Сточна пијаца почела са радом, предузете све потребне мјере

Кризни штаб општине Гацко на јучерашњем редовном засједању одобрио је рад сточне пијаце у Гацку. Пијаца је јутрос почела са радом, уз појачане мјере надзора и проведене дезинфекције.

Сви који су дошли на пијацу носили су заштитне маске и рукавице. Дезинфикована су возила трговаца, унутра и споља, а тражена је и документација о томе да ли је урађена дезинфекција возила у мјестима из којих долазе.

Љиљана Поповић, директор Земљорадничке задруге Гацко која је вршила надзор над продајом, каже да су предузете све потребне мјере како би сточна пијаца функционисала.

„Пратећи мјере Владе РС и Кризног штаба општине Гацко, предузели смо све потребне мјере да би данас радила сточна пијаца. Радимо то у интересу пољопривредних произвођача, јер ипак стока је већ престарила и 15 дана је велико. Трговци одмах обарају цијене живе мјере па пољопривредници стоку због тога не могу добро продати. Ипак је ово много бољи начин када се продаја врши на отвореном. Многи су се бунили због отварања пијаце, а свједоци смо да доставна возила овдје свакодневно долазе из цијеле БиХ, брзе поште и други“, рекла је Поповић.

Замјеник начелника општине, Радоица Антоновић, јутрос је био на пијаци и обишао пољопривредне произвођаче.

„Пијацу смо отворили првенствено због оних који живе од продаје стоке и којима је то једини извор прихода. Разумијемо да је овај период од 15 дана колико је била затворена пијаца нанио доста штете, па је из тих разлога Општина Гацко донијела одлуку да по сваком изваганом килограму живе мјере, сваком сточару који изврши продају плати додатно 0,50 KM“, истакао је Антуновић.

Ветеринар Сретен Пушара рекао да стока која је пристигла на пијацу је у ствари вишак који сточари морају продати.

 „Морају се пронаћи начини да пољопривредни произвођачи продају све што је вишак, а то је у овом случају млијеко и месо. Откуп млијека иде редовно, а када је у питању месо имали смо мали застој, али на основу одлуке Владе и Кризног штаба наше општине, сточна пијаца је данас отворена“, закључио је Пушара.

Подијелите вијест