Udruženje Crnogoraca u Hercegovini obilježilo dva vijeka od rođenja Njegoša

Proteklog vikenda, članovi udruženja Crnogoraca u Hercegovini „Vuk Mićunović“, u okviru projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Republike Srpske, u Domu kulture u Gacku, obilježili su dva vijeka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša. Prigodnim kulturno – obrazovnim programom, kroz igru, pjesmu i strune gusala, na kratko je od zaborava otrgnuto sjećanje na jednog od najvećih srpskih pjesnika, vladika i vladara Crne Gore.

Predsjednik ovog udruženja, Neđeljko Tomašević, zahvalio se načelniku opštine Gacko, Milanu Radmiloviću, koji je prepoznao značaj ove manifestacije, te je podržao  projekat. U ime udruženja, zahvalio se učesnicima, ali i svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ove svečanosti.

Tomašević je sve prisutne još jednom podsjetio na osnovnu misiju ovog udruženja, koje daje primat očuvanju identiteta, kulture, običaja i sveukupnog stvaralaštva Crnogoraca koji su nastanjeni u Republici Srpskoj.

Projekat prekogranične saradnje Crne Gore i RS,  podržan je od starne Ministarstva kulture Crne Gore, Ministarstva prosvjete i kulture RS, kao i od svih opštine i gradova u RS gdje je nastanjeno stanovništvo porijeklom iz Crne Gore.

Na kraju programa, posjetioci su imali priliku da se prisjete Njegoševe biografije, predstavljene kroz kratak film “Noć skuplja vijeka”, režisera Branka Baletića.

 

Podijelite vijest