Свечана академија поводом обиљежавања Дана Републике Српске

Свечаном академијом у дому културе у Гацку, синоћ је почело обиљежавање Дана Републике Српске.

О стварању Републике Српске, прошлости и тренутним проблемима у којима се на државном и друштвеном плану налази, говорио је професор историје, Милан Савић.

„Чињеница је да је 20. вијек био обиљежен разним српским лутањима, трагедијама и страдањима. Тим прије, као народ морамо смоћи снаге да одбранимо ону најсвјетлију српску побједу, да сачувамо Републику Српску и тиме не изневјеримо оних 30. хиљада који су дали оно најсветије што су имали, како би нам омогућили сигурнију и свејтлију будућност”, рекао је Савић. Позвао је да заборавимо на страначке и личне размирице, како би били достојни оних који су нам омогућили да организујемо живот како наша култура, вјера и традиција налажу.

У току вечери, публици с се стиховима представили домаћи пјесници Драгица Ивановић, Сретен Видаковић, Драгутин – Драго Паповић, гуслар Марко Црногорац, Културно – умјетничка друштва„Зеленгора“ и „Сава Владиславић“, као и сестре Бојана и Јована Радмиловић.

Академији су присуствовали представници локалне власти, замјеник начелника општине Гацко Радоица Антуновић, предсједник СО Гацко Јован Ковачевић, представници предузећа РиТЕ Гацко, Просвјете и КСЦ-а Гацко.

Обиљежавање 09. јануара данас је свечано настављено у свим општинама и градовима Републике Српске.

Подијелите вијест