У Гацку одржани Ћоровићеви сусрети – 24. Научни скуп историчара

Свечаном академијом и додјелом награде Владимир Ћоровић за животно дјело историчару Миладину Милошевићу, у четвртак, 22. септембра почели су Ћоровићеви сусрети – 24. Научни скуп историчара у Гацку.

Свечаној академији претходила је изложба слика ”Руско – српски односи у доба Петра Великог”, посвећена 350. годишњици од рођења Петра Великог.

Жири је констатовао да је Миладин Милошевић својим вишедеценијским радом на пољу архивистике и историографије дао изузетан допринос српској науци. О томе несумњиво свједочи и преко седамдесет библиографских јединица којима је аутор обогатио српску историографију, чиме је у потпуности заслужио ово високо признање.

Милошевић се захвалио на додјели признања стручном жирију који је радио у саставу проф. др Драга Мастиловић, ванредни професор Универзитета у Источном Сарајеву (предсједник), проф. др Радмило Пекић, редовни професор Универзитета у Косовској Митровици (члан) и проф. др Милош Ковић, редовни професор Универзитета у Београду (члан).

„Ово је тренутак који нисам могао замислити, да стојим у мом Гацку, одакле потичем, као неко ко је добио најпрестижније животно признање у Српској историографији. Иза тога стоји и вријеме проведено у школи у Гацку која ми је дала основ за студије на Београдском универзитету, гдје сам закорачио без страха, наоружан знањем које сам добио, добрим дијелом од мојих професора из Гацка“, истакао је Милошевић.

У име организатора, добродошлицу је пожелио предсједник „Просвјете“ Гацко, Драгутин Паповић, а  поводом обиљежавања 120 година “Просвјете”, 30 година Републике Српске, 30 година обнављања “Просвјете” у Гацку и 25 година Ћоровићевих сусрета (1997-2022), о историјату Просвјете говорио је члан главног одбора, Радомир Вучковић.

У току вечери, потписан је меморандум о сарадњи Општине Гацко са Матицом Српском из Новог Сада.

Научни скуп наставио је са радом у петак, 23. септембра у Парохијском дому у Гацку, излагањем реферата на тему – Српско национално питање у Босни и Херцеговини: Историјски процеси личности и идеје.

Овогодишњи Ћоровићеви сусрети завршени су промоцијом Просвјетиних издања у Парохијском дому манастира Св. Петра Зимоњића у Данићима.

Подијелите вијест