СПКД “Просвјета” Гацко по други пут у САНУ

У сриједу, 28. новембра у 13,00 часова а у организацији Завичајног удружења Гачана у Београду и СПКД “Просвјета” Гацко организована је свечана Академија уприличена поводом двадест година Научног скупа историчара. Наиме, ове године је у Гацку организован 20. Научни скуп историчара који је последњих неколико година постао међународни због учешћа већег броја историчара из иностранства.
На скупу је, пред великим бројем академика, професора са разних универзитета, Херцеговаца и преставника херцеговачких удружења, говорио предсједник Клуба Гачана, Светозар Црногорац. Црногорац је истакао велики значај ових сусрета за изучавање српске историје а посебно за изучавање историје Херцеговине.

Иза говорнице у свечаној сали САНУ, присутнима се обратио и предсједник СПКД ,”Просвјета” Гацко, Радомир Вучковић који је истакао значај награде,”Владимир Ћоровић” и говорио је о стручном жирију, наградама за најбоље историографско дјело и награди за животно дјело. Поздравио је присутне академике, досадашње добитнике награде “Владимир Ћоровић”, а посебно поздравио овогодишњу добитницу, академка Јованку Калић. Академик Калић добила је ове године, по одлуци жирија, повељу и награду за животно дјело. О добитници је говорио проф. др Ђорђе Бубало. Награду је у име Општине Гацко уручио предсједник СО Гацко Јован Ковачевић, а поклон испред СПКД ,,Просвјета” Гацко предсједник, Вучковић Радомир.

Подијелите вијест