У Гацку почела подјела стеоних јуница

У оквиру пројекта “Развој сеоског предузетништва и пољопривреде на селу”, данас је у Гацку почела испорука висококвалитетних стеоних јуница. Кооперанти мљекаре “Пађени” која је и главни носилац пројекта, данас су преузели првих 11 грла од укупно 44, колико је пројектом планирано за нашу општину, а комплетна испорука се завршава идуће седмице.

Менаџер пројекта Драган Вучковић, за наш сајт рекао је да је пројектом обухваћено 13 општина сарајевско – романијске регије, те да ће се у власништву крајњих корисника на подручју Херцеговине наћи укупно 200 грла јуница чешких и аустријских сименталки.

“Са мљекаром “Пађени” смо покренули пројекат развој кооперантске производње. То је пројекат Владе РС која је заједно са Међународним фондом за развој пољопривреде (ИФАД) направила уговор и узела средства за пласман у овакве пројекте. Ово је једна врста помоћи малим произвођачима и газдинствима који имају кооперантску везу, гдје се налази и мљекарски сектор. Направили смо програм као и прије двије године, и набавили смо 200 јуница, чешки и аустријски сименталац. Ми очекујемо да ће у наредној години ова грла донијети преко милион литара новог млијека, за којим мљекара има потребе и тржиште. Све скупа требало би донијети један општи добар резултат”, казао је Вучковић, додајући да су сви кооперанти искусни произвођачи млијека, који раде са мљекаром “Пађени” и који имају услове и жељу да повећају своју производњу.

Општина Гацко за ове намјене из буџета је издвојила око 24 хиљаде марака, рекао је начелник општине др Огњен Милинковић.

“Вријеме нам је показало да је Гацко идеалан крај за пољопривреду, сточарску производњу, а улагање у том смјеру је исправно и даје добре резултате. Наши пољопривредници ће добити добра грла, а за годину дана видјеће се резултати кроз повећање производње млијека. Подржати овакве пројекте је нешто најбоље у овом тренутку”, казао је Милинковић.

Џевад Мемић из села Бахори, један је од пољопривредника који је данас добио грло аустријског сименталца којим ће обогатити свој сточни фонд. Како каже, услови за бављење пољопривредом су добри, помоћи има више него раније, а исплате не касне. Укратко, ко хоће, од пољопривреде може лијепо да живи.

Мљекара “Пађени” сточарима је омогућила да дио новца за јунице исплате кроз испоруку млијека. Власник мљекаре, Ненад Вукоје истакао је да су овакви пројекти позитиван примјер како би требало радити са произвођачима и кооперантима, на обострану корист. Како је рекао, млијека ће бити довољно, али цијена мора расти.

Представници пројекта закључили су да је преко 90% коопераната који су узели грла прије двије године повећали своју производњу и проширили стада, те су управо то резултати који су били охрабрујући да се настави са пројектом.

Укупна вриједност пројекта је око 1,3 милиона марака, а Влада РС је учествовала са 710 хиљада марака.

Подијелите вијест