Veliko interesovanje gatačkih poljoprivrednika za program podrške Vlade Mađarske

Poljoprivredni proizvođači u Gacku danas su iskazali veliko interesovanje za program podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, koji podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje.

Gacko je među prvih dvadesetak opština koje su obuhvaćene u prvom krugu promocije, rekla je Andrea Jaglica, direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus”, koja uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i lokalnih zajednica provodi ovaj program.

“Već smo do sada razgovarali sa više od 1.500 poljoprivrednika širom Republike Srpske i jako smo zadovoljni interesovanjem. To pokazuje da su prepoznali da se radi o značajnim sredstvima i o vrlo povoljnoj prilici da se kupe nove ili obnove stare mašine. Zahvaljujemo se svim načelnicima i gradonačelnicima sa kojima smo do sada sarađivali na organizaciji ovakvih događaja i na tome što su iskazali spremnost da će njihove službe pomoći poljoprivrednicima da se prijave. Imamo obećanje i Ministarstva poljoprivrede da će i njihova savjetodavna služba pomoći u tome”, kazala je Jaglica.

Tokom prezentacije, poljoprivrednici sa područja naše opštine upoznati su sa uslovima koje moraju ispunjavati prilikom prijave na javni poziv koji će biti otvoren od 1. septembra do 15. oktobra. Prijavu će moći ostvariti putem aplikacije koja će se nalaziti na zvaničnoj Veb stranici Fondacije: https://forsrpska.org/.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković pozvao je poljoprivredne proizvođače da se prijave, kako bi dobili pomoć za nabavku mehanizacije koja bi značajno unaprijedila poljoprivredu u našoj opštini.

„Ovaj put predstavljamo novi projekat za poljoprivrednike, sa visinom podsticaja do 70% za nabavku mehanizacije za poljoprivrednike. Gacko je poljoprivredni kraj i po tome je poznato, ali moramo još raditi na unapređenju poljoprivrede. Dobar proizvod iziskuje ulaganja, a ovo je najbolji način za nabavku opreme po povoljnim uslovima“, istakao je načelnik Milinković.

Kako je rečeno tokom prezentacije, za pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu operativno je oko 28 miliona evra, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

Podijelite vijest