U Gacku obilježen Dan boraca i Dan Boračke organizacije Republike Srpske

Danas je u Gacku obilježen Trifundan – Dan boraca i Dan Boračke organizacije Republike Srpske.

Obilježavanje je počelo jutros u 9 časova, gdje je u hramu Svete Trojice služen parastos za poginule, nestale i umrle borce Vojske Republike Srpske.

Upriličena je i posjeta spomen sobi gdje su zapaljene svijeće, a zatim su položeni vijenci na centralno spomen obilježje „Kruna gatačkim junacima“. Vijence su položili predstavnici Boračke organizacije i predstavnici Opštine Gacko.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković čestitao je praznik svim borcima i izrazio zahvalnost za sve ono što je Vojska Republike Srpske učinila za naš narod. Po svom veličanstvenom podvigu vojnici Republike Srpske stoje rame uz rame sa Karađorđevim ustanicima.

Posebno je istakao zahvalnost Gatačkoj brigadi koja je stižući na najugroženija područja bila udarna pesnica vojnog zaokruživanja i odbrane Republike Srpske.

“Pravedna borba srpskog naroda stvorila je Republiku Srpsku. Zato je naša obaveza da je čuvamo i gradimo svakoga dana, te da zavjet slobode za koju su se izborili najbolji sinovi srpskog naroda prenesemo naraštajima koji dolaze”, istakao je Milinković.

Prisutne je pozdravio Predsjednik predsjedništva Boračke organizacije opštine Gacko, Slavko Ateljević.

“Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Opštinske boračke organizacije Gacko i da vam se zahvalim na odzivu. Danas se širom Republike Srpske obilježava jedan od najznačajnijih datuma Odbrambeno-otadžbinskog rata  – Trifundan i Dan srpskih boraca kao sjećanje na 1804. godinu kada je u Orašcu Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak”, rekao je Ateljević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić uputio je u ime rukovodstva Boračke organizacije čestitku svim porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.

“Dan Boračke organizacije prilika je da se sa ponosom prisjetimo našeg ratnog puta na kom je uz velike žrtve, herojstvo i odricanje, stvorena Republika Srpska. Sa ponosom možemo reći da smo mi borci pripadnici Vojske Republike Srpske i MUP RS istinski stvaraoci Republike i da je našom borbom i herojstvom prvi put u istoriji, zapadno od rijeke Drine stvorena teritorijalna jedinica sa svim elementima državnosti koja srpskom narodu garantuje slobodu, mir, jednakost i opstanak na ovim prostorima”, navedeno je u čestitki.

Obilježavanju Trifundana prisustvovali su predstavnici Boračke organizacije iz Gacka, predstavnici Opštine Gacko, RiTE Gacko, članovi porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci Odbrambeno-otadžbinskog rata RS, kao i građani opštine.

Podijelite vijest