SPKD „Prosvjeta“ Gacko: Pjesničko veče u Prebilovcima

Prebilovce, mjesto najvećeg srpskog stradanja, juče su posjetili gatački pjesnici i članovi SPKD „Prosvjeta“ Gacko. U saradnji sa Crkvenom opštinom Čapljina i Kulturnim centrom „Sveti kralj Milutin“, organizovano je veče poezije i kulturnog druženja, gdje su se predstavili pjesnici iz Gacka i Nevesinja. Stihove su recitovali Đorđe Dabarčić, Sreten Vidaković, Dragutin Drago Papović, Jovan Delić, Milan Nikčević i Anželika Nikolina Kučinar, a u muzičkom dijelu programa predstavile su se sestre Babić.

Ovom prilikom, biblioteci „Sveta Stana Arnaut“, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Gacko, Radomir Vučković, u ime načelnika opštine, Milana Radmilovića, uručio je poklon knjige, a u ime Prosvjete darovano je oko stotinjak knjiga, uglavnom Prosvjetinih izdanja, koja će poslužiti onima koji se žele bliže upoznati sa srpskom kulturom i istorijom.

„Uklopili smo se u prebilovačko ljeto kulturnih dešavanja i predstavili pjesnike Gacka i Nevesinja. Govorili smo o radu i izdavaštvu Prosvjete iz Gacka i predstavili između ostalog časopis za književnost i kulturu „Nova zora“, kao i Prosvjetin „Kalendar“. Upoznali smo publiku sa aktivnostima koje organizujemo, prvenstveno misleći na Ćorovićeve susrete i Naučni skup istoričara. Velika nam je čast što smo naš rad predstavili Prebilovcima i nadam se da ćemo imati još ovakvih druženja“, rekao je Vučković.

Biblioteka „Sveta Stana Arnaut“, nosi ime po učiteljici Stani koja je doživjela sudbinu ostalih mještana Prebilovaca tokom Drugog svjetskog rata. Osnovana je na inicijativu studenata književnosti sa Univerziteta u Beogradu i Srpske pravoslavne opštine Čapljina. Broji oko 3 hiljade knjiga raznih žanrova, a donacije kontinuirano stižu kako bi se obogatio biblioteški fond.

Otac Marko Gojačić, paroh parohije čapljinske, kaže da je obnovom hrama Hristovog vaskrsenja učinjen bitan korak za povratak stanovništva u Prebiloce. Vjeruje u održiv povratak u ovo selo koje je ranije dosta stradalo, a koje uz dobrobit dobrih ljudi može još više da oživi. „Trenutno u Prebilovcima živi oko 65 stanovnika. Prošle godine se vratila jedna porodica iz Gacka, još jedna porodica treba da se vrati, a u toku je obnova tri kuće“, ističe otac Marko i sa radošću očekuje da se broj povratničkih porodica u ovom selu poveća.

Podijelite vijest