Srednjoškolci sa načelnikom Milinkovićem razgovarali o neracionalnom upravljanju otpadom u Gacku

Učenici IVG2 Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ Gacko danas su upoznali načelnika opštine dr Ognjena Milinkovića sa projektom „Ja građanin“ koji realizuju u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava. U okviru projekta učenici biraju probleme iz lokalne zajednice, a ove godine su odlučili da se pozabave problemom „Neracionalno upravljanje otpadom u opštini Gacko“.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, u potpunosti podržava sve projektne aktivosti koje za cilj imaju rješenje ovog problema.

„Izborom ovog globalno važnog problema, koji građani često zanemaruju, učenici su pokazali zrelost i odgovornost u pogledu očuvanja zdrave životne sredine. Samim tim, želimo  ih uključiti u realizaciju pilot projekta reciklaže koje planiramo sprovesti u Opštini Gacko. Dajemo im punu podršku i želimo uspješnu realizaciju projekta“, rekao je Milinković.

Prema riječima srednjoškolaca, izbor je bio jednostavan, budući da je ovo jedan od gorućih problema naše Opštine, i to ne samo Opštine, već je i globalni problem.

Svjesni ovih činjenica, učenici su pod mentorstvom prof. Jovane Petković – Aćimović, u toku februara mjeseca pokrenuli kampanju pod sloganom: „Danas recikliraj – sutra prosperiraj“. Ova kampanja javnog zagovaranja uključila je lobiranje kod odbornika, predstavnika svih političkih partija koje ulaze u saziv SO Gacko, dogovaranje saradnje sa nadležnim institucijama i organizacijama, izradu promotivnog i edukativnog  materijala, ali i promociju i organizovanje potpisivanja peticije.

Kampanja je rezultirala podnošenjem Inicijative za donošenjenje „Odluke SO Gacko o izradi Lokalnog plana upravljanja otpadom“. Inicijativa je uručena načelniku opštine Gacko i predsjedniku SO Gacko, a podržana je od strane 800 građana Gacka.

Učenici ističu da Lokalni plan upravljanja otpadom treba da sadrži ključne mjere i to održivo odlaganje i sanaciju postojeće deponije, uklanjanje divljih deponija, uvođenje sistema reciklaže otpada na izvoru nastanka uz nabavku novih kamiona za odvoz komunalnog otpada. Takođe, planiranje 100% pokrivenosti opštine odvozom komunalnog otpada, te novčano sankcionisanje lica koja nepropisno odlažu otpad, kao i permanentno buđenje ekološke svijesti kod građana. Prvenstveno se akcenat stavlja na prevenciju nastanka otpada, pripremu za ponovno iskorištavanje otpada, reciklažu i deponovanje otpada.

Pored građana Gacka i predstavnika lokalne vlasti, ovaj projekat su do sada podržali i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, Centar za životnu sredinu, JP Komus Gacko, PJ Šumsko Gazdinstvo Gacko, Radio Gacko, Zvanična internet prezentacija opštine Gacko, Herceg TV, Padrino Radio, Omorika reciklaža, SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, OŠ „Sveti Sava“ Gacko, Opština Gacko, Rudnik i Termoelektrana Gacko, Termograding, ekološki i komunalni inspektor u Opštini Gacko.

Podijelite vijest