Удружење Црногораца у Херцеговини обиљежило два вијека од рођења Његоша

Протеклог викенда, чланови удружења Црногораца у Херцеговини „Вук Мићуновић“, у оквиру пројекта прекограничне сарадње Црне Горе и Републике Српске, у Дому културе у Гацку, обиљежили су два вијека од рођења Петра II Петровића Његоша. Пригодним културно – образовним програмом, кроз игру, пјесму и струне гусала, на кратко је од заборава отргнуто сјећање на једног од највећих српских пјесника, владика и владара Црне Горе.

Предсједник овог удружења, Неђељко Томашевић, захвалио се начелнику општине Гацко, Милану Радмиловићу, који је препознао значај ове манифестације, те је подржао  пројекат. У име удружења, захвалио се учесницима, али и свима који су на било који начин помогли у реализацији ове свечаности.

Томашевић је све присутне још једном подсјетио на основну мисију овог удружења, које даје примат очувању идентитета, културе, обичаја и свеукупног стваралаштва Црногораца који су настањени у Републици Српској.

Пројекат прекограничне сарадње Црне Горе и РС,  подржан је од старне Mинистарства културе Црне Горе, Mинистарства просвјете и културе РС, као и од свих општине и градова у РС гдје је настањено становништво поријеклом из Црне Горе.

На крају програма, посјетиоци су имали прилику да се присјете Његошеве биографије, представљене кроз кратак филм “Ноћ скупља вијека”, режисера Бранка Балетића.

 

Подијелите вијест