У Гацку обиљежен Међународни дан средњошколаца

Ученици Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ из наше општине, низом активности данас су се придружили својим вршњацима у обиљежавању Међународног дана средњошколаца.

Дан средњошколаца представља дан поштовања ученичког активизма, а истовремено обиљежавање сјећања на студенте и професоре, активисте антифашистичке борбе у току Другог свјетског рата, казала је Ивана Савић, предсједница Савјета ученика СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко.

„Сматрамо да је 17. новембар датум од значаја за све ученике и студенте. На овај начин желимо да нагласимо да смо битан ресурс сваке државе и треба да будемо једна покретачка снага, јер на младима свијет остаје“, рекла је Ивана, која је у обиљежавању овог датума активно учествовала са осталим ученицима, махом матурантима.

 „Лоша оцјена или полугодиште не дефинишу твоје образовање“, „Знање је моћ“ а „Школа је улаз у живот разума“, неке су од мотивационих порука које су, поводом овога датума, украсиле паное у холу школе. Такође, ученици су организовали и гласање за три најбоља професора школе.

„Хтјели смо данас да дамо слободу мишљења и избора свим ђацима, да искажу своје мишљење ко је за њих најбољи професор. Онај ко буде изабран, добиће скромне поклоне од стране школске управе и Савјета ученика. Прочитали смо и Оглас о значењу и значају овог дана, а организовали смо и мали квиз гдје су за сваки тачан одговор учесници награђени слаткишем“, рекла је Ивана.

Свака ученичка активност увијек ће имати пуну подршку, у границама оквира школе као институције са дугом традицијом, казао је директор СШЦ, Александар Саша Пуровић.

Како је истакао, ученици кроз свој активизам треба да утичу на промјене у самом друштву, и то би била кључна симболика овога датума.

“Симболика обиљежавања Дана средњошколаца била би издвојити један дан у години, гдје би ученици видјели да они у свом активизму и ангажовању могу да нешто промијене и тако себи створе неки бољи свијет. Ако се у том адолесцентском периоду то схвати, све вјероватно касније иде лакше и боље. Свака ученичка активност увијек ће имати пуну подршку, наравно у границама оквира школе као институције са дугом традицијом која мора да зна неки свој оквир, а наравно у њему је и та ученичка активност. Све док су у том оквиру, а тај оквир је јако широк, не сужава га ништа, ученици имају моју апсолутну подршку са материјалне, колегијалне, професорске и педагошке стране“, рекао је Пуровић, поручујући ученицима да буду слободни и креативни у својим идејама, које ће допринијети квалитету њиховог образовања, а што би уједно допринијело и угледу саме школе.