава учествовати у његовој даљој реализацији.

Према ријечима начелника Општине, др Огњена Милинковића, први пут се ради генска типизација гатачког сивог говеда и први пут ће ова раса бити аутохтона призната раса са простора Гацка и Херцеговине.

„Општина Гацко је препознала значај овог пројекта и донијели смо одлуку да финансијски помогнемо уматичавање још 50 грла, што кошта око 30 хиљада марака. План је да заједно са Институтом радимо на матичењу по 50 грла говеди годишње и да узгој гатачког говеда подигнемо на много већи ниво“, рекао је Милинковић, додајући да се у том смислу може ићи корак више – заштиту производа поријеклом из наше општине, и њиховој промоцији.

Др Никитовић каже да су у процесу рада, између осталог, узимали и узорке за банку животињских гена, те да ће се након свих добијених резултата добити јасна слика генетичког профила за сваку јединку, као и стварно стање на терену када је у питању генетика јединки.

„Приликом рада на терену, посјетила сам домаћине чија су грла гатачког говеда учествовала у пројекту. Оно што сам одмах запазила је да су домаћини расположени за сарадњу и да подржавају активности којима се бавимо. Стање на терену није алармантно, али свакако је потребно у што краћем року повећати број јединки на којима ће се урадити генотипизација. Гацко је општина која је препознатљива по гатачком говеду и на нама је одговорност да тако и остане у будућности“, казала је др Никитовић.

Током боравка у Гацку, посјетила је Општину и разговарала са начелником др Огњеном Милинковићем.

„Др Милинковић је подржао наше активности, уочио дугорочну битност нашег рада и пружио подршку да наставимо рад у континуитету, што је веома важно. Велика ми је част на указаном повјерењу али и одговорност, с обзиром да је то веома сложен и захтјеван посао. Свакако, сигурна сам да ћу оправдати и најзахтјевнија очекивања у погледу договорених активности“, рекла је Никитовић, истичући да је Гацко општина са много потенцијала који треба искористити на најбољи могући начин, промовисањем пољопривреде, традиције, културе и туризма. Како је истакла, у свим наведеним гранама гатачко говедо има своје мјесто и може дати значајан допринос.

Душан Андријашевић, који је учествовао на пројекту и др Јелени Никитовић помогао током рада и боравка у Гацку, рекао је да је прошле године основано Удружење узгајивача гатачког говеда, у сврху његовог унапређења и заштите, као и заштите аутохтоних производа и географског поријекла тих производа, али и осталих производа који су настали прерадом млијека ове расе, као и других раса говеда и оваца које се узгајају на овом подручју. Удружење ће дјеловати у оквиру Опште земљорадничке задруге Гацко.

“Користим прилику да се захвалим начелнику општине и његовим сарадницима који су препознали битност пројекта, др Јелени Никитовић као одговорном лицу испред Института, али и пољопривредницима на гостопримству, сарадњи и стрпљењу током нашег рада на терену”, рекао је Андријашевић.

Битност очувања наведене расе је од великог значаја за поднебље гдје је заступљено, јасна је др Никитовић, те се посебна пажња треба посветити очувању генофонда, а то се може урадити тек након урађених анализа, тј. генотипизације.

Гатачко говедо заједно са другим аутохтоним расама је богатство Републике Српске, и као такво заслужује да му се посвети посебна пажња у погледу очувања, што је и глави циљ.