Велико интересовање гатачких пољопривредника за програм подршке Владе Мађарске

Пољопривредни произвођачи у Гацку данас су исказали велико интересовање за програм подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске, који подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње.

Гацко је међу првих двадесетак општина које су обухваћене у првом кругу промоције, рекла је Андреа Јаглица, директор Фондације за одрживи развој Републике Српске “Прогресус”, која уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и локалних заједница проводи овај програм.

“Већ смо до сада разговарали са више од 1.500 пољопривредника широм Републике Српске и јако смо задовољни интересовањем. То показује да су препознали да се ради о значајним средствима и о врло повољној прилици да се купе нове или обнове старе машине. Захваљујемо се свим начелницима и градоначелницима са којима смо до сада сарађивали на организацији оваквих догађаја и на томе што су исказали спремност да ће њихове службе помоћи пољопривредницима да се пријаве. Имамо обећање и Министарства пољопривреде да ће и њихова савјетодавна служба помоћи у томе”, казала је Јаглица.

Током презентације, пољопривредници са подручја наше општине упознати су са условима које морају испуњавати приликом пријаве на јавни позив који ће бити отворен од 1. септембра до 15. октобра. Пријаву ће моћи остварити путем апликације која ће се налазити на званичној Веб страници Фондације: https://forsrpska.org/.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић позвао је пољопривредне произвођаче да се пријаве, како би добили помоћ за набавку механизације која би значајно унаприједила пољопривреду у нашој општини.

„Овај пут представљамо нови пројекат за пољопривреднике, са висином подстицаја до 70% за набавку механизације за пољопривреднике. Гацко је пољопривредни крај и по томе је познато, али морамо још радити на унапређењу пољопривреде. Добар производ изискује улагања, а ово је најбољи начин за набавку опреме по повољним условима“, истакао је начелник Милинковић.

Како је речено током презентације, за помоћ пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту оперативно је око 28 милиона евра, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Подијелите вијест