У Гацку обиљежен дан особа са аутизмом

Међународни дан особа са аутизмом, обиљежава се широм свијета другог априла. То је био разлог да се данас, на тргу Саве Владиславића у нашем граду симболично, пуштањем балона у 5 до 12 обиљежи овај датум.

Полазници Удружења „Растимо заједно“, заједно са основцима и средњошколцима организовали су шетњу кроз град до платоа испред храма Свете Тројице. Дијелили су поруке о аутизму које су биле исписане на плавим цвјетовима и у 5 до 12 заједно пустили плаве балоне у небо.

Психолог у Удружењу “Растимо заједно”, Јелена Гутовић, наглашава да је аутизам развојни поремећај, открива се у првим годинама живота и сматра се да се пет пута чешће јавља код дјечака него код дјевојчица, зато су одлучили за пуштање балона у 5 до 12.

„Претходила је радионица са ученицима који су заинтересовани да науче о аутизму и другим поремећајима са којима се сусрећемо. Овом приликом се захваљујем основцима, психологу Маји Бештић и Савјету ученика Средњошколског центра који се одазивају на све наше радионице“, рекла је Гутовић.

Према њеним ријечима, свака особа са аутизмом има одређене специфичности које треба да његујемо.

„Сви смо различити, али подједнако смо важни и имамо једнака права. Не можемо ништа нагло, али корак по корак, можемо подићи свијест о аутизму”, закључила је Гутовић и додала да је управо један од циљева обиљежавања 2. априла скренути пажњу јавности на особе са аутизмом.

Подијелите вијест