У Гацку обиљежен Дан бораца и Дан Борачке организације Републике Српске

Данас је у Гацку обиљежен Трифундан – Дан бораца и Дан Борачке организације Републике Српске.

Обиљежавање је почело јутрос у 9 часова, гдје је у храму Свете Тројице служен парастос за погинуле, нестале и умрле борце Војске Републике Српске.

Уприличена је и посјета спомен соби гдје су запаљене свијеће, а затим су положени вијенци на централно спомен обиљежје „Круна гатачким јунацима“. Вијенце су положили представници Борачке организације и представници Општине Гацко.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић честитао је празник свим борцима и изразио захвалност за све оно што је Војска Републике Српске учинила за наш народ. По свом величанственом подвигу војници Републике Српске стоје раме уз раме са Карађорђевим устаницима.

Посебно је истакао захвалност Гатачкој бригади која је стижући на најугроженија подручја била ударна песница војног заокруживања и одбране Републике Српске.

“Праведна борба српског народа створила је Републику Српску. Зато је наша обавеза да је чувамо и градимо свакога дана, те да завјет слободе за коју су се изборили најбољи синови српског народа пренесемо нараштајима који долазе”, истакао је Милинковић.

Присутне је поздравио Предсједник предсједништва Борачке организације општине Гацко, Славко Атељевић.

“Част ми је и задовољство да вас поздравим у име Општинске борачке организације Гацко и да вам се захвалим на одзиву. Данас се широм Републике Српске обиљежава један од најзначајнијих датума Одбрамбено-отаџбинског рата  – Трифундан и Дан српских бораца као сјећање на 1804. годину када је у Орашцу Карађорђе подигао Први српски устанак”, рекао је Атељевић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Радан Остојић упутио је у име руководства Борачке организације честитку свим породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима.

“Дан Борачке организације прилика је да се са поносом присјетимо нашег ратног пута на ком је уз велике жртве, херојство и одрицање, створена Република Српска. Са поносом можемо рећи да смо ми борци припадници Војске Републике Српске и МУП РС истински ствараоци Републике и да је нашом борбом и херојством први пут у историји, западно од ријеке Дрине створена територијална јединица са свим елементима државности која српском народу гарантује слободу, мир, једнакост и опстанак на овим просторима”, наведено је у честитки.

Обиљежавању Трифундана присуствовали су представници Борачке организације из Гацка, представници Општине Гацко, РиТЕ Гацко, чланови породица погинулих бораца, ратни војни инвалиди, демобилисани борци Одбрамбено-отаџбинског рата РС, као и грађани општине.

Подијелите вијест