U Prebilovcima osnovan inicijativni odbor SPKD “Prosvjeta” Prebilovci – Čapljina

Na inicijativu predstavnika SPC i mještana Prebilovaca, u petak 24. avgusta, ispred hrama u Prebilovcima osnovan je inicijativni odbor od sedam članova SPKD “Prosvjeta” Prebilovci – Čapljina. Ovom značajnom događaju prisustvovali su i članovi odbora SPKD  “Prosvjeta” OO Gacko, Jovan Delić i Dragutin Papović kao i predsjednik OO iz Gacka, Radomir Vučković, koji je i član GO SPKD “Prosvjeta” iz Istočnog Sarajeva.

Inicijativni odbor, uz pomoć GO ima zadatak da u narednom periodu pripremi osnivačku skupštinu i osnovne akte o osnivanju Odbora. Za predsjednika Inicijativnog odbora imenovan je sveštenik Marko Gojačić. “Očekujemo da će ovo unaprijediti prije svega kulturnu, prosvjetnu, obrazovnu i sportsku saradnju srpskog naroda opštine Čapljina sa svim srpskim društvima i udruženjima”, ističu u “Prosvjeti” Gacko.

U amfiteatru ispred hrama u Prebilovcima organizovana je i promocija prosvjetinih izdanja – Nove Zore, Kalendara, Zbornika radova Naučnog skupa istoričara u Gacku, o kojima su govorili članovi odbora SPKD “Prosvjeta” u Gacku Radomir Vučković, Dragutin Papović i Jovan Delić. Poseban utisak ostavio je nastup mladog guslara iz Gacka, Miloša Lučića. Iz Prosvjete poručuju da očekuju nastavak dalje saradnje odbora “Prosvjete” iz Gacka i Čapljine, kao i da se pokrene jedna književna manifestacija u Prebilovcima koja bi okupljala veći broj kulturnih udruženja sa srpskih prostora.

Podijelite vijest