У току санација просторија Ватрогасне јединице Гацко

У току је реновирање просторија Ватрогасне јединице Гацко, како би се направио адекватан смјештај за припаднике ове јединице. Према ријечима командира ТПВЈ Гацко, Небојше Авдаловића, радови су почели прије неколико дана, а ради се на санацији мокрог чвора као и реновирање просторије за дневни одмор чланова ватрогасне јединице.

“У једном дијелу просторије планирана је соба за одмор, гдје људи могу одморити у периоду кад су слободни, када нису на терену. Такође, у просторији гдје су сада смјештени, планиран је и дневни боравак, гдје ће бити ангажован пожарни ватрогасац и средства везе, гдје могу да се јаве и одазову у сваком тренутку на затражену интервенцију” рекао је Авдаловић.

Извођач ових радова је “Водовод” Гацко, а средства је обезбиједила Општина Гацко.

Стигла и нова опрема

“Преко Републичке управе цивилне заштите, наши ватрогасци су ангажовани у ванграничној сарадњи Црне Горе, БиХ, Хрватске. На свим локалитетима је био присутан одређени дио ватрогасаца, па је по том основу прије 15 дана ТПВЈ Гацко добила 18 униформи, које сачињавају кациге, јакне, ватрогасне панталоне, кошуље, заштитне рукавице итд. Дакле, у питању је комплет ватрогасна униформа, са напртњачама. Вриједност ове опреме од ИПА фондова износила је око 20 хиљада марака”, каже Авдаловић. Према  његовим ријечима, у наредном периоду од сопствених средстава ће настојати да набаве униформе за још 12 ватрогасаца, колико тренутно и недостаје, да би на тај начин истом опремом био комплетиран читав ватрогасни вод.

Када су у питању возила, Авдаловић каже да су до сада солидно обезбијеђени, иако очекују да ће од Ватрогасног савеза током идуће године ући у процедуру расподјеле средстава за набавку још једног возила.

У току је и нацрт Закона заштите од пожара гдје ће Ватрогасне јединице добити назив Спасилачке јединице у оквиру којих ће се оформити димњачарска служба, гдје ће одређени дио димњачара бити у саставу Ватрогасне јединице.

Ватрогасна јединица Гацко у оквиру Општинске управе, самостално је одјељење и чланица је Ватрогасног савеза од њеног постојања. Јединица је активна и реагује гдје је год потребно на територији Републике Српске. Ове године је радила на рејону општина Билећа и Љубиње, као и на територији општине Гацко, гдје је имала укупно 61 интервенцију.

Осим интервенција на санирању пожара, Ватрогасна јединица је радила на пружању услуга снабдијевања становништва водом за пиће, од села Казанци до Фојнице.

Имају добру сарадњу са Ватрогасним савезом РС и Ватрогасним јединицама у окружењу.

Подијелите вијест