Средњошколци са начелником Милинковићем разговарали о нерационалном управљању отпадом у Гацку

Ученици IVГ2 Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ Гацко данас су упознали начелника општине др Огњена Милинковића са пројектом „Ја грађанин“ који реализују у оквиру предмета Демократија и људска права. У оквиру пројекта ученици бирају проблеме из локалне заједнице, a ове године су одлучили да се позабаве проблемом „Нерационално управљање отпадом у општини Гацко“.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, у потпуности подржава све пројектне активости које за циљ имају рјешење овог проблема.

„Избором овог глобално важног проблема, који грађани често занемарују, ученици су показали зрелост и одговорност у погледу очувања здраве животне средине. Самим тим, желимо  их укључити у реализацију пилот пројекта рециклаже које планирамо спровести у Општини Гацко. Дајемо им пуну подршку и желимо успјешну реализацију пројекта“, рекао је Милинковић.

Према ријечима средњошколаца, избор је био једноставан, будући да је ово један од горућих проблема наше Општине, и то не само Општине, већ је и глобални проблем.

Свјесни ових чињеница, ученици су под менторством проф. Јоване Петковић – Аћимовић, у току фебруара мјесеца покренули кампању под слоганом: „Данас рециклирај – сутра просперирај“. Ова кампања јавног заговарања укључила је лобирање код одборника, представника свих политичких партија које улазе у сазив СО Гацко, договарање сарадње са надлежним институцијама и организацијама, израду промотивног и едукативног  материјала, али и промоцију и организовање потписивања петиције.

Кампања је резултирала подношењем Иницијативе за доношењење „Одлуке СО Гацко о изради Локалног плана управљања отпадом“. Иницијатива је уручена начелнику општине Гацко и предсједнику СО Гацко, a подржана је од стране 800 грађана Гацка.

Ученици истичу да Локални план управљања отпадом треба да садржи кључне мјере и то одрживо одлагање и санацију постојеће депоније, уклањање дивљих депонија, увођење система рециклаже отпада на извору настанка уз набавку нових камиона за одвоз комуналног отпада. Такође, планирање 100% покривености општине одвозом комуналног отпада, те новчано санкционисање лица која непрописно одлажу отпад, као и перманентно буђење еколошке свијести код грађана. Првенствено се акценат ставља на превенцију настанка отпада, припрему за поновно искориштавање отпада, рециклажу и депоновање отпада.

Поред грађана Гацка и представника локалне власти, овај пројекат су до сада подржали и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, Центар за животну средину, ЈП Комус Гацко, ПЈ Шумско Газдинство Гацко, Радио Гацко, Званична интернет презентација општине Гацко, Херцег ТВ, Падрино Радио, Оморика рециклажа, СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, ОШ „Свети Сава“ Гацко, Општина Гацко, Рудник и Термоелектрана Гацко, Термоградинг, еколошки и комунални инспектор у Општини Гацко.

Подијелите вијест