Stočna pijaca počela sa radom, preduzete sve potrebne mjere

Krizni štab opštine Gacko na jučerašnjem redovnom zasjedanju odobrio je rad stočne pijace u Gacku. Pijaca je jutros počela sa radom, uz pojačane mjere nadzora i provedene dezinfekcije.

Svi koji su došli na pijacu nosili su zaštitne maske i rukavice. Dezinfikovana su vozila trgovaca, unutra i spolja, a tražena je i dokumentacija o tome da li je urađena dezinfekcija vozila u mjestima iz kojih dolaze.

Ljiljana Popović, direktor Zemljoradničke zadruge Gacko koja je vršila nadzor nad prodajom, kaže da su preduzete sve potrebne mjere kako bi stočna pijaca funkcionisala.

„Prateći mjere Vlade RS i Kriznog štaba opštine Gacko, preduzeli smo sve potrebne mjere da bi danas radila stočna pijaca. Radimo to u interesu poljoprivrednih proizvođača, jer ipak stoka je već prestarila i 15 dana je veliko. Trgovci odmah obaraju cijene žive mjere pa poljoprivrednici stoku zbog toga ne mogu dobro prodati. Ipak je ovo mnogo bolji način kada se prodaja vrši na otvorenom. Mnogi su se bunili zbog otvaranja pijace, a svjedoci smo da dostavna vozila ovdje svakodnevno dolaze iz cijele BiH, brze pošte i drugi“, rekla je Popović.

Zamjenik načelnika opštine, Radoica Antonović, jutros je bio na pijaci i obišao poljoprivredne proizvođače.

„Pijacu smo otvorili prvenstveno zbog onih koji žive od prodaje stoke i kojima je to jedini izvor prihoda. Razumijemo da je ovaj period od 15 dana koliko je bila zatvorena pijaca nanio dosta štete, pa je iz tih razloga Opština Gacko donijela odluku da po svakom izvaganom kilogramu žive mjere, svakom stočaru koji izvrši prodaju plati dodatno 0,50 KM“, istakao je Antunović.

Veterinar Sreten Pušara rekao da stoka koja je pristigla na pijacu je u stvari višak koji stočari moraju prodati.

 „Moraju se pronaći načini da poljoprivredni proizvođači prodaju sve što je višak, a to je u ovom slučaju mlijeko i meso. Otkup mlijeka ide redovno, a kada je u pitanju meso imali smo mali zastoj, ali na osnovu odluke Vlade i Kriznog štaba naše opštine, stočna pijaca je danas otvorena“, zaključio je Pušara.

Podijelite vijest