U Gacku održani Ćorovićevi susreti – 24. Naučni skup istoričara

Svečanom akademijom i dodjelom nagrade Vladimir Ćorović za životno djelo istoričaru Miladinu Miloševiću, u četvrtak, 22. septembra počeli su Ćorovićevi susreti – 24. Naučni skup istoričara u Gacku.

Svečanoj akademiji prethodila je izložba slika ”Rusko – srpski odnosi u doba Petra Velikog”, posvećena 350. godišnjici od rođenja Petra Velikog.

Žiri je konstatovao da je Miladin Milošević svojim višedecenijskim radom na polju arhivistike i istoriografije dao izuzetan doprinos srpskoj nauci. O tome nesumnjivo svjedoči i preko sedamdeset bibliografskih jedinica kojima je autor obogatio srpsku istoriografiju, čime je u potpunosti zaslužio ovo visoko priznanje.

Milošević se zahvalio na dodjeli priznanja stručnom žiriju koji je radio u sastavu prof. dr Draga Mastilović, vanredni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu (predsjednik), prof. dr Radmilo Pekić, redovni profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici (član) i prof. dr Miloš Ković, redovni profesor Univerziteta u Beogradu (član).

„Ovo je trenutak koji nisam mogao zamisliti, da stojim u mom Gacku, odakle potičem, kao neko ko je dobio najprestižnije životno priznanje u Srpskoj istoriografiji. Iza toga stoji i vrijeme provedeno u školi u Gacku koja mi je dala osnov za studije na Beogradskom univerzitetu, gdje sam zakoračio bez straha, naoružan znanjem koje sam dobio, dobrim dijelom od mojih profesora iz Gacka“, istakao je Milošević.

U ime organizatora, dobrodošlicu je poželio predsjednik „Prosvjete“ Gacko, Dragutin Papović, a  povodom obilježavanja 120 godina “Prosvjete”, 30 godina Republike Srpske, 30 godina obnavljanja “Prosvjete” u Gacku i 25 godina Ćorovićevih susreta (1997-2022), o istorijatu Prosvjete govorio je član glavnog odbora, Radomir Vučković.

U toku večeri, potpisan je memorandum o saradnji Opštine Gacko sa Maticom Srpskom iz Novog Sada.

Naučni skup nastavio je sa radom u petak, 23. septembra u Parohijskom domu u Gacku, izlaganjem referata na temu – Srpsko nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini: Istorijski procesi ličnosti i ideje.

Ovogodišnji Ćorovićevi susreti završeni su promocijom Prosvjetinih izdanja u Parohijskom domu manastira Sv. Petra Zimonjića u Danićima.

Podijelite vijest