U Gacku obilježen dan osoba sa autizmom

Međunarodni dan osoba sa autizmom, obilježava se širom svijeta drugog aprila. To je bio razlog da se danas, na trgu Save Vladislavića u našem gradu simbolično, puštanjem balona u 5 do 12 obilježi ovaj datum.

Polaznici Udruženja „Rastimo zajedno“, zajedno sa osnovcima i srednjoškolcima organizovali su šetnju kroz grad do platoa ispred hrama Svete Trojice. Dijelili su poruke o autizmu koje su bile ispisane na plavim cvjetovima i u 5 do 12 zajedno pustili plave balone u nebo.

Psiholog u Udruženju “Rastimo zajedno”, Jelena Gutović, naglašava da je autizam razvojni poremećaj, otkriva se u prvim godinama života i smatra se da se pet puta češće javlja kod dječaka nego kod djevojčica, zato su odlučili za puštanje balona u 5 do 12.

„Prethodila je radionica sa učenicima koji su zainteresovani da nauče o autizmu i drugim poremećajima sa kojima se susrećemo. Ovom prilikom se zahvaljujem osnovcima, psihologu Maji Beštić i Savjetu učenika Srednjoškolskog centra koji se odazivaju na sve naše radionice“, rekla je Gutović.

Prema njenim riječima, svaka osoba sa autizmom ima određene specifičnosti koje treba da njegujemo.

„Svi smo različiti, ali podjednako smo važni i imamo jednaka prava. Ne možemo ništa naglo, ali korak po korak, možemo podići svijest o autizmu”, zaključila je Gutović i dodala da je upravo jedan od ciljeva obilježavanja 2. aprila skrenuti pažnju javnosti na osobe sa autizmom.

Podijelite vijest