SPKD “Prosvjeta” Gacko po drugi put u SANU

U srijedu, 28. novembra u 13,00 časova a u organizaciji Zavičajnog udruženja Gačana u Beogradu i SPKD “Prosvjeta” Gacko organizovana je svečana Akademija upriličena povodom dvadest godina Naučnog skupa istoričara. Naime, ove godine je u Gacku organizovan 20. Naučni skup istoričara koji je poslednjih nekoliko godina postao međunarodni zbog učešća većeg broja istoričara iz inostranstva.
Na skupu je, pred velikim brojem akademika, profesora sa raznih univerziteta, Hercegovaca i prestavnika hercegovačkih udruženja, govorio predsjednik Kluba Gačana, Svetozar Crnogorac. Crnogorac je istakao veliki značaj ovih susreta za izučavanje srpske istorije a posebno za izučavanje istorije Hercegovine.

Iza govornice u svečanoj sali SANU, prisutnima se obratio i predsjednik SPKD ,”Prosvjeta” Gacko, Radomir Vučković koji je istakao značaj nagrade,”Vladimir Ćorović” i govorio je o stručnom žiriju, nagradama za najbolje istoriografsko djelo i nagradi za životno djelo. Pozdravio je prisutne akademike, dosadašnje dobitnike nagrade “Vladimir Ćorović”, a posebno pozdravio ovogodišnju dobitnicu, akademka Jovanku Kalić. Akademik Kalić dobila je ove godine, po odluci žirija, povelju i nagradu za životno djelo. O dobitnici je govorio prof. dr Đorđe Bubalo. Nagradu je u ime Opštine Gacko uručio predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević, a poklon ispred SPKD ,,Prosvjeta” Gacko predsjednik, Vučković Radomir.

Podijelite vijest