Завршен 8. Васкршњи фестивал „Кол`ко снаге хумска земља има“

Финално вече 8. Васкршњег фестивала српске изворне и народне пјесме „Кол`ко снаге хумска земља има“ одржано је синоћ, у препуној спортској дворани „Невесињка“.

Фестивал је отворио начелник општине Невесиње, Момчило Шиљеговић истакавши да ова манифестација чува од заборава истинске српске вриједности, традицију и обичаје овог краја.

Публика је овацијама и аплаузима испраћала наступе младих чувара српске традиције пристиглих из свих херцеговачких градова.

Побједница 8. Васкршњег фестивала у категорији средњошколаца је Јана Чоловић из Требиња. Она ја за изведбу изворне пјесме „Мито бекријо“ добила највише гласова стручноги жирија, којим је предсједавао легендарни хармоникаш Љубиша Павковић и тако освојила новчану награду у износу од 1.000 КМ. Друго мјесто подијелиле су Хелена Јањић и Милица Милидраговић из Гацка, а треће Милица Бејатовић из Гацка и Ивана Ђорем из Калиновика.

У категорији виших основаца ученика од 6. до 9. разреда прву награду су подијелиле Жељана Станић из Калиновика и Александар Круљ из Љубиња, друго мјесто је заузела Соња Бабић из Гацка, а треће мјесто су подијелиле Данијела Бјелетић из Билеће и Данка Илић из Гацка, побједница овогодишњег “Ђурђевданског фестивала”.

Највише гласова стручног жирија у категорији основаца до 5. разреда освојила је Емилија Стојановић из Невесиња, други је био Слађан Спремо, такође из Невесиња, а треће мјесто су подијелиле Мина Вучуревић и Анастасија Пајић из Требиња.

Награду публике у све три категорије освојили су домаћи такмичари: Дејан Окука, Николина Којичић и Драгана Милановић. Они су на поклон добили златник Светог Василија Острошког, дар Црквене општине Невесиње. Побједници по избору учесника фестивала су Јана Чоловић и Мина Вучуревић из Требиња и Жељана Станић из Калиновика. Оне су награђени златницима са ликом Пресвете Богородице.

По ријечима Љубише Павковића предсједник жирија, сви кандидати који су учествовали у финалу су побједници, јер су показали раскошан музички таленат.

„Драго ми је да у данашњем времену ова дјеца овако чувају своју традицију, имате омладину за понос и због тога требате бити срећни, ово је било вече за памћење, а о најбољима су заиста одлучивале нијансе“ рекао је Павковић на крају .

Учеснике фестивала пратио је оркестар Музичке школе „Свети Роман Мелод“. (Виртуална Херцеговина)

 

 

Подијелите вијест