Završen 8. Vaskršnji festival „Kol`ko snage humska zemlja ima“

Finalno veče 8. Vaskršnjeg festivala srpske izvorne i narodne pjesme „Kol`ko snage humska zemlja ima“ održano je sinoć, u prepunoj sportskoj dvorani „Nevesinjka“.

Festival je otvorio načelnik opštine Nevesinje, Momčilo Šiljegović istakavši da ova manifestacija čuva od zaborava istinske srpske vrijednosti, tradiciju i običaje ovog kraja.

Publika je ovacijama i aplauzima ispraćala nastupe mladih čuvara srpske tradicije pristiglih iz svih hercegovačkih gradova.

Pobjednica 8. Vaskršnjeg festivala u kategoriji srednjoškolaca je Jana Čolović iz Trebinja. Ona ja za izvedbu izvorne pjesme „Mito bekrijo“ dobila najviše glasova stručnogi žirija, kojim je predsjedavao legendarni harmonikaš Ljubiša Pavković i tako osvojila novčanu nagradu u iznosu od 1.000 KM. Drugo mjesto podijelile su Helena Janjić i Milica Milidragović iz Gacka, a treće Milica Bejatović iz Gacka i Ivana Đorem iz Kalinovika.

U kategoriji viših osnovaca učenika od 6. do 9. razreda prvu nagradu su podijelile Željana Stanić iz Kalinovika i Aleksandar Krulj iz Ljubinja, drugo mjesto je zauzela Sonja Babić iz Gacka, a treće mjesto su podijelile Danijela Bjeletić iz Bileće i Danka Ilić iz Gacka, pobjednica ovogodišnjeg “Đurđevdanskog festivala”.

Najviše glasova stručnog žirija u kategoriji osnovaca do 5. razreda osvojila je Emilija Stojanović iz Nevesinja, drugi je bio Slađan Spremo, takođe iz Nevesinja, a treće mjesto su podijelile Mina Vučurević i Anastasija Pajić iz Trebinja.

Nagradu publike u sve tri kategorije osvojili su domaći takmičari: Dejan Okuka, Nikolina Kojičić i Dragana Milanović. Oni su na poklon dobili zlatnik Svetog Vasilija Ostroškog, dar Crkvene opštine Nevesinje. Pobjednici po izboru učesnika festivala su Jana Čolović i Mina Vučurević iz Trebinja i Željana Stanić iz Kalinovika. One su nagrađeni zlatnicima sa likom Presvete Bogorodice.

Po riječima Ljubiše Pavkovića predsjednik žirija, svi kandidati koji su učestvovali u finalu su pobjednici, jer su pokazali raskošan muzički talenat.

„Drago mi je da u današnjem vremenu ova djeca ovako čuvaju svoju tradiciju, imate omladinu za ponos i zbog toga trebate biti srećni, ovo je bilo veče za pamćenje, a o najboljima su zaista odlučivale nijanse“ rekao je Pavković na kraju .

Učesnike festivala pratio je orkestar Muzičke škole „Sveti Roman Melod“. (Virtualna Hercegovina)

 

 

Podijelite vijest