Služen pomen poginulim borcima Gatačke brigade u Dobrom polju

U nedjelju 9. juna, služen je parastos za 17 boraca Gatačke brigade VRS, poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu na Kalinovačko – trnovskom ratištu.

Pomen poginulim srpskim junacima iz Gacka služio je paroh iz Trnova Njegoslav Jelisić, uz prigodnu besjedu nakon parastosa.

Kod porodica poginulih, ali i svih prisutnih koji su se sabrali u Dobrom polju, vidjela se i poneka suza, ali prije svega i ponos, što su baš na ovom svetom mjestu, braneći otadžbinu i svaki pedalj zemlje i teritorije, položili ono najvrednije, a to je život.

Bez istorije ne možemo ići naprijed ,jer moramo znati ko su nam bili preci, sjećati se i još važnije ne zaboraviti junake koji su život ostavili na bojnom polju.

Istorijski čas u Dobrom polju, održao je profesor istorije Milan Savić. Prisutnima su se obratili i predsjednik Boračke organizacije Aleksa Slijepčević i načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković.

Savić je naglasio da je Gatačka brigada prošla 12 različitih ratišta u dvadeset pet navrata, od toga najviše je provela na Kalinovačko-trnovskom ratištu, gdje je bila angažovana u devet navrata u vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata od 1992 – 1995.godine.

U okviru projekta Kultura sjećanja i pamćenja, učenici SŠC „Pero Slijepčević“ iz Gacka su odgovarali na pitanje, jesmo li mi zaista dostojni dobropoljskog krsta. Sa učenicima je radila i spremala ih prof. Anđelina Nikčević.

Boračka organizacija Gacko zahvaljuje se opštini Kalinovik za pomoć u organizaciji događaja koji je važan za našu istoriju.

(Izvor: FB stranica Boračke organizacije Gacko)

Podijelite vijest