U Gacku počela podjela steonih junica

U okviru projekta “Razvoj seoskog preduzetništva i poljoprivrede na selu”, danas je u Gacku počela isporuka visokokvalitetnih steonih junica. Kooperanti mljekare “Pađeni” koja je i glavni nosilac projekta, danas su preuzeli prvih 11 grla od ukupno 44, koliko je projektom planirano za našu opštinu, a kompletna isporuka se završava iduće sedmice.

Menadžer projekta Dragan Vučković, za naš sajt rekao je da je projektom obuhvaćeno 13 opština sarajevsko – romanijske regije, te da će se u vlasništvu krajnjih korisnika na području Hercegovine naći ukupno 200 grla junica čeških i austrijskih simentalki.

“Sa mljekarom “Pađeni” smo pokrenuli projekat razvoj kooperantske proizvodnje. To je projekat Vlade RS koja je zajedno sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) napravila ugovor i uzela sredstva za plasman u ovakve projekte. Ovo je jedna vrsta pomoći malim proizvođačima i gazdinstvima koji imaju kooperantsku vezu, gdje se nalazi i mljekarski sektor. Napravili smo program kao i prije dvije godine, i nabavili smo 200 junica, češki i austrijski simentalac. Mi očekujemo da će u narednoj godini ova grla donijeti preko milion litara novog mlijeka, za kojim mljekara ima potrebe i tržište. Sve skupa trebalo bi donijeti jedan opšti dobar rezultat”, kazao je Vučković, dodajući da su svi kooperanti iskusni proizvođači mlijeka, koji rade sa mljekarom “Pađeni” i koji imaju uslove i želju da povećaju svoju proizvodnju.

Opština Gacko za ove namjene iz budžeta je izdvojila oko 24 hiljade maraka, rekao je načelnik opštine dr Ognjen Milinković.

“Vrijeme nam je pokazalo da je Gacko idealan kraj za poljoprivredu, stočarsku proizvodnju, a ulaganje u tom smjeru je ispravno i daje dobre rezultate. Naši poljoprivrednici će dobiti dobra grla, a za godinu dana vidjeće se rezultati kroz povećanje proizvodnje mlijeka. Podržati ovakve projekte je nešto najbolje u ovom trenutku”, kazao je Milinković.

Dževad Memić iz sela Bahori, jedan je od poljoprivrednika koji je danas dobio grlo austrijskog simentalca kojim će obogatiti svoj stočni fond. Kako kaže, uslovi za bavljenje poljoprivredom su dobri, pomoći ima više nego ranije, a isplate ne kasne. Ukratko, ko hoće, od poljoprivrede može lijepo da živi.

Mljekara “Pađeni” stočarima je omogućila da dio novca za junice isplate kroz isporuku mlijeka. Vlasnik mljekare, Nenad Vukoje istakao je da su ovakvi projekti pozitivan primjer kako bi trebalo raditi sa proizvođačima i kooperantima, na obostranu korist. Kako je rekao, mlijeka će biti dovoljno, ali cijena mora rasti.

Predstavnici projekta zaključili su da je preko 90% kooperanata koji su uzeli grla prije dvije godine povećali svoju proizvodnju i proširili stada, te su upravo to rezultati koji su bili ohrabrujući da se nastavi sa projektom.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1,3 miliona maraka, a Vlada RS je učestvovala sa 710 hiljada maraka.

Podijelite vijest