У Пребиловцима основан иницијативни одбор СПКД “Просвјета” Пребиловци – Чапљина

На иницијативу представника СПЦ и мјештана Пребиловаца, у петак 24. августа, испред храма у Пребиловцима основан је иницијативни одбор од седам чланова СПКД “Просвјета” Пребиловци – Чапљина. Овом значајном догађају присуствовали су и чланови одбора СПКД  “Просвјета” ОО Гацко, Јован Делић и Драгутин Паповић као и предсједник ОО из Гацка, Радомир Вучковић, који је и члан ГО СПКД “Просвјета” из Источног Сарајева.

Иницијативни одбор, уз помоћ ГО има задатак да у наредном периоду припреми оснивачку скупштину и основне акте о оснивању Одбора. За предсједника Иницијативног одбора именован је свештеник Марко Гојачић. “Очекујемо да ће ово унаприједити прије свега културну, просвјетну, образовну и спортску сарадњу српског народа општине Чапљина са свим српским друштвима и удружењима”, истичу у “Просвјети” Гацко.

У амфитеатру испред храма у Пребиловцима организована је и промоција просвјетиних издања – Нове Зоре, Календара, Зборника радова Научног скупа историчара у Гацку, о којима су говорили чланови одбора СПКД “Просвјета” у Гацку Радомир Вучковић, Драгутин Паповић и Јован Делић. Посебан утисак оставио је наступ младог гуслара из Гацка, Милоша Лучића. Из Просвјете поручују да очекују наставак даље сарадње одбора “Просвјете” из Гацка и Чапљине, као и да се покрене једна књижевна манифестација у Пребиловцима која би окупљала већи број културних удружења са српских простора.

Подијелите вијест