U toku sanacija prostorija Vatrogasne jedinice Gacko

U toku je renoviranje prostorija Vatrogasne jedinice Gacko, kako bi se napravio adekvatan smještaj za pripadnike ove jedinice. Prema riječima komandira TPVJ Gacko, Nebojše Avdalovića, radovi su počeli prije nekoliko dana, a radi se na sanaciji mokrog čvora kao i renoviranje prostorije za dnevni odmor članova vatrogasne jedinice.

“U jednom dijelu prostorije planirana je soba za odmor, gdje ljudi mogu odmoriti u periodu kad su slobodni, kada nisu na terenu. Takođe, u prostoriji gdje su sada smješteni, planiran je i dnevni boravak, gdje će biti angažovan požarni vatrogasac i sredstva veze, gdje mogu da se jave i odazovu u svakom trenutku na zatraženu intervenciju” rekao je Avdalović.

Izvođač ovih radova je “Vodovod” Gacko, a sredstva je obezbijedila Opština Gacko.

Stigla i nova oprema

“Preko Republičke uprave civilne zaštite, naši vatrogasci su angažovani u vangraničnoj saradnji Crne Gore, BiH, Hrvatske. Na svim lokalitetima je bio prisutan određeni dio vatrogasaca, pa je po tom osnovu prije 15 dana TPVJ Gacko dobila 18 uniformi, koje sačinjavaju kacige, jakne, vatrogasne pantalone, košulje, zaštitne rukavice itd. Dakle, u pitanju je komplet vatrogasna uniforma, sa naprtnjačama. Vrijednost ove opreme od IPA fondova iznosila je oko 20 hiljada maraka”, kaže Avdalović. Prema  njegovim riječima, u narednom periodu od sopstvenih sredstava će nastojati da nabave uniforme za još 12 vatrogasaca, koliko trenutno i nedostaje, da bi na taj način istom opremom bio kompletiran čitav vatrogasni vod.

Kada su u pitanju vozila, Avdalović kaže da su do sada solidno obezbijeđeni, iako očekuju da će od Vatrogasnog saveza tokom iduće godine ući u proceduru raspodjele sredstava za nabavku još jednog vozila.

U toku je i nacrt Zakona zaštite od požara gdje će Vatrogasne jedinice dobiti naziv Spasilačke jedinice u okviru kojih će se oformiti dimnjačarska služba, gdje će određeni dio dimnjačara biti u sastavu Vatrogasne jedinice.

Vatrogasna jedinica Gacko u okviru Opštinske uprave, samostalno je odjeljenje i članica je Vatrogasnog saveza od njenog postojanja. Jedinica je aktivna i reaguje gdje je god potrebno na teritoriji Republike Srpske. Ove godine je radila na rejonu opština Bileća i Ljubinje, kao i na teritoriji opštine Gacko, gdje je imala ukupno 61 intervenciju.

Osim intervencija na saniranju požara, Vatrogasna jedinica je radila na pružanju usluga snabdijevanja stanovništva vodom za piće, od sela Kazanci do Fojnice.

Imaju dobru saradnju sa Vatrogasnim savezom RS i Vatrogasnim jedinicama u okruženju.

Podijelite vijest