Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Republike Srpske

Svečanom akademijom u domu kulture u Gacku, sinoć je počelo obilježavanje Dana Republike Srpske.

O stvaranju Republike Srpske, prošlosti i trenutnim problemima u kojima se na državnom i društvenom planu nalazi, govorio je profesor istorije, Milan Savić.

„Činjenica je da je 20. vijek bio obilježen raznim srpskim lutanjima, tragedijama i stradanjima. Tim prije, kao narod moramo smoći snage da odbranimo onu najsvjetliju srpsku pobjedu, da sačuvamo Republiku Srpsku i time ne iznevjerimo onih 30. hiljada koji su dali ono najsvetije što su imali, kako bi nam omogućili sigurniju i svejtliju budućnost”, rekao je Savić. Pozvao je da zaboravimo na stranačke i lične razmirice, kako bi bili dostojni onih koji su nam omogućili da organizujemo život kako naša kultura, vjera i tradicija nalažu.

U toku večeri, publici s se stihovima predstavili domaći pjesnici Dragica Ivanović, Sreten Vidaković, Dragutin – Drago Papović, guslar Marko Crnogorac, Kulturno – umjetnička društva„Zelengora“ i „Sava Vladislavić“, kao i sestre Bojana i Jovana Radmilović.

Akademiji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, zamjenik načelnika opštine Gacko Radoica Antunović, predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević, predstavnici preduzeća RiTE Gacko, Prosvjete i KSC-a Gacko.

Obilježavanje 09. januara danas je svečano nastavljeno u svim opštinama i gradovima Republike Srpske.

Podijelite vijest